Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako osakas osallistua hallituksen kokouksiin?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Olen yrittänyt päästä osallistumaan taloyhtiömme hallituksen kokouksiin, mutta pääsy on evätty. Minut on häädetty pois kuin lastentarhaikäisten kaveriporukasta. Hallitus ei suostu jakamaan edes kokouspöytäkirjoja. Voiko hallitus toimia näin?
 

Asukasliitto saa vastaavia kysymyksiä paljon, vaikka asian pitäisi olla päivänselvä, sanoo liiton puheenjohtaja Hans Duncker.

Kysy asumisesta

Kysy asumisesta -palstalla vastataan lukijoiden kysymyksiin, jotka koskevat kodin arkea. Etsimme pätevät asiantuntijat vastaamaan niihin.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteella hs.koti@hs.fi.

Yhtiökokouksen valitsemat hallituksen jäsenet kokoontuvat hallituksen puheenjohtajan kutsusta.

Jos kysyjä kuuluu hallitukseen, hän saa ilman muuta osallistua kokouksiin, Hans Duncker sanoo.

Samoin tilin- ja toiminnantarkastajat saavat osallistua hallituksen kokouksiin. Tilin- tai toiminnantarkastajilla ei kuitenkaan ole automaattista oikeutta osallistua taloyhtiön hallituksen kokouksiin. Heillä on läsnäolo- ja puheoikeus vain tehtäviinsä liittyvissä asioissa.

Pöytäkirjojen jakaminen hallituksen jäsenille kuuluu asiaan. Dunckerin mukaan hyvä käytäntö on jakaa ne vuoden mittaan tiedoksi myös tilin- tai toiminnantarkastajalle.

Jos kysyjä ei ole hallituksen jäsen eikä tilin- tai toiminnantarkastaja, hänelle voi tarjoutua tilaisuus tutustua pöytäkirjoihin yhtiökokouksessa. Osakkaalla ei silti ole lakiin perustuvaa oikeutta saada hallituksen pöytäkirjoja nähtäväkseen.

Osakkaille ei pidä näyttää pöytäkirjoja, joissa on toisesta osakkaasta luottamuksellista tietoa.

Jos osakas kokee, että hallitus salaa häneltä asumiseen vaikuttavaa tietoa, hänen kannattaa esittää kysymys tilin- tai toiminnantarkastajan kautta, Duncker neuvoo. Hän muistuttaa, että hallituksen on vastattava tarkastajien kysymyksiin myös tilivuoden aikana.

Oikaisu 4.2.2015 kello 10.03: Juttua on täsmennetty tilin- ja toiminnantarkastajien sekä osakkaiden oikeuksien osalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!