Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monet suomalaiskotien vesimittareista raksuttavat tyhjän panttina

Vesimittareita asennetaan lisää koko ajan. Asukkaalle mittarista ei juuri ole iloa, jos talo ei laskuta vedestä kulutuksen perusteella.

Koti
 
Jaana Laitinen
Kimmo Räisänen
Espoon kaupungin vuokratalossa Espoonlahdessa asuva ja pyykkinsä pesevä Kari Karjalainen toivoo, että vesimittarit palautettaisiin käyttöön. Lasku tulee nyt asunnon koon eikä käytön mukaan, ja Karjalaisen taloudessa vesimaksu on noin kolminkertaistunut.
Espoon kaupungin vuokratalossa Espoonlahdessa asuva ja pyykkinsä pesevä Kari Karjalainen toivoo, että vesimittarit palautettaisiin käyttöön. Lasku tulee nyt asunnon koon eikä käytön mukaan, ja Karjalaisen taloudessa vesimaksu on noin kolminkertaistunut. Kuva: Kimmo Räisänen

Vesi on yksi kiihkeimmistä kiistanaiheista taloissa, joissa saman katon alla asuu useampia talouksia.

"Vesi maksaa vähän verrattuna vaikka talon remontteihin. Pieniä summia on helppo hahmottaa ja ymmärtää, siksi vedestä syntyy helposti sanomista naapureiden kesken. Sen sijaan putkiremontista voidaan päättää kokouksissa ilman keskusteluja", sanoo lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta.

Kimmo Räisänen
Lemmikkieläimestä tai esimerkiksi akvaariosta olisi periaatteessa mahdollista määrätä vesimaksu. Espoon kaupungin vuokratalossa lisämaksua ei peritä, ja Roki-koiran isännän Kari Karjalaisen mielestä se olisikin hölmöä.
Lemmikkieläimestä tai esimerkiksi akvaariosta olisi periaatteessa mahdollista määrätä vesimaksu. Espoon kaupungin vuokratalossa lisämaksua ei peritä, ja Roki-koiran isännän Kari Karjalaisen mielestä se olisikin hölmöä.

Reiluin tapa on maksaa vedestä kulutuksen mukaan, sanovat Furuhjelm ja Kuluttajaliiton lakimies Ilkka Salminen.

"Silloin jokainen maksaa vain vedestä, jonka käyttää. Kenenkään ei tarvitse vahtia, miten paljon muut kuluttavat", Salminen linjaa.

Myös laki suosii vedestä laskuttamista kulutuksen mukaan.

Asunto-osakeyhtiöissä vesimittareiden käyttöön siirtymistä yhtiökokouksen päätöksellä on helpotettu: muutokseen riittää yli puolet äänistä. Muihin yhtiöjärjestykseen tehtäviin muutoksiin tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Vesimittareiden käyttö vähentää veden kulutusta yleensä 15–20 prosenttia. Samalla pienenee myös puhdistettavan jäteveden määrä. Lisäksi energiaa säästyy, kun vettä pitää lämmittää vähemmän.

Vesimittarit tulivat uusissa asuintaloissa pakollisiksi vuonna 2011. Vuodesta 2013 lähtien mittarit on pitänyt asentaa kunnostuksen tai putkiremontin yhteydessä myös vanhoihin taloihin.

Aina mittareiden käyttö ei kuitenkaan vähennä kustannuksia.

"Hyvät etäluettavat mittarijärjestelmät maksavat 500–700 euroa per huoneisto. Halvimmat mekaaniset mittarit maksavat 100–200 euroa. Lisäksi kuluja tulee, kun mekaaniset mittarit käydään lukemassa", kertoo Kiinteistöliiton energia-asiantuntija Petri Pylsy.

Mittarit kestävät käytössä kymmenisen vuotta. Sitten ne pitää vaihtaa uusiin. Joskus mittareiden asentaminen on niin hankalaa, että kustannukset syövät hyödyn, jota veden säästymisessä syntyisi, Marina Furuhjelm sanoo.

"Jos taloyhtiö voi osoittaa, että mittarit tulevat liian kalliiksi tai niitä ei saada asennettua, mittaripakosta voi saada poikkeuksen."

Laissa on lisäksi porsaanreikä, Furuhjelm huomauttaa. Mittarit pitää asentaa uusiin ja putkiremontoituihin vanhoihin asuntoihin, mutta niitä ei tarvitse käyttää laskutukseen. Se on johtanut siihen, että osa mittareista raksuttaa asunnoissa turhaan. Vedestä laskutetaan mittarista huolimatta asukasmäärän tai asunnon koon mukaan.

"Omistustaloissa mittarit ymmärtääkseni luetaan. Vuokrataloissa mittareiden lukemisesta on joskus luovuttu kustannussyistä", Petri Pylsy Kiinteistöliitosta sanoo.

Esimerkiksi suuret vuokrataloyhtiöt Sato ja VVO ovat ilmoittaneet, että osassa niiden asuintaloista ei mittareita lueta.

Espoon kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Espoon asunnot lopetti vesimittarien lukemisen vuoden alussa kustannussyistä.

Vesimittareiden käytöstä luopuminen pännii monia asukkaita, Espoonlahdessa kaupungin vuokra-asunnossa asuva Kari Karjalainen kertoo.

Hän maksoi vielä viime vuonna vedestä puolisonsa kanssa yhteensä noin 14 euroa kuukaudessa. Nyt vedestä veloitetaan kodin koon mukaan. Summa pariskunnan vesilaskussa kohosi noin 45 euroon.

"Meidän vesilaskumme nousi 3,3-kertaiseksi", Karjalainen manaa. "Reilumpaa olisi maksaa kulutuksen mukaan."

Espoon asuntojen kaikkiin uusiinkin vuokrakoteihin asennetaan mittarit, kun laki niin vaatii, mutta niitäkään ei oteta käyttöön, hän ihmettelee.

"Me asukkaat maksamme mittarien kulut", Kari Karjalainen sanoo.

Kimmo Räisänen
Espoonlahdessa Ruorimiehenkadulla asuva Ansam Nassim, 8, tietää, että vedellä ei sovi läträtä. Säästäväisyyttä on opettanut hänen isänsä Nader Nassim, joka kuuluu Espoon asuntojen yhden asukastoimikunnan puheenjohtajistoon.
Espoonlahdessa Ruorimiehenkadulla asuva Ansam Nassim, 8, tietää, että vedellä ei sovi läträtä. Säästäväisyyttä on opettanut hänen isänsä Nader Nassim, joka kuuluu Espoon asuntojen yhden asukastoimikunnan puheenjohtajistoon.

Kun vedestä maksetaan kiinteä summa kuukaudessa asukasmäärän tai kodin koon perusteella, perheen koko ja asukkaiden elämäntapa jäävät huomiotta. Se voi altistaa naapureiden kyttäykselle: miten pitkiä suihkuja "Virtasilla" otetaan ja ketä siellä asunnossa oikein asuu.

Jos vedestä peritään maksu kodin pinta-alan mukaan, etenkin yksin asuva asukas voi kokea tulevansa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti.

Espoon asuntojen siirtyminen vesimittareista asunnon kokoon perustuvaan maksuun tuntuu esimerkiksi eläkeläisen Raili Korhosen kukkarossa. Hän asuu yksin 50-neliöisessä asunnossa. Korhonen maksaa vedestä 50 senttiä asuinneliötään kohden eli 25 euroa kuukaudessa.

"Tiedän perheen, jossa veden käyttäjiä on hoitolapset mukana laskettuina yhdeksän. Heillä on kaksi autoa, jotka pestään viikoittain. Perhe saunoo joka ilta ja kastelee nurmikkoa kesällä. Ja hekin maksavat vedestä vain asunnon koon mukaan", Korhonen sanoo. "Yksin asuva maksaa muiden lotrauksesta."

Naapureiden vedenkäyttöä on turha vahtia, Isännöintiliiton Marina Furuhjelm sanoo.

Kun asukas on maksanut määrätyn vesimaksun, hän voi käyttää vettä niin kuin haluaa. "Ei voida määrätä, miten monta kertaa asukas saa käydä vessassa päivässä tai montako koneellista kukin saa pestä pyykkiä viikossa", toteaa Furuhjelm.

Asiaan voidaan puuttua vain, jos asukas juoksuttaa paljon vettä tahallaan tai huolimattomuuttaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!