Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusluvan voi jo monessa kunnassa saada suoraan kotisohvalle

Järvenpääläinen perhe haki omakotitalolleen rakennusluvan verkkopalvelun kautta. Papereiden kanssa ei tarvinnut sählätä lainkaan.

Koti
 
Meri Liukkonen
Tapio Vanhatalo
Järvenpääläinen Jalle Bäcklund haki perheensä omakotitalolle rakennusluvan sähköisesti viime vuoden lopussa. Työt tontilla ovat jo hyvässä vauhdissa, ja Bäcklundit pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa näillä näkymin syyskuun alkupuolella.
Järvenpääläinen Jalle Bäcklund haki perheensä omakotitalolle rakennusluvan sähköisesti viime vuoden lopussa. Työt tontilla ovat jo hyvässä vauhdissa, ja Bäcklundit pääsevät muuttamaan uuteen kotiinsa näillä näkymin syyskuun alkupuolella. Kuva: Tapio Vanhatalo

Kaivinkone nostelee soraa Saunaniityn uudella pientaloalueella Järvenpäässä. Tälle tontille nousee Bäcklundin nelihenkisen perheen uusi koti.

Maansiirtotyöt 1,5-kerroksisen valmistalon perustuksia varten ovat jo valmiit. Nyt valmistellaan pohjaa autokatokselle.

Järvenpäässä luvat hoituvat Lupapiste-verkkopalvelun kautta. Jalle Bäcklund haki perheensä omakotitalolle rakennuslupaa internetissä viime vuoden lopussa.

Espoo loi oman lupajärjestelmänsä

Helsingin seudun kunnista moni on jo siirtänyt rakennuslupien hakemisen verkkoon. Käytännössä kunnat ovat useimmiten liittyneet Lupapiste-palveluun. Osa empii yhä.

Lupapisteen käyttö on kunnille maksullista. Viranomaiset seuraavat kiinnostuneina muitakin ohjelmistotarjoajia ja sähköisten palvelujen kehitystä. Myös mahdolliset kuntaliitokset ja yhteistyö kuntien välillä vaikuttavat päätöksiin.

Espoo puolestaan on ottanut jo vuosia sitten käyttöön oman sähköisten palvelujen kokonaisuutensa. Sitä on kehitetty yhteistyössä ohjelmistotoimittaja Trimblen ja usean kunnan kanssa.

Rakennuslupia on voinut hakea palvelussa sähköisesti vuoden 2009 helmikuusta lähtien, siis jo ennen Lupapistettä.

Lupapiste ja Espoon palvelu muistuttavat toisiaan. Molemmissa osapuolet pystyvät helposti esimerkiksi viestittelemään keskenään.

"Lupahakemuksista yli 60 prosenttia tulee sähköisesti tai sähköisin asiakirjoin täydennettynä", kertoo asiakaspalvelun kehittämisestä vastaava projektipäällikkö Tiina Järvinen Espoon kaupungilta.

Kokemus oli myönteinen.

"On hyvä, että kaikki lupaviranomaiset pystyvät halutessaan katsomaan asiakirjoja samaan aikaan", Bäcklund sanoo.

"Mekin saimme kaksi lausuntoa heti seuraavana päivänä, ja se oli jo ennen kuin olimme painaneet luvanhakunappia palvelussa."

Useissa muissakin Helsingin seudun kunnissa on jo mahdollista hakea rakennuslupaa ja muita rakennusvalvonnan myöntämiä lupia sähköisesti.

Kun hakemus piti aiemmin toimittaa liitteineen paperisena viranomaisille, voi rakentaja usein hoitaa luvanhaun nyt sujuvasti kotikoneelta vaikka sohvalla istuen.

Virtuaalisessa työtilassa tiedostot ovat kaikkien osapuolten nähtävissä samanaikaisesti.

Kuntien kokemukset luvanhaun sähköistämisestä ovat enimmäkseen hyviä.

Lupapisteen avaaminen kuntalaisille vaatii kuitenkin viranomaisten kouluttamista palvelun käyttöön ja uusien toimintatapojen opettelua. Myös luvanhakijoilla ja suunnittelijoilla on totuttelemista. Tarkkana täytyy olla esimerkiksi siinä, että lisää tiedostot palveluun oikeassa muodossa.

Roskakatoskin voi tarvita luvan

 Uudisrakentamiseen ja monenlaisiin muihin hankkeisiin tarvitaan lupa viranomaisilta. Tämä koskee tilanteesta riippuen myös esimerkiksi parvekelasituksia ja roskakatoksia. Lupahakemuksen liitteeksi tarvitaan erilaisia asiakirjoja.

 Monet kunnat ovat sähköistäneet lupien hakemisen. Hakemuksen ja liitteet voi siis nykyisin jättää internetissä.

 Esimerkiksi Espoo ja Lahti ovat valinneet ohjelmistotoimittajaksi kotimaisen Teklan, josta tuli osa Trimble-konsernia vuonna 2011.

 Useat muut kunnat ovat ottaneet käyttöön Lupapiste-palvelun. Osassa kunnista palvelu on toistaiseksi käytössä vain rajoitetusti.

 Lupapiste-palvelun tilaaja on ympäristöministeriö, ja sen toteuttaa digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Solita. Itse palvelun käyttö on maksutonta lupaa hakeville kansalaisille ja yrityksille, mutta nämä maksavat edelleen rakennusvalvonnan taksat kunnalle.

 Lupapiste kuuluu ympäristöministeriön Asumisen ja rakentamisen e-palvelut -kokonaisuuteen. Se puolestaan on osa valtiovarainministeriön sähköisen asioinnin ja demokratian Sade-vauhdittamisohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää sähköistä asiointia.

"Suunnittelijoilla oli aluksi pientä muutosvastarintaa", sanoo lupatarkastaja Jari Raukko Keravan rakennusvalvontatoimistosta. "Kun ensimmäinen hakemus tuli tehdyksi, ei vanhaan paperiseen hakuun enää haluta palata."

Helsingissä lupia on voinut hakea Lupapisteen kautta tammi-helmikuun vaihteesta lähtien. Toistaiseksi sähköisesti voi kuitenkin hakea vain korjaus- ja muutostyölupia.

Vantaalla Lupapiste otettiin käyttöön ripeässä aikataulussa. Viime vuoden keväällä rakennusvalvonnassa alettiin miettiä, miten luvanhakua voisi sujuvoittaa. Elokuussa varmistui, että Vantaa pääsee mukaan pilottikohteeksi Lupapisteeseen.

Marraskuusta lähtien lupia on voinut hakea sähköisesti.

Muutos näkyy myös rakennusvalvonnan työntekijöiden työtiloissa. Tarkastusrakennusmestari Seppo Heikkilän huoneessa pöytäpinta pysyy nyt vapaana. Tietokoneen näyttö on saanut viereensä ison televisioruudun, jolta asiakas voi katsoa esimerkiksi asemakaavaa Heikkilän esittelemänä.

"Ennen oli vihreitä kansioita pilvin pimein. Nyt minulla on tyhjät hyllyt."

Järvenpääläisten Bäcklundien kokemuksen mukaan rakennusluvan liitteiden pienten virheiden korjaaminen sujuu Lupapisteessä kätevästi.

Tavallisesti piirtäjä on lähettänyt piirrokset painotaloon, jossa ne tulostetaan ja lähetetään edelleen asiakkaalle.

Artikkeliin liittyvät

Jalle Bäcklund sai piirrokset sähköpostitse pdf-tiedostoina ja pystyi lisäämään ne suoraan Lupapisteeseen. Korjatut versiot oli helppo päivittää palveluun.

"Meillä oli esimerkiksi merkitty puu väärään paikkaan, ja sadevesikaivot olivat vähän sivussa. Ne sai kätevästi korjattua piirrosten toiseen versioon ennen kuin lupaprosessi varsinaisesti lähti liikkeelle", kertoo Jalle Bäcklund.

Hän jäi silti kaipaamaan selkeämpiä ohjeita lupaliitteistä.

Pientä vaivaa Bäcklundeille koitui siitäkin, että suunnittelijaa piti erikseen pyytää täydentämään tietojaan: Sähköinen luvanhakujärjestelmä vaatii pääsuunnittelijan koko henkilötunnuksen.

Taloa rakentavalle yritykselle Bäcklundit joutuivat ilmoittamaan, ettei kuvia tarvitse tulostaa. Uudet toimintatavat vaativat vielä totuttelua myös rakennusalan ammattilaisilta.

Rakennusluvan Bäcklundeille myönsi lupatarkastaja Pia Rohamo Järvenpään rakennusvalvonnasta. Hän on käyttänyt Lupapistettä vuoden 2013 keväästä asti. Silloin palvelun pilottikokeilu alkoi Järvenpäässä.

Nykyään kaikki rakennusluvat pienistä muutoksista suuriin hankkeisiin hoituvat kunnassa sähköisesti.

Rohamosta uuden järjestelmän käyttö tuntuu luontevalta.

Tapio Vanhatalo
Lupatarkastaja Pia Rohamon ei enää tarvitse ottaa mukaansa paperipinoja, koska lupa-asiat hoituvat verkossa.
Lupatarkastaja Pia Rohamon ei enää tarvitse ottaa mukaansa paperipinoja, koska lupa-asiat hoituvat verkossa.

"Hahmottamista piti aluksi harjoitella. Olin tottunut siihen, että paperit voi levittää pöydälle ja katsoa siitä kaikki kerralla. Täytyi opetella ruudulta katsominen."

Asiakkailta Lupapiste-palvelu on saanut kiittävää palautetta. Jos rakennuttaja ei itse halua kirjautua sivustolle, voi pääsuunnittelija kirjautua hänen puolestaan.

Järvenpäässä palvelu jatkuu sähköisenä myös lupapäätöksen jälkeen. Esimerkiksi vastaavan työnjohtajan hakemukset ja päätökset toimitetaan verkkoon.

Lupatarkastaja Rohamo kokee verkkopalveluun siirtymisen nopeuttaneen omaa työtään merkittävästi. Aiemmin aikaa kului asiakastapaamisiin, paperien käsittelemiseen ja neuvomiseen.

"Jos aiemmin tarvittiin vaikka museoviranomaiselta lausunto, piti pyytää ylimääräinen sarja piirustuksia ja lähettää se postitse museoviranomaisille. Aikaa postituksiin ja lausunnon antamiseen kului usein jopa viikko. Nyt lausunnot saattaa saada saman päivän aikana."

Voiko rakennuslupaa hakea sähköisesti? Käytännöt vaihtelevat Helsingin seudun 14 kunnassa. Lue lisää täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!