Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten "piiloasukkaat" saisi maksamaan osuutensa?

Koti
 
Sami Kero HS
Jos naapurissa näyttää asuvan ylimääräisiä asukkaita, voi siitä halutessaan ilmoittaa isännöitsijälle.
Jos naapurissa näyttää asuvan ylimääräisiä asukkaita, voi siitä halutessaan ilmoittaa isännöitsijälle. Kuva: Sami Kero HS
Kaksi ammattilaista kertoo kantansa asumisen ilmiöihin.
Jaana Närö
Jaana Närö

Jaana Närö
Toimitusjohtaja, Helsingin kaupungin asunnot Oy
"Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista tulee joskus ilmoituksia siitä, että asunnossa asuu joku muu kuin se, joka on asunnossa kirjoilla. Vaikka ilmoituksia tulee aluetoimistoihin säännöllisesti, ei ongelma ole kovin yleinen. Tavallisimmin väärät asukkaat jäävät kiinni esimerkiksi silloin, jos he ovat hukanneet avaimensa ja pyytävät huoltomiestä avaamaan oven. Huoltomies avaa oven vain asukkaille, jotka ovat kirjoilla asunnossa. Naapureilta tulee joskus ilmoituksia häiriötä aiheuttavista ylimääräisistä asukkaista.

Noudatamme asuinhuoneistoista annettua lakia, jonka mukaan alivuokralaisen ottaminen on sallittua. Sitä vuokranantaja ei voi kieltää.

Sen sijaan huoneiston edelleenvuokraus on kiellettyä ilman vuokranantajan lupaa ja se on peruste vuokrasuhteen purkamiseen. Edelleenvuokraus tarkoittaa, että asukas ottaa asuntoon vuokralaisen ja asuu itse muualla.

Jos naapureilta tulee ilmoitus siitä, että asunnossa asuu henkilöitä, jotka eivät ole asunnossa kirjoilla, isännöitsijä ottaa asukkaaseen yhteyttä ja ryhtyy selvittämään asiaa. Asunnossa käydään yleensä paikan päällä.

Äärimmäisessä tapauksessa ilmoitus voi johtaa häätöön. Siitä voi tulla jonkin verran viranomaiskustannuksia. Muuten ei voi kuitenkaan sanoa, että ylimääräiset asukkaat olisivat merkittävä kuluerä."

 

Marina Furuhjelm
Marina Furuhjelm

Marina Furuhjelm
Lakiasiantuntija, Isännöintiliitto

"Lähtökohtana on, että asunnossa asuvat ne, jotka ovat asunnossa kirjoilla. Sen perusteella joissakin asunnoissa määräytyvät esimerkiksi vesimaksut. Muuten on hankalaa määritellä, millaisia ylimääräisiä kustannuksia ylimääräiset asukkaat aiheuttavat. Jotkut voivat asua kahdessa paikassa, jos he esimerkiksi käyvät töissä toisella paikkakunnalla.

Jos asunnossa majailee ihmisiä, jotka eivät ole siellä kirjoilla, naapurit voivat ilmoittaa asiasta isännöitsijälle. Yleensä ajatellaan, että ylimääräisistä asukkaista aiheutuu haittaa muille asukkaille, kuten äänihaittaa. Asunnossa voi silti käydä vieraita, eikä sitä voi kieltää asukkailta, vaikka vieraat kulkisivat porraskäytävässä ja heistä kuuluisi normaaliin elämään kuuluvaa ääntä.

Eri ihmisillä on eri käsityksiä siitä, kuinka usein vieraat voivat käydä. Usein on hankalaa määritellä, milloin joku asuu asunnossa ja milloin ainoastaan vierailee siellä. Ei ole mitään sääntöä, kuinka usein vieraat voivat käydä.

Jos isännöitsijä saa ilmoituksen asukkaasta, joka ei ole ilmoittanut asumisestaan yhtiölle, hän voi tarkistaa asian myös Väestörekisterikeskuksesta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!