Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keittiöremonttien vertailu on mutkikasta – HS tilasi kolme suunnitelmaa

HS pyysi keittiösuunnitelmia lapsiperheelle. Haikalat halusivat reilusti lasku- ja kylmätilaa sekä kivitasot. Tarjousten lukeminen kirkasti heille, mitä muuta remontilta kannattaisi toivoa.

Koti
 
Ville Männikkö
Helsingin Viikissä asuvat Riikka ja Joonas Haikala ovat harkinneet väliseinän purkamista keittiön ja olohuoneen välistä. HS testasi keittiötarjousten tilaamista Haikaloiden asunnon pohjapiirroksella, koska he pitävät nykyistä keittiötään epäkäytännöllisenä.
Helsingin Viikissä asuvat Riikka ja Joonas Haikala ovat harkinneet väliseinän purkamista keittiön ja olohuoneen välistä. HS testasi keittiötarjousten tilaamista Haikaloiden asunnon pohjapiirroksella, koska he pitävät nykyistä keittiötään epäkäytännöllisenä. Kuva: Ville Männikkö

Keittiöremontin tilaaminen kuulostaa helpolta: Ammattitaitoinen suunnittelija luo unelmiesi keittiön, ja remontti hoituu viikossa.

Firmojen kilpailuttaminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Se selvisi, kun HS pyysi helsinkiläiselle viiden ihmisen lapsiperheelle kolme keittiösuunnitelmaa.

Suunnittelijoille annetaan pohjapiirustus ja asukkaiden kolme toivetta.

Esimerkkiperheen äiti Riikka Haikala kuvailee vain kaksi vuotta vanhaa keittiötään vaikeaksi: "Tila on niin epäkäytännöllinen, että siellä tuntee olevansa koko ajan pinteessä. Keittiöremontti on pyörinyt mielessä muuttopäivästä lähtien."

Haikalan perheeseen kuuluvat aviomies Joonas Haikalan lisäksi Ahti Haikala, 6, Siiri Haikala, 2, ja kahdeksan kuukauden ikäinen Senni Haikala. Kokkaushetkinä keittiössä saattaa pyöriä yhtä aikaa koko perhe.

"Edelliseen keittiöön teimme itse remontin, mutta tämän kanssa olemme pulassa. En itsekään keksi, miten tästä saisi toimivan", Riikka Haikala kertoo.

Suunnittelijat tekivät ehdotuksensa pohjapiirroksen perusteella.
Suunnittelijat tekivät ehdotuksensa pohjapiirroksen perusteella.

Heitämme pallon suunnittelijoille.

Domuksen, Keittiömaailman ja Rusthollin suunnittelijat joutuvat epätavalliseen tilanteeseen, koska kaikilla firmoilla on tapana käydä tapaamassa asiakasta hänen kotonaan. Silloin suunnittelija saa käsityksen toiveista ja ongelmakohdista sekä voi esitellä materiaaleja hintoineen.

Nyt suunnittelijat tietävät vain talouden koon ja lapsiperheen kolme toivetta.

Haikalat toivovat keittiöönsä paljon laskutilaa, kiviset tasot sekä mahdollisimman tilavat kylmälaitteet eli jääkaapin ja pakastimen.

Aikaa havainnekuvien ja tarjousten toimittamiseen on kaksi vuorokautta.

Kun Haikalan perhe saa suunnitelmat käsiinsä, he joutuvat tulkitsemaan niitä hetken.

"Papereissa luetellaan paljon asioita, joihin emme ole perehtyneet. Jos saisi vain yhden firman paperit, voisi hämmennyksessään tehdä tilauksen sen enempää miettimättä", Riikka Haikala sanoo.

Etenkin materiaalit herättävät kysymyksiä. Keittiömaailma ja Domus ehdottavat kvartsikomposiittitasoja. Rusthollin tasojen materiaali on luonnonkivi.

Näin vertailu tehtiin

 Kolmelle keittiöfirmalle lähetettiin Haikalan perheen asunnon pohjapiirros ja heidän kolme keittiötä koskevaa toivettaan.

 Suunnitelmat tekivät Domus, Keittiömaailma ja Rustholli.

 Suunnittelulle annettiin aikaa kaksi vuorokautta.

 Kaikki firmojen toimittama materiaali eli havainnekuvat, sanalliset tarjoukset ja laskelmat toimitettiin asukkaille kommentoitaviksi.

Jos eroa ei tietäisi, voisi mennä sekaisin.

Suunnitelmissa nimittäin puhutaan komposiittitasoistakin kivitasoina.

Komposiitista saa enemmän sävyjä kuin luonnonkivestä, sanoo Keittiömaailman suunnittelija Heidi Launne.

"Komposiitti on 93-prosenttista kiveä, ja jopa vähän kestävämpää kuin luonnonkivi", Launne perustelee valintaansa.

Rustholli noudattaa toivetta sananmukaisesti, mutta firma myy suunnittelijansa Jani Valarannan mukaan vain muutamia kivitasoja vuodessa.

"Yleensä kivitaso halutaan, koska se on ikuinen. Hyvin hoidettuna laminaattitasokin kestää 30 vuotta eli yhtä kauan kuin keittiö."

Haikalat haluavat nimenomaan luonnonkiveä.

Joonas Haikala ei pidä komposiittia kivenä. Hän ihmettelee termien sekoittamista: "Luonnonkivi on komposiittia elävämpi ja arvokkaampi materiaali."

Haikalat ilahtuvat siitä, että suunnittelijat huomioivat valaistuksen.

"Kaikissa havainnekuvissa kaapit ovat nykyistä matalammat, mikä tuo valoisuutta", Riikka Haikala sanoo.

Nyt ikkunattomaan keittiöön ei väliseinän takia juuri pääse auringonvaloa. Ongelma ratkeaisi väliseinän purkamisella, jota Rusthollin suunnitelmassa ehdotetaankin. Se vain tulisi kalliiksi.

Ville Männikkö
Turvallisuus on Riikka Haikalalle tärkeää. Nyt esimerkiksi laatikoiden vetimet näyttävät houkuttelevasti tikapuilta Siiri Haikalan, 2, silmissä.
Turvallisuus on Riikka Haikalalle tärkeää. Nyt esimerkiksi laatikoiden vetimet näyttävät houkuttelevasti tikapuilta Siiri Haikalan, 2, silmissä.

Perheen äiti antaa kiitosta myös upotetuista tiskialtaista, etenkin Domuksen mustasta altaasta. Joonas Haikalaa miellyttävät kaikkien suunnitelmien vetimettömät ovet. Keittiömaailman suunnitelmassa perhettä kiinnostaa kattoon integroitu liesituuletin, joka tuo lisätilaa.

Riikka Haikala innostuu eniten kaapiston sisälle rakennetuista kylmälaitteista, koska ratkaisu tekee seinästä yhtenäisen.

Kilpailutus antaa Haikaloille useita ideoita. Suunnitelmien parhaita puolia yhdistelemällä perhe saisi keittiöstään käytännöllisemmän. Hintojen vertailu tuntuu silti vaikealta, koska kaikissa tarjouksissa ei ole eritelty töiden tai kalusteiden osuutta.

Asiakas voi myös kiikuttaa keittiöfirmaan jonkun muun tekemän suunnitelman ja aloittaa sen pohjalta. Kolmas vaihtoehto on ottaa suunnitelmista inspiraatiota mutta käyttää työntekijöitä vain osaan työvaiheista. Niin Haikalat ajattelivat tehdä.

"Tekisimme remontin varmaan osittain itse, koska siinä säästäisi kustannuksissa", Joonas Haikala toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!