Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnon tarjouskauppa – 48 hyytävää tuntia

Miltä tuntuu hieroa tarjouskauppaa asunnosta? Myyjä, ostotarjouksen tekijä ja kiinteistönvälittäjä kertovat, kuinka yksiö vaihtoi omistajaa.

Koti
 
Taru Taipale
Liisa Takala
Jaana Sahakoski (keskellä) myi Arja Paatelaiselle (oik.) yksiön Helsingin Pitäjänmäeltä. Välittäjänä toimi Sirkku Puikkonen (vas.). Sahakoski asuu vielä Pyry-koiransa kanssa Paatelaiselle myymässään asunnossa.
Jaana Sahakoski (keskellä) myi Arja Paatelaiselle (oik.) yksiön Helsingin Pitäjänmäeltä. Välittäjänä toimi Sirkku Puikkonen (vas.). Sahakoski asuu vielä Pyry-koiransa kanssa Paatelaiselle myymässään asunnossa. Kuva: Liisa Takala

Maanantai, ostajan aamupäivä

Arja Paatelainen istuu keittiön pöydän ääreen Helsingin Pitäjänmäellä. Hän on tullut jättämään tarjouksen tästä parvekkeellisesta yksiöstä. Asunnossa on vajaat 40 neliömetriä ja isolla parvekkeella lasitus.

Toisella tuolilla istuu Remaxin kiinteistönvälittäjä Sirkku Puikkonen. Puikkonen ja Paatelainen ovat tavanneet edellisellä viikolla, kun Paatelainen teki yksityisnäytöllä ensimmäisen tarjouksen. Nyt he istuvat alas kirjaamaan toista tarjousta.

Artikkeliin liittyvät

Paatelainen on etsinyt uutta asuntoa vuoden ja osallistunut neljään tarjouskauppaan. Hän on aina päättänyt etukäteen, mikä on hänen viimeinen hintansa – raja, jonka yli hän ei lähde enää kisaamaan asunnosta.

Vielä ei ole tärpännyt. Paatelainen ei ole kovin innoissaan jättämässä jälleen uutta tarjousta. Nyt hänellä on kuitenkin sellainen tunne, että tarjous voisi mennä läpi.

Kiinteistönvälittäjä Puikkonen ottaa Paatelaisen tarjouksen vastaan. Puikkonen toivoo, että Paatelainen lopulta saisi asunnon. Se on välittäjän mielestä ihan Paatelaisen näköinen koti.

 

Maanantai, myyjän aamupäivä

Jaana Sahakoski on töissä, kun puhelin soi. Sahakoski näkee, että kiinteistönvälittäjä Puikkonen soittaa.

Sahakosken asunnosta on tehty vajaan viikon aikana kolme tarjousta. Se on paljon enemmän kuin Sahakoski oli uskaltanut toivoa lähtiessään mukaan tarjouskauppaan. Hän oli pelännyt, ettei edes näyttöön tule ketään.

Sahakoski suostui kokeilemaan tarjouskauppaa välittäjän suosituksesta. Hän päätteli, että koska uutta asuntoa ei vielä ole löytynyt, vanhan myymiselläkään ei ole niin kiire.

Viimeksi Sahakoski myi asuntonsa ihan perinteisellä tavalla. Mutta se oli vuonna 2007, ja paikka oli Kankaanpää.

Sahakoski vastaa puhelimeen. Kun hän kuulee Paatelaisen jättämän tarjouksen, hän tietää heti, että se on oikea hinta.

Mutta hän ei voi hyväksyä sitä vielä. Tarjouskaupassa pitää odottaa 48 tuntia.

Puhelun päätyttyä Sahakoski kaivaa esille pikaviestisovelluksen Whatsuppin. Hän ilmoittaa kahdelle siskolleen, että on saanut tarjouksen, jonka aikoo hyväksyä. Siskot onnittelevat. Sitten hän avaa tietokoneensa ja katsoo, onko Masalassa myynnissä vielä se rivitalonpätkä, jota hän oli käynyt syksyllä katsomassa. Onhan se.

 

Maanantai, ostajan ilta

Arja Paatelaisen puhelin soi. Hän on pelännyt, että välittäjä soittaa ennen kuin 48 tuntia on kulunut. Se tietää sitä, että hänen tarjouksensa on hylätty.

Väärä hälytys. Kiinteistönvälittäjä Puikkonen soittaa vain kertoakseen, että kukaan ei ole korottanut Paatelaisen tarjousta.

Puhelun jälkeen Paatelaisella on taas vähän varmempi olo. Hän on seurannut Pitäjänmäen hintoja pitkään ja uskoo osaavansa arvioida etukäteen, mihin tämän asunnon hinta nousee.

Hänen mielestään tarjouskauppa on eräänlaista pelaamista.

"Tarjouskaupassa lähtöhinnat ovat usein alhaiset. Sillä saadaan enemmän ihmisiä näyttöön", Paatelainen sanoo. Ostajana hän suhtautuu kriittisesti koko tarjouskauppaan.

 

Maanantai, myyjän ilta

Pitäjänmäellä Jaana Sahakoski menee nukkumaan. Hän nukkuu huonosti.

Mielessä pyörii pääasiassa yksi ajatus: "Apua, asunto on kohta myyty eikä uutta ole vielä löytynyt". Sahakoski päivittää Facebookiin, että hänestä ja Pyry-koirasta tulee kohta asunnottomia.

 

Tiistai, ostajan aamupäivä

Paatelainen herää uuteen työpäivään. Asuntokauppa käy välillä mielessä.

Paatelaiselle on tullut tavaksi pitää taukoa asuntokauppojen seuraamisesta silloin, jos hänen tarjouksensa on hylätty. Pienen tauon jälkeen jaksaa taas jatkaa asunnon metsästämistä. Hänellä on asunnonhakuvahti päällä asuntokauppasivustolla.

Mitä pidemmälle päivä kuluu, sitä varmemmaksi hänen olonsa käy. Mutta silti – kaikki on vielä mahdollista. Tarjouskaupan luonteeseen kuuluu, että joku saattaa korottaa tarjousta viime metreillä.

 

Tiistai, myyjän aamu

Jaana Sahakoski herää lähteäkseen töihin. Edellisenä päivänä saatu tarjous pyörii ajatuksissa. Sahakoski laskee, että edessä on hänen yhdestoista muuttonsa. Sahakoski jaksaa myös ihmetellä sitä, miten nopeasti asunto lopulta meni kaupaksi. Hän oli epäillyt asunnon lähtöhintaa liian korkeaksi.

"Sanoin Sirkulle [kiinteistönvälittäjälle], että otetaan hintaa vähän alaspäin, että saadaan näytölle edes yksi katsoja."

Näyttöön tuli kahdeksan ihmistä. Ja nyt Sahakoski on saanut tarjouksen, jonka aikoo hyväksyä. Kaikki tämä alle viikossa.

 

Tiistai, ostajan ilta

Paatelaisen kokemuksen mukaan jännittävin hetki tarjouskaupassa on se, kun asunnossa järjestetään näyttö. Usein käy niin, että näytön jälkeen joku haluaa tehdä tarjouksen.

Näyttöjä ei nyt ole ollut enempää. Kun Paatelainen käy nukkumaan, häntä jännittää hieman.

 

Keskiviikko, myyjän aamupäivä

44 tuntia on kulunut siitä, kun Arja Paatelainen jätti toisen tarjouksensa Jaana Sahakosken asunnosta.

Kiinteistönvälittäjä Sirkku Puikkonen soittaa Sahakoskelle ja kertoo, ettei uusia tarjouksia ole tullut.

Sahakoski kertoo hyväksyvänsä Paatelaisen tarjouksen.

Sahakoski uskoo, että myös hänen Pyry-koiransa on iloinen, että kauppa vahvistui.

"Ehdimme tehdä monta lenkkiä Pyryn kanssa. Sen mielestä olin vähän hajamielinen. En huomioinut sitä niin paljon kuin normaalisti."

 

Keskiviikko, ostajan aamupäivä

Paatelainen on työhuoneessaan, kun puhelin soi.

Puikkonen kertoo Paatelaiselle hyvät uutiset: myyjä on hyväksynyt hänen tarjouksensa.

Paatelainen alkaa mielessään suunnitella tulevan kotinsa sisustusta. Hänellä on iso seinäkello, jolle hän tietää paikan. Sinne lasitetulle parvekkeellekin on jo sohvat mietittynä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!