Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millaisia kuluja tulee tonttiosuuden lunastamisesta?

Osuutensa tontista lunastavan osakkaan on varauduttava esimerkiksi varainsiirtoveroon

Koti
 
Juha-Pekka Laitinen HS
Lemminkäinen on rakennuttanut helmikuun lopussa Helsingin Arabianrantaan valmistuvan kerrostalon. Siitä asunnon ostaneista noin puolet on lunastanut tonttiosuutensa.
Lemminkäinen on rakennuttanut helmikuun lopussa Helsingin Arabianrantaan valmistuvan kerrostalon. Siitä asunnon ostaneista noin puolet on lunastanut tonttiosuutensa. Kuva: Juha-Pekka Laitinen HS

Moni uudisasuntojen rakennuttaja tarjoaa asunnonostajalle mahdollisuuden lunastaa asuntokohtainen tonttiosuus joko ostohetkellä tai myöhemmin.

Tonttiosuuden hinta ilmoitetaan näissä kohteissa asunnon myynti-ilmoituksessa erikseen, eikä tonttiosuus sisälly huoneiston velattomaan hintaan.

Tapa maksaa tontista erikseen on yleistymässä varsinkin pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa, joissa tontit ovat kalliita.

Tontin lunastusmahdollisuuden voi myös jättää käyttämättä. Jos osakas ei lunasta osuuttaan, hän maksaa taloyhtiölle niin sanottua tontinvuokravastiketta.

Asunnon voi myös myydä eteenpäin lunastamatta tonttiosuuttaan. Tällöin uusi ostaja voi päättää, haluaako hän lunastaa tonttiosuuden vai maksaa tontinvuokravastiketta.

Varsinkin moni ensiasunnon ostaja maksaa rakennusyhtiö NCC:n mukaan ensin ainakin muutaman vuoden tontinvuokravastiketta ennen kuin esimerkiksi hakee lisälainaa tonttiosuuden lunastamista varten.

Tonttiosuuden lunastamisesta syntyy varsinaisen lunastushinnan lisäksi muitakin kuluja. HS pyysi asiantuntijoita selittämään, mihin tonttiosuuden lunastamisesta kiinnostuneen ostajan kannattaa varautua.

 

Varainsiirto-
verot

Kun osakas haluaa lunastaa osuutensa tontista, hintaan lisätään taloyhtiön tästä osuudesta maksama varainsiirtovero. Se on neljä prosenttia osakkaan tonttiosuuden hinnasta.

Asukas maksaa tonttiosuutta lunastaessaan myös osakekaupan varainsiirtoveron, joka on kaksi prosenttia tonttiosuuden hinnasta.

Jos esimerkiksi asukkaan tonttiosuuden lunastushinta on 50 000 euroa, on neljän prosentin varainsiirtovero 2 000 euroa ja osakekaupan kahden prosentin varainsiirtovero 1 000 euroa.

Ensiasunnon ostajilta ei peritä kahden prosentin osakekaupan varainsiirtoveroa, jos kauppa täyttää ensiasunnon verovapauden edellytykset.

 

Elinkustannus-
indeksi

Kun asukas lunastaa tonttiosuuttaan, lunastushintaa tarkistetaan niin, että se vastaa Tilastokeskuksen elinkustannusindeksin muutosta.

Hinnan tarkistaminen elinkustannusindeksillä tarkoittaa käytännössä inflaatiotarkistusta, jossa otetaan huomioon yleinen elinkustannusten nousu.

Myös tontinvuokravastikkeen nousu on sidottu elinkustannusindeksiin. Elinkustannusindeksi on rakennuttajien mukaan viime vuosina kohonnut hitaammin kuin tonttien hinnat. Indeksin kehittymisestä saa tietoa Tilastokeskuksesta ja isännöitsijältä.

 

Lainhuuto- ja kaupanvahvistamiskulut

Tonttikaupalle haetaan lainhuutoa Maanmittauslaitokselta. Lainhuudon rekisteröintikulut jaetaan kaikkien samaan aikaan tonttiosuutensa lunastavien taloyhtiön osakkaiden kesken. Lunastusmahdollisuutta tarjotaan asukkaille yleensä kerran vuodessa.

Kaupanvahvistajan on vahvistettava tonttikauppa. Myös nämä kulut jaetaan kaikkien samaan aikaan tonttiosuutensa lunastaneiden osakkaiden kesken. Kulut lainhuudosta ja kaupanvahvistamisesta ovat useimmiten joitakin kymmeniä euroja osakasta kohden.

Juttua varten on haastateltu johtavaa lakimiestä Juho Pajaria Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä, myyntipäällikköä Riikka Korkia-ahoa NCC:ltä ja Lemminkäinen talon asuntomyyntipäällikköä Mirja Hautamäkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!