Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka asiattomasti käyttäytyvän saa ruotuun?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Asioiden käsittely taloyhtiömme yhtiökokouksessa on hankalaa, kun yksi osakas esittää asiansa kovalla äänellä ja viis veisaa muiden puheenvuoroista. Jatkuvien keskeytysten vuoksi asioiden käsittely on hankalaa. Osakkaan kanssa on keskusteltu, ja häntä on pyydetty asialliseen kokouskäytökseen, mutta tuloksetta. Yhtiökokouksen ajankohta lähestyy. Miten saamme osakkaan ruotuun? Pitääkö antaa porttikielto?
 

Kaikki taloyhtiön osakkaat saavat lähtökohtaisesti osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää äänioikeuttaan siellä. Osakasta ei siis voi estää tulemasta kokouspaikalle, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm.

Poikkeuksia ovat esimerkiksi jääviystilanteet. Jos kokouksessa käsitellään jotakuta osakasta koskevaa asiaa, hän ei saa äänestää kyseisessä asiassa, Furuhjelm muistuttaa.

Lakiasiantuntijan mukaan puheenjohtajalla on kuitenkin viime kädessä oikeus poistaa huonosti käyttäytyvä osakas kokouksesta. Furuhjelm painottaa, että kynnys osakkaan poistamiseksi on erittäin korkea.

Hänen mukaansa puheenjohtaja voi tehdä tällaisen päätöksen, jos osakas häiriköi niin paljon, ettei asioiden käsittelystä tule mitään eikä kokous etene lainkaan.

"Muut kokouksessa olevat osakkaat eivät saa koskea häirikköön, eli häntä ei voi heittää ulos. Jos osakas ei suostu rauhoittumaan eikä poistumaan, paikalle pitää soittaa poliisi", Furuhjelm sanoo.

"Olen itse ollut parissa kokouksessa, jossa poliisia on jo etukäteen varoitettu mahdollisesta avuntarpeesta. Kokouksessa puheenjohtajan pitää pystyä arvioimaan, häiriköikö osakas niin paljon, että häneltä voi poistaa äänioikeuden."

Ensisijaisesti puheenjohtajan täytyy yrittää ratkaista tilanne neuvottelemalla. Hänen tulee olla tiukkana ja kieltää puheenvuoro häiriköivältä osakkaalta. Jos huutaminen ja toisten päälle puhuminen jatkuvat huomautuksista huolimatta, puheenjohtaja voi pyytää osakasta poistumaan kokouksesta.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä suosittelee taloyhtiön johtoa neuvottelemaan vaikean osakkaan kanssa ennen kokousta.

"Jos olisin itse puheenjohtaja, ottaisin yhteyttä osakkaaseen ja yrittäisin sopia pelisäännöt. Muistuttaisin, että yhtiökokous koskee kaikkia osakkaita. Sitä ei järjestetä yhtä ihmistä varten, eikä kukaan voi lähteä sooloilemaan", Suonperä sanoo.

Jos omia tunteitaan on vaikea hillitä, Suonperä kehottaa miettimään, voisiko joku muu, vaikka puoliso, osallistua kokoukseen.

"Kannattaa ottaa itseään niskasta kiinni: ei melskata, itketä eikä moitita muita. Se aiheuttaa vain pahaa mieltä, ja välit naapureihin menevät poikki."

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!