Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenen vastuulla on asunnoista katoava omaisuus?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Taloyhtiö teettää asuinhuoneistoissa silloin tällöin erilaisia mittauksia, säätöjä, korjauksia ja asennuksia. Jos asukkaat eivät ole paikalla, sisään tullaan yleisavaimella. Kuka vastaa, jos asunnosta häviää tai siellä rikkoontuu omaisuutta tällaisten käyntien aikana?
 

Vahingon aiheuttaja on vastuussa rikkomistaan tavaroista, oli hän huoltomies, urakoitsija, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Sama pätee varkausvahinkoihin. Lakiasiantuntijan mukaan työnantajalla on lisäksi niin sanottu työnantajavastuu: Asukas voi vaatia vahingonkorvausta myös yritykseltä, jonka palveluksessa esimerkiksi huoltomies tai urakoitsija on.

"Asukas voi ajatella, että taloyhtiö vastaa kadonneesta tai rikkoutuneesta omaisuudesta, kun asuntoon tullaan yleisavaimella. Jos taloyhtiö ei ole toiminut huolimattomasti, se ei myöskään ole vahinkojen maksaja", Sallmén sanoo.

Hänen mukaansa taloyhtiö olisi vastuussa omaisuusvahingoista silloin, jos se olisi toiminut huolimattomasti eli valinnut jonkun huithapelin tai epämääräisen yrityksen käymään asunnossa.

"Jos kyseessä on vahingon aiheuttaminen, asukkaan pitää pystyä osoittamaan syy-yhteys, vahingon määrä ja aiheuttaja. Jos taas asukas kokee, että häneltä on varastettu jotain, siitä pitää tehdä rikosilmoitus poliisille."

Vakuutusyhtiö Ifin lakimiehen Mikko Vaitomaan mukaan molemmat tilanteet ovat kotivakuutuksesta korvattavia varkausvahinkoja.

"Ongelmaksi asukkaalle voi tulla sen osoittaminen, että omaisuutta on todella anastettu, jos murtojälkiä ei ole. Käytännössä pyytäisimme ensin kääntymään taloyhtiön ja poliisin puoleen, jotta asiaan saataisiin sitä kautta selvyyttä", Vaitomaa sanoo.

Sallmén suosittelee taloyhtiöitä muistuttamaan asukkaita siitä, että isojen remonttien aikana arvokas omaisuus on syytä siirtää piiloon. Jokaista kiinteistön huoltotoimenpidettä varten asukkaita ei tarvitse opastaa.

 

Kysy asumisesta -palstalla vastataan lukijoiden kysymyksiin, jotka koskevat kodin arkea. Etsimme pätevät asiantuntijat vastaamaan niihin.
Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteella hs.koti@hs.fi.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!