Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tehdä, kun taloyhtiö ei tutki eikä korjaa?

Jos taloyhtiö ei suostu tutkimaan tai korjaamaan vastuulleen kuuluvia puutteita, osakkaan ei kannata jäädä odottelemaan

Koti
 
Savanna Saarikko
Mika Ranta HS
Kosteusmittauksesta voi saada lisätietoa, jos epäilee virhettä.
Kosteusmittauksesta voi saada lisätietoa, jos epäilee virhettä. Kuva: Mika Ranta HS

Kerrostalohuoneistossa asunnon pihanpuoleinen seinä tuntuu talvella jäätävältä. Toisessa asunnossa kylpyhuoneen vesieriste ei ole tiivis. Pyynnöistä huolimatta taloyhtiö ei lähetä ketään tutkimaan eikä korjaamaan asiaa. Mikä neuvoksi?

Kiinteistöliiton apulaispäälakimiehen Kristel Pynnösen mukaan osakkaalla on laissakin todettu velvollisuus ilmoittaa viipymättä yhtiölle, jos hän epäilee asunnossa olevan taloyhtiön korvausvastuulle kuuluvia virheitä tai puutteita. Yleensä ilmoitus kannattaa tehdä kirjallisena isännöitsijälle.

Taloyhtiöllä on puolestaan velvollisuus korjata virhe tai puute, joka kuuluu taloyhtiön korjausvastuuseen. Taloyhtiön vastuulla ovat esimerkiksi rakenteet, eristykset, putket ja parvekkeet, kun taas osakas vastaa muiden muassa sisäpinnoista ja kaapistoista.

Artikkeliin liittyvät

Pynnösen mukaan yleensä taloyhtiöt lähtevät heti selvittämään korjausta vaativia tilanteita. Joskus taloyhtiön johto saattaa laistaa velvollisuuksistaan. Silloin osakkaan kannattaa toimia itse.

"Jos taloyhtiö ei suostu edes tutkimaan asiaa, osakkaan pitää itse hankkia näyttöä. Hän voi pyytää paikalle rakennuskonsultin tai home-epäilyissä terveystarkastajan, joka laatii tilanteesta raportin. Jos huoneistosta löytyy yhtiölle kuuluvaa korjattavaa, myös tutkimuksesta syntyneet kustannukset kuuluvat yhtiölle", Pynnönen sanoo.

Osakas ei voi velvoittaa taloyhtiötä tutkimaan mitä tahansa. Jos hän epäilee sellaista virhettä, jota taloyhtiö on vastikään tutkinut, yhtiö tuskin lähtee selvittämään samaa asiaa uudelleen.

"Tällaisissa tilanteissa kannattaa tehdä kompromissi. Osakas ja taloyhtiö voivat kirjoittaa sopimuksen: jos asunnosta löytyy taloyhtiölle kuuluvaa korjattavaa, taloyhtiö maksaa myös tutkimuksesta aiheutuvat kulut. Jos korjattavaa ei löydy, osakas maksaa tutkimukset itse", Pynnönen sanoo.

Samanlainen sopimus toimii, jos yksi osakas toistuvasti valittaa puutteista vaikkei korjattavaa löydy. Tällöin osakas voi joutua tutkimuksen maksumieheksi, ellei mitään puutetta ilmene.

Harva taloyhtiö laistaa korvausvelvollisuudestaan.

Jos taloyhtiö kuitenkin jättää havaitun virheen korjaamatta, osakas voi viimeisenä keinona viedä asian oikeuteen ja vaatia, että yhtiö velvoitetaan ryhtymään korjaustoimenpiteisiin, Pynnönen sanoo.

Tätä varten osakkaalla pitää olla näyttöä korjaustarpeesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!