Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laskuttiko isännöitsijä turhasta?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Vaihdoimme vanhassa kerrostalossa neljä hanaa. Yhtiö antoi siihen luvan ja siirsi kunnossapitovastuun meille. Isännöitsijän lasku luvan käsittelystä oli 90 euroa ja taloyhtiön lasku 40 euroa. Meniköhän ihan oikein? Uudet ja vanhat hanat ovat tavallisia Oraksen hanoja.
 
Oikeusministeriö on yhdessä Isännöintiliiton, Kiinteistöliiton ja Kuluttajaliiton kanssa laatinut ohjeet siitä, mistä remonttia suunnittelevan osakkaan pitää tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle ja mistä yhtiö voi periä kuluja osakkaalta.

Hanojen vaihtamisesta osakkaan kuuluu ilmoittaa etukäteen. Kirjallisesta muutostyöilmoituksesta pitää selvitä muun muassa se, millainen vaihdettava hana on ja kuka sen asentaa.

130 euron lasku perusteellisen muutostyöilmoituksen käsittelystä ja mahdollisesta muutostyön valvonnasta kuulostaa Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Jaana Sallménin mielestä suurelta.

Muutostyöilmoituksen käsittely tarkoittaa ilmoituksen lukemista ja merkinnän tekemistä remonttirekisteriin. Tällaisesta ei osakkaalta saisi veloittaa mitään käsittelykuluja, Sallmén sanoo.

Perusmuutos, kuten tyyppihyväksytyn hanan asentaminen, ei vaadi edes valvontaa huoneistossa. Sallménin mukaan riittää, että osakas toimittaa perusteellisen muutostyöilmoituksen ja kopion asennuksen tehneen yrityksen laskusta. Siitä yhtiö näkee, että hanojen vaihtajaksi ilmoitettu yritys ja työntekijä ovat työn myös tehneet.

"Kun valvonta tapahtuu asunnossa käymättä, on vaikea nähdä, että siitä syntyisi valvontakustannuksia", Sallmén sanoo.

Hänestä on ylivalvontaa, jos asiantuntija käy asunnossa vain toteamassa, että sinne on asennettu tavallinen hana. Perushanojen kunnossapitovastuuta yhtiö ei voi siirtää osakkaalle.

Jos osakas on toimittanut perushanoista riittävän muutostyöilmoituksen yhtiölle, hän voi neuvotella mahdollisten liiallisten käsittely- tai valvontakulujen palauttamisesta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!