Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopperalaulajan kodissa lauletaan autotallissa

Päiväunet ja laulaminen onnistuvat muusikkoperheen talossa nyt samaan aikaan, kun autotallissa voi harjoitella. Vielä pitäisi keksiä paikka kalastusvehkeille, isäntä haaveilee.

Koti
 
Milla von Konow
Milla von Konow
Oskar (vas.), 6, Erno, 3, ja Ella Anttila, 8, pomppivat isänsä työhuoneen sohvalla, kun Jyrki Anttila harjoittelee rooliaan Hindemithin Cardillac-oopperaa varten. Huoneen sisustuksen on pääosin suunnitellut ovensuussa seisova Maija Anttila.
Oskar (vas.), 6, Erno, 3, ja Ella Anttila, 8, pomppivat isänsä työhuoneen sohvalla, kun Jyrki Anttila harjoittelee rooliaan Hindemithin Cardillac-oopperaa varten. Huoneen sisustuksen on pääosin suunnitellut ovensuussa seisova Maija Anttila. Kuva: Milla von Konow
Peilin Jyrki Anttila valitsi autotallista työtilaksi muutetuksi huoneeseensa itse.
Peilin Jyrki Anttila valitsi autotallista työtilaksi muutetuksi huoneeseensa itse.

Tenori Jyrki Anttila avaa ääntään autotallissa. Tai ei tila autotalli enää ole, vaan oopperalaulajan oma työhuone. Se on Anttilan kotona, ja joskus lapset livahtavat sohvalle pomppimaan.

Kun Anttila kajauttaa, ääni on sadan desibelin luokkaa. Laulun pitää kantaa orkesterin yli ilman mikrofonia.

"Kuulovammaisiahan perheenjäsenistä tulisi, jos he joutuisivat kuuntelemaan minua samassa tilassa jatkuvasti. Haluan kuitenkin harjoitella kotona, jotta olen lähellä perhettäni", Jyrki Anttila sanoo.

Jyrki ja Maija Anttila rakennuttivat omakotitalonsa Lohjalle seitsemän vuotta sitten. Perheen kasvaessa talossa on pantu uusiksi muutakin kuin autotalli.

Musiikkityöläisille omakotitalo on hyvä ratkaisu, sanovat Anttilat.

Jyrki Anttila saattaa uppoutua uuteen rooliinsa vuodenkin verran ennen ensi-iltaa. Hän harjoittelee yhdessä myös vaimonsa kanssa. Maija Anttilakin on ammattimuusikko, jonka työ tulee kotiin. Teoksia on harjoiteltava, kun siihen löytyy sopiva rako arjen pyörityksen keskellä.

Ennen muuttoaan Lohjalle Anttilat asuivat Kirkkonummella paritalossa, johon kuului liikenteen melu.

Lohjalla pariskunta ihastui järvimaisemaan, rauhaan ja luonnonläheisyyteen niin, että osti tontin hetken mielijohteesta.

"Haaveenani oli asua niin lähellä rantaa, että pääsen kävellen kalaan. Asumme nyt Lohjanjärven tuntumassa, ja rannassa on oma vene. Saatan käydä kiihkeänä sesonkina kalassa aamulla ennen oopperaan lähtöä ja myös sieltä tullessani", kertoo Jyrki Anttila.

Rakentamaan Anttilat ryhtyivät päätä pahkaa. He tilasivat talon, jota muokattiin rinnetontille sopivaksi. Rakentaminen sujui nopeasti. Urakka kesti vain puoli vuotta.

Perheeseen kuului rakennusaikaan esikoinen, parivuotias Ella Anttila. Toinenkin lapsi oli jo tulossa.

Maija Anttila pyöri vatsa pystyssä rakennuksella ja suunnitteli uutta kotia: Perheelle olisi reilusti tilaa noin 200-neliöisen talon kahdessa kerroksessa. Alakerrassa olisi takkahuone, kodinhoitohuone, sauna ja varastotila, yläkerrassa olohuone, avokeittiö sekä kolme makuuhuonetta.

Maija Anttila suunnitteli, että isossa makuuhuoneessa nukkuisivat hän, Jyrki Anttila ja tuleva vauva, Oscar Anttila.

Viereisestä huoneesta tulisi lastenhuone, aluksi Ella Anttilalle.

Maija Anttila sisusti makuuhuoneen punasävyisellä tapetilla aikuiseen makuun.

Maija Anttilalla (oik.) on avokeittiöstä lyhyt matka olohuoneeseen ja ruokailutilaan, jonka sohvalta Erno (vas.), Oskar ja Ella Anttila voivat kurkkia ulos.
Maija Anttilalla (oik.) on avokeittiöstä lyhyt matka olohuoneeseen ja ruokailutilaan, jonka sohvalta Erno (vas.), Oskar ja Ella Anttila voivat kurkkia ulos.

Kolmas lapsi Erno Anttila syntyi vuonna 2011. Pinnasänky oli edelleen vanhempien makuuhuoneessa, mutta Oscar Anttila muutti siskonsa kanssa samaan huoneeseen.

Talon keskellä oleva makuuhuone toimi vanhempien työhuoneena. Siellä oli piano, sohvaryhmä ja Jyrki Anttilan työpöytä.

Jos huoneessa soitti tai lauloi, ääni kuului talon joka sopukkaan. Aina, kun lapset nukkuivat päiväuniaan, talossa piti kuiskutella. Ja päiväunia Anttiloiden Lohjan-talossa on oikeastaan nukuttu joka päivä, koska lapset ovat olleet kotihoidossa.

Talon piti muuttua perheen mukana, jotta kuiskuttelulle tulisi loppu.

Ella Anttila sai lastenhuoneen omakseen, kun aloitti koulunkäynnin. Pojat pääsivät muuttamaan äitinsä ja isänsä isoon makuuhuoneeseen, jonka Maija Anttila sisusti uudella tapetilla.

"Me siirryimme Jyrkin kanssa nukkumaan työhuoneeseemme. Piano sai jäädä paikoilleen. Ei haittaa, vaikka näen työvälineeni herättyäni. Harjoittelen teoksia joka tapauksessa unissanikin", Maija Anttila kertoo.

Uusi huonejärjestely oli mahdollinen, kun autotallissa pistettiin hyrskyn myrskyn.

Jyrki Anttilan oli saatava oma työtila, jossa hän voi harjoitella isolla äänellä – muulloinkin kuin lasten leikkiessä ulkona.

"Mihinkään kodinhoitohuoneeseen tai kylpyhuoneeseen en voi mennä laulamaan. Ääni kimpoaisi kiviseinistä niin, että tinnitushan siitä korviini tulisi."

Maija Anttila harjoittelee vanhempien makuuhuoneessa. Siellä on myös antiikkityöpöytä.
Maija Anttila harjoittelee vanhempien makuuhuoneessa. Siellä on myös antiikkityöpöytä.

Entiseen autotalliin remontoituun työhuoneeseen pääsee sisäkautta varaston läpi. Työhuone on sopivasti erillään muista asuintiloista.

Tallin betonilattia tasoitettiin ja laatoitettiin, ja lattiakaivo pantiin umpeen. Lisäksi lattian alle asennettiin lämmitys.

Myös autotallin kippiovi lähti uudistuksessa. Tilalle tuli harkkoseinä, jossa ovat ikkuna ja ulko-ovi.

Artikkeliin liittyvät

Oopperalaulaja myöntää, ettei hänen treenihuoneensa mikään "miesluola" ole.

"Ihan mancave paikasta ei tullut, sillä Maija sisusti tilan. Sain sentään päättää millainen peili tulee sohvan ylle", Jyrki Anttila kertoo.

Maija Anttila viimeisteli viininpunaisen seinän kultamaalilla. Hän pyyhkäisi kuviot seinään kuivalla sienellä.

"Onhan tila nyt viihtyisä vierashuoneenakin", Jyrki Anttila toteaa.

Kun laulaja vihdoin sai rauhallisen työ- ja harjoitteluhuoneen, ei aikaakaan, kun tilanne muuttui.

Viime syksynä Anttila palkkasi Operart-yritykseensä työntekijän. Hänkin työskentelee nyt entisessä autotallissa.

"Seuraavaksi pitää kai rakentaa tontille erillinen ateljeepömpeli. Kalastusvehkeillenikin pitäisi saada tilaa. Maija ei tykkää, kun jätän kalalta tuoksahtavat haalarini ulko-oven pieleen", tietää Jyrki Anttila.

Jyrki Anttila kaipaa paikkaa kalastusvälineiden säilyttämiseen. Nyt niitä on eri puolilla tonttia.
Jyrki Anttila kaipaa paikkaa kalastusvälineiden säilyttämiseen. Nyt niitä on eri puolilla tonttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!