Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin hurmaat itsellesi hyvän remontoijan

Koti
 
Taru Taipale
Janne Harju
Sopivan remontoijan etsimistä voi verrata puolison valintaan. Yhteisymmärrys on hyvä löytyä jo suhteen alussa.
Sopivan remontoijan etsimistä voi verrata puolison valintaan. Yhteisymmärrys on hyvä löytyä jo suhteen alussa. Kuva: Janne Harju

Ongelma, se Jarno Jolkinilla oli. Hän tarvitsi remontoijan.

Puhelimitse tarjouspyyntöjen pyytäminen oli osoittautunut vaikeaksi. Jolkin ei olisi jaksanut selittää samoja asioita jokaiselle urakoitsijalle erikseen. Hän totesi, että kyllä remontoijan löytämisen pitäisi olla helpompaa. Lopulta Jolkin piikkasi kylpyhuoneensa lattian itse ja perusti nettiin palvelun nimeltä Kodinremontit.fi.

Vuonna 2008 avattu palvelu on kasvattanut suosiotaan tasaisesti.

Viime vuonna sinne jätettiin lähes 2 000 remontti-ilmoitusta.

Perinteisesti luotettava remontoija on löytynyt – jos on löytynyt – soittelemalla läpi kaverit ja tutuntutut. Töitä hakevat urakoitsijat ovat ilmoitelleet itsestään lähikaupan ilmoitustaululla.

Nykyään on internet. Kodinremontit.fi, Dooxe.fi, Urakkamaailma.fi ja muut vastaavat palvelut ovat syntyneet yhdistämään remontin tarvitsijan ja tekijän.

Asiakkaiden pitäisi enää osata jättää fiksuja tarjouspyyntöjä.

Kokenut tuusulalainen urakoitsija Kimmo Kari lukee Kodinremontit.fi:n ilmoituksia viikoittain. Kylpyhuoneen remontti Espoossa. Rivitalohuoneiston yläkerran remontti Vantaalla. Ikkunaremontti Siuntiossa.
Kari etsii ilmoituksista kiinnostavimmat. Hän lähettää tarjouksen sähköpostilla, jos asiakas on antanut osoitteen.

"Hyvässä ilmoituksessa on sähköpostiosoite. Se viestii minulle, että asiakas todella haluaa saada tarjouksia, joita voi vertailla keskenään", Kari sanoo.

Hyvässä ilmoituksessa on myös tarkka kuvaus remontista.

Pelkkä tieto siitä, että huoneisto on kaksio, ei kerro urakoitsijalle riittävästi työn laajuudesta.

Parikymmentä vuotta Etelä-Suomessa remontteja tehnyt ja nähnyt Kari Vesanto on sitä mieltä, että tarjouspyynnöissä olisi paljon kehittämisen varaa. Asiakkaiden olisi ylipäänsä hyvä tietää enemmän remontin teettämisestä.

Vesannon urakoista noin puolet tulee vanhojen asiakkaiden kautta. Netin palvelut tuovat koko ajan enemmän asiakkaita, nyt jo 20–30 prosenttia. Hän uskoo, että verkon palveluiden suosio lisääntyy.

Asiakas voi jättää ilmoituksen usealle sivustolle samanaikaisesti ja kaivaa yrityksistä tietoa.

Jos urakoitsija töppäilee, myös huono maine leviää netissä nopeasti.

"Meitä ei remonteissa yllätä oikeastaan mikään, mutta asiakas saattaa joskus yllättyä. Tässä olisi taloyhtiöille viestimisen paikka. Esimerkiksi yhtiökokouksissa voitaisiin jakaa tietoa siitä, miten remontti teetetään", Vesanto sanoo.

Todellinen "pieni pintaremontti" voi olla jotain ihan muuta kuin vaikka televisio-ohjelmat antavat ymmärtää, muistuttaa Rakentajakeskuksen työpäällikkö Jorma Komulainen: "Televisio-ohjelmat johtavat väärälle tielle eivätkä vastaa todellisuutta. Työ näyttää televisiossa helpolta."

Urakoitsijat hämmästelevät myös sitä, että kaikkien asiakkaiden mielestä urakoitsijaa ei ole tarpeellista pyytää käymään ennen tarjouksen jättämistä. Kimmo Kari sanoo tarjoutuvansa aina itse tulemaan, jos asiakas ei ymmärrä pyytää.

Kari Vesanto korostaa, että puhelimessa asiaa ei voi hoitaa.

"Me sitoudumme urakkahintaan, joten missään tapauksessa emme anna puhelimessa hintaa yhtään isommasta remontista", hän sanoo.

Vesanto suosittelee perehtymään myös urakoitsijan aikaisempiin töihin. Hän muistuttaa, että remontissa on aina kysymys muustakin kuin työn jäljestä.

"Välillä kuulee ihan hurjia juttuja siitä, miten joku remontti on mennyt. Tällaiset tilanteet voisi estää ennakolta. Jos asiakas ottaisi yhteyttä yhteenkin paikkaan ja kysyisi, miten urakka siellä sujui."

Hyvän urakoitsijan saadakseen asiakkaan on nähtävä vähän vaivaa itsekin.

K-raudalle työskentelevä yrittäjä Tero Kuivaniemi on huomannut, että helpoimpia ovat yleensä asiakkaat, jotka ovat tehneet remontteja aikaisemminkn. Heidän kanssaan voi tehdä rohkeitakin ratkaisuja.

Jos asiakkaalla sen sijaan on edellisestä remontista huonoja kokemuksia, hän voi olla epäileväinen.

Huonojen kokemusten jälkeen luottamuksen rakentaminen vie aikaa.

Tero Kuivaniemi ei halua yleistää mutta sanoo, että vanhemmat pariskunnat ovat usein urakoitsijan kannalta helpompia asiakkaita kuin nuoret, joilla on paljon asuntolainaa.

"Jos budjetti on jo valmiiksi tiukka, ihmiset hermostuvat helpommin yllätysten sattuessa", Kuivaniemi sanoo.

Tulinen luonne ei tietenkään katso ikää, hän lisää. Kuivaniemi muistaa tapauksen, jossa ikääntyvä naisasiakas oli tilannut keittiöremontin samaan aikaan kun taloyhtiössa tehtiin putkiremonttia. Kuukausien remonttiputki oli ilmeisesti tehnyt tehtävänsä, sillä kukaan ei ollut huutanut Kuivaniemelle yhtä paljon. "Teimme työnjohtajan kanssa paljon töitä, että saimme rouvan rauhoittumaan."

Kuivaniemi on sanonut asentajille, että asiakkaiden edessä ei saa hermostua.

"Mene ulos ja huuda vaikka autossa, tai soita minut paikalle", hän on neuvonut.

Kerran Kuivaniemi yritti tehdä niin ison tarjouksen, ettei hankalaksi tiedetty asiakas sitä ottaisi. "Ilmeisesti hän ei saanut tarjousta muualta ja tilasi remontin meiltä. Saimme remontin hoidettua mutta ei sitä olisi pitänyt ottaa mistään hinnasta. Kaikkia ei vain voi miellyttää."

Ensivaikutelma on tärkeä. Kuivaniemi vertaa urakoitsijan valintaa puolison valitsemiseen.

"Jos saat hyvä puolison, sinusta tulee onnellinen. Jos saat huonon, sinulle jää paljon aikaa filosofointiin ja jälkiviisauksiin."

Julia Weckman
Urakoitsija Kimmo Kari lukee remontintekijää etsivien ilmoituksia verkosta viikoittain ja lähettää kiinnostaville asiakkaille tarjouksen.
Urakoitsija Kimmo Kari lukee remontintekijää etsivien ilmoituksia verkosta viikoittain ja lähettää kiinnostaville asiakkaille tarjouksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!