Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vettä kuluu eniten suihkussa

Koti
 
Jaana Laitinen

Suomalainen käyttää vettä noin 150 litraa vuorokaudessa. Luku vaihtelee 90 litrasta 270 litraan.

Kerrostaloissa vettä kuluu keskimäärin hieman enemmän kuin pientaloissa. Vesimittareilla varustetuissa taloissa vettä käytetään kaikkein säästeliäimmin.

Kodin pahin vesisyöppö on suihku. Jos viettää kymmenen minuuttia suihkussa, josta minuutissa tulee 12 litraa vettä, sitä kuluu jo 120 litraa.

Lämmitetty vesi on yli kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

"Jos otat puolen tunnin suihkun 38-asteisessa vedessä, käytät yhtä paljon energiaa kuin kuluu samassa ajassa kolmen omakotitalon lämmittämiseen kovilla pakkasilla", Sami Seuna Motivasta sanoo. Hän on pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntija.

Kun suihkuaikoja lyhennetään, se voi näkyä kukkarossa, Seuna sanoo.

Jos neljä ihmistä ottaa aamulla viiden ja illalla kymmenen minuutin suihkun 38-asteisessa vedessä, vuodessa suihkuihin menee yli 260 000 litraa vettä. Hintaa niille kertyy yli kaksituhatta euroa vuodessa. Esimerkkiperhe säästää noin 1 300 euroa vuodessa, jos se lyhentää aamun suihkut kahteen ja illan suihkut neljään minuuttiin.

Keittiössäkin kuluu helposti vettä turhaan.

Esimerkiksi kahden hengen taloudessa tiskien huuhteleminen juoksevan veden alla vie kuusi kertaa enemmän vettä kuin yksi pesukerta tiskikoneella.

Vettä juoksutetaan keittiön hanasta joskus pitkäänkin, kun esimerkiksi halutaan kylmää juomavettä.

"Siinä menee rahaa suoraan viemäriin", sanoo Seuna.

Vuotava vessanpönttökin voi aiheuttaa huomaamatta satojen eurojen lisälaskun vuodessa.

Veden kulutuksesta voidaan nipistää turhat litrat pois valitsemalla vesipihejä kodinkoneita. Uudet pesukoneet vievät noin puolet vähemmän vettä kuin 10–15 vuotta vanhat koneet.

Hanoihin asennettavat suuttimet säännöstelevät veden tuloa. Koko talossa virtaamaa voi säätää pienemmäksi paineenalennusventtiilillä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!