Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme tapaa laskuttaa vedestä

Koti
 
Jaana Laitinen

Siitä, millä perusteella asukas maksaa vedestä, määrätään asunto-osakeyhtiöissä yhtiöjärjestyksessä, vuokrataloissa vuokrasopimuksessa ja asumisoikeustaloissa asumisoikeussopimuksessa.

Maksun perustetta voi vaihtaa muuttamalla yhtiöjärjestystä, vuokrasopimusta tai asumisoikeussopimusta.

Vuokra- tai asumisoikeustalossa asuva ei juuri pysty vaikuttamaan omaan vesimaksuunsa. Sen sijaan asunto-osakeyhtiön osakas voi osallistua päätöksentekoon.

 

1. Asunnon koon mukaan

Asukas maksaa vedestä asunnon pinta-alan tai osakkeiden määrän mukaan.

Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole erillistä mainintaa vesimaksusta, se sisältyy hoitovastikkeeseen eikä erillistä vesimaksua peritä.

Jos pinta-alaan perustuvasta vesimaksusta halutaan asunto-osakeyhtiössä siirtyä vesimittareihin, riittää kun yhtiökokouksessa yli puolet äänestää muutoksen puolesta. Jos aletaan laskuttaa asukasmäärän mukaan, vaaditaan vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista.

 

2. Asukkaiden määrän mukaan

Vesimaksu pitää maksaa jokaisesta asunnossa asuvasta ihmisestä. Peruste on määritelty yhtiöjärjestyksessä.

Asukkaita voivat olla myös muut kuin asunnossa kirjoilla olevat. Kriteeri on se, että asukas käyttää asuntoa säännölliseen asumiseen.

Jos asunto-osakeyhtiössä siirrytään vesimittareiden käyttöön, tarvitaan muutokseen yli puolet yhtiökokouksessa annetuista äänistä. Jos vesimaksua aletaan periä osana hoitovastiketta, vaaditaan kaikkien osakkaiden suostumus.

 

3. Veden kulutuksen mukaan

Asunnossa on vesimittari. Vain käytetystä vedestä maksetaan. Kylmä- ja lämminvesiputkeen asennetaan kumpaankin oma mittari. Mittari voi olla mekaaninen eli se pitää käydä lukemassa. Uudet mittarit ovat etäluettavia. Asukkaat näkevät reaaliajassa, miten paljon käyttävät vettä.

Jos siirrytään vesimaksuun per asukas, tarvitaan päätökseen vähintään kaksi kolmasosaa yhtiökokouksessa annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista. Jos vesimaksu siirtyy osaksi hoitovastiketta, kaikilta osakkailta pitää saada siihen suostumus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!