Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat vastaavat: Tämän takia energiatodistuksien hinnat ovat laskeneet

Omakotitalon todistuksen voi saada 300 eurolla

Koti
 
Kari Pullinen, kuvankäsittely Juha-Pekka Laitinen HS
Energiatodistuksen saa keskimäärin viikossa.
Energiatodistuksen saa keskimäärin viikossa. Kuva: Kari Pullinen, kuvankäsittely Juha-Pekka Laitinen HS
Kaksi ammattilaista kertoo kantansa asumisen ilmiöihin.
Päivi Laitila
Päivi Laitila

Päivi Laitila

Yksikönpäällikkö, Motiva

"Energiatodistusten hintaa ovat laskeneet todennäköisesti toimintatapojen vakiintuminen ja kilpailun lisääntyminen. Nyt energiatodistusten hinnat ovat niin alhaisia, että ne tuskin enää laskevat merkittävästi.

Motiva julkisti tammikuussa selvityksen, jonka mukaan energiatodistusten hinnat ovat laskeneet selvästi vuoteen 2013 verrattuna. Vuonna 2014 omakotitalon energiatodistus maksoi suunnilleen 300–360 euroa, kun vielä vuonna 2013 energiatodistuksen hinta oli keskimäärin yli 500 euroa. Uudisomakotitalon energiatodistus maksoi viime vuonna noin 150–200 euroa. Vuonna 2013 hinta oli hieman alle 300 euroa.

Energiatodistuksen tekeminen vaatii rakennuksessa käymistä. Työ vaatii muutenkin perehtymistä. Halvalla ei saa hyvää, eikä energiatodistusta voi tehdä kuka tahansa. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara ylläpitää rekisteriä ihmisistä, joilla on pätevyys laatia energiatodistuksia. Jos tilaa omakotitaloon energiatodistusta, kannattaa Aran verkkosivuilta tarkistaa, että todistuksen laatii siihen pätevöitynyt henkilö.

Uudiskohteiden todistusten hinnat ovat vanhojen omakotitalojen hintoja pienempiä, koska uudistalon todistus perustuu rakennussuunnitelmiin eikä kohteessa tarvitse käydä. Suuri osa työstä on jo tehty uudiskohteen suunnitteluvaiheessa.

Nykyinen energiatodistuslaki tuli voimaan vuonna 2013. Sen mukaan kaikilla uusilla rakennuksilla pitää olla energiatodistus. Energiatodistus pitää esittää myynnin tai vuokrauksen yhteydessä vuonna 1980 tai sen jälkeen käyttöön otetuista pientaloista, asuinkerrostaloista sekä rivi- ja ketjutaloista. Ennen vuotta 1980 käyttöön otetuilta pientaloilta energiatodistus vaaditaan vasta vuoden 2017 heinäkuusta alkaen."

 

Maarit Haakana
Maarit Haakana

Maarit Haakana

Yli-insinööri, ympäristöministeriö

"Hintoja on laskenut kilpailun lisääntymisen lisäksi se, että energiatodistusten laatijat ovat oppineet tekemään todistuksia entistä sujuvammin. Omakotitalon omistaja voi kilpailuttaa energiatodistusten tekijöitä, ja laatijoilla on valmiita pohjia.

Energiatodistuksen myös saa hieman nopeammin kuin aiemmin, keskimäärin alle viikossa. Energiatodistus tarvitaan omakotitaloa myytäessä viimeistään siinä vaiheessa, kun talosta tehdään myynti-ilmoitus. Myynti-ilmoituksesta pitää käydä ilmi rakennuksen energialuokka. Asunto-osakeyhtiössä isännöitsijä huolehtii energiatodistuksen hankkimisesta, ja taloyhtiö vastaa kuluista.

Energiatodistus on ostajan apuväline, joka auttaa rakennusten vertailussa. Energiatodistuksen toiselta sivulta käyvät ilmi toimenpide-ehdotukset, joiden perusteella rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa. Motivan selvityksen mukaan vanhoille omakotitaloille laadituissa todistuksissa ehdotukset liittyvät useimmiten lämmön talteenottoon, lämpöeristykseen ja ilmanvaihtoon.

Ostajat suunnittelevat usein remontteja, joten energiatodistuksesta voi olla suunnittelussa apua. Energiatehokkuuden lisääminen säästää myös rahaa. Energiatodistuksen voi tilata omaan käyttöön, vaikkei suunnittelisikaan talon myymistä ja vuokraamista.

Loppukeväällä tulee voimaan eduskunnan jo hyväksymä laki rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä. Lain voimaantulon jälkeen kaikki uudet energiatodistukset laaditaan käyttämällä Aran ylläpitämää tietojärjestelmää. Näin tiedot todistuksista jäävät Aran käyttöön, mikä helpottaa todistusten valvontaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!