Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat vastaavat: Miten autopaikat voi jakaa reilusti?

Koti
 
Juha-Pekka Laitinen HS
Autopaikan voi saada autotonkin.
Autopaikan voi saada autotonkin. Kuva: Juha-Pekka Laitinen HS
Kaksi ammattilaista kertoo kantansa asumisen ilmiöihin.

Jyrki Jauhiainen
Lainsäädäntöneuvos, oikeusministeriö

"Yleensä taloyhtiön hallinnassa olevat autopaikat vuokrataan asukkaille alle alueen markkinahinnan. Kun taloyhtiön paikat ovat halvempia kuin vapailla markkinoilla, paikkojen haltijat saavat yhtiöltä rahanarvoisen edun.

Osakkaita pitää kohdella yhdenvertaisesti. Jos paikkoja on vähemmän kuin osakehuoneistoja, yhdenvertaisuusperiaate edellyttää, että yhtiö ensin selvittää, ketkä osakkaista tai heidän vuokralaisistaan ovat halukkaita vuokraamaan paikan.

Jokaiselle osakkaalle on annettava mahdollisuus saada paikka. Samalla tavalla pitää kohdella niin asuin- ja liikehuoneistojen omistajia kuin näiden vuokralaisia. Auton omistavia osakkaita ei saa suosia. Autopaikan voi saada, vaikkei omistaisi autoa: paikkaa voi tarvita esimerkiksi kotihoidon palveluita varten.

Jos kiinnostuneita on enemmän kuin paikkoja, paikkojen saajat arvotaan. Loput kiinnostuneet pannaan jonotuslistalle. Myös järjestys jonossa on fiksua arpoa. Jos taas paikkoja jää yli, niitä voi vuokrata.

Jos autopaikan haltijan saama hintaetu on merkittävä, yhdenvertaisuusperiaatteen mukaista olisi arpoa paikat määräajaksi, esimerkiksi joiksikin vuosiksi kerrallaan. Ei olisi reilua, jos saisin autopaikan nyt, olisin osakkaana 30 vuotta ja taloyhtiö antaisi vuosittain jopa tuhannen euron edun."


Hemmo Päivärinne
Rakennuttamispäällikkö, Matinkylän huolto

"Autopaikat voivat olla joko taloyhtiön hallinnassa tai osakkeina. Yhtiön hallinnassa olevat paikat vuokraa yleensä isännöitsijätoimisto ja osakepaikat osakas itse.

Jos yhtiössä on erilaisia autopaikkoja, kaikkiin paikkoihin on hyvä olla oma jonotuslistansa. On myös järkevää, että yhtiössä on yhtiökokouksessa hyväksytyt autopaikkasäännöt. Monissa yhtiöissä sääntöjä ei ole. Hallitus voi laatia säännöt ja esittää ne yhtiökokouksessa.

Yleensä paikat jaetaan ensisijaisesti talossa asuville osakkaille ja sijoittajaosakkaiden vuokralaisille.

Yhdessä yhtiössä tyhjäksi jäävät paikat voidaan vuokrata yhtiön osakkaille kakkospaikoiksi tai kaksinkertaisella vuokralla yhtiön ulkopuolisille.

Jos yhtiön asukkaita tulee autopaikkajonoon, ulkopuoliset autopaikan vuokranneet sanotaan irti seuraavalta kaudelta.

Mikäli kakkospaikan tarvitsijoita on vapaita paikkoja enemmän ja jonoon tulee ensimmäisen paikan tarvitsija, irtisanotaan ensimmäisenä kakkospaikan saaneen vuokrasopimus. Hän siirtyy jonon viimeiseksi."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!