Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampiin Helsingin kerrostaloihin nousee uusi yläkerta

Kokonaisten lisäkerrosten tekeminen yleistyy etenkin Helsingissä. Axbergit hankkivat Munkkiniemestä viidennen kerroksen kolmion.

Koti
 
Kimmo Räisänen
Bror Axberg osti asunnon munkkiniemeläisen talon uudesta yläkerrasta nähtyään huoneistosta vain esitekuvat.
Bror Axberg osti asunnon munkkiniemeläisen talon uudesta yläkerrasta nähtyään huoneistosta vain esitekuvat. Kuva: Kimmo Räisänen

Hissin nappeja ei kannata uskoa. Munkkiniemeläisessä kerrostalossa on niiden perusteella neljä kerrosta, mutta jos vielä yhdet portaat nousee ylöspäin, pääsee uutuuttaan hohtavaan lisäkerrokseen. Siellä tuntuu kuin olisi päätynyt johonkin aivan muuhun taloon.

Viidennessä kerroksessa on käynnissä käyttöönottotarkastus.

Bror Axberg ihailee yhdessä vaimonsa kanssa ostamaansa asuntoa – he näkevät sen nyt ensimmäistä kertaa valmiina.

"Yllätyin valoisuudesta, vaikka tiesin, että tässä on koko seinän mittaiset ikkunat", Axberg sanoo.

Ilta-aurinko sattuu sopivasti juuri nyt paistamaan niin, että asunnon joka kolkka kylpee lempeässä valossa.

Axberg on käynyt talossa ennenkin, sillä hänen vanhempansa asuvat siinä.

Kun tieto lisäkerroksen rakentamisesta tuli, Axberg epäili. "Mietin, että eihän siitä hyvää voi tulla."

Kimmo Räisänen
Axbergit aikovat toistaiseksi asua Espoossa ja vuokrata lisäkerrokseen tehdyn kolmion terasseineen.
Axbergit aikovat toistaiseksi asua Espoossa ja vuokrata lisäkerrokseen tehdyn kolmion terasseineen.

Toisin kävi. Valoisa kolmio, jossa on parinkymmenen neliön terassi, sai Axbergin vakuuttumaan jo esitekuvista.

"Fiilispohjaltahan tämä otettiin", Axberg toteaa.

Hän asuu perheineen Espoossa, mutta vaimo on kotoisin Helsingin Munkkiniemestä. Vastaostettu asunto antaa mahdollisuuden palata sinne, kun lapset ovat muuttaneet omilleen.

"Tavallinen tarina: Ensin muutimme kaupungista Espooseen, ja 3–5 vuoden päästä tulemme takaisin Helsinkiin. Niin tuntuu moni tekevän."

Nyt Munkkiniemen-asunto menee vuokralle ja jää odottamaan Axbergin pariskunnan muuttoa kaupungin ylle.

Kohteen välittäjä Juha-Pekka Ryhänen Huoneistokeskuksesta kertoo, että kuudesta lisäkerroksen asunnosta on myyty kolme. Jäljellä olevat ovat Axbergien asuntoa pienempiä, noin 39,5–45,5-neliöisiä.

"Näytöissä on käyty paljon. Myös muutama talon asukas on tullut katsomaan lisäkerrosta ihan mielenkiinnosta. Tämä on poikkeuksellinen kohde."

Kimmo Räisänen
Munkkiniemen Rakuunatiellä sijaitsevan talon lisäkerroksen kuudesta asunnosta on myyty puolet.
Munkkiniemen Rakuunatiellä sijaitsevan talon lisäkerroksen kuudesta asunnosta on myyty puolet.

Ullakkorakentamista Helsingissä on harrastettu, mutta harvoin kerrostaloihin tehdään täyskorkuisia lisäkerroksia. Ne kuitenkin yleistyvät koko ajan.

Yksi lisäkerros on valmistunut esimerkiksi Ruskeasuon Sauvontielle. Sitä ei edes huomaa ulkoapäin, koska uudesta kerroksesta tehtiin yhtenäinen muun talon kanssa.

Rakennusoikeuden ja tilat sekä Ruskeasuolta että Munkkiniemestä osti Asuntoverstas.

Munkkiniemeläisen talon kohdalla taloyhtiö sai lisärakennusoikeuden myynnillä katettua arviolta 30 prosenttia syksyllä valmistuneen putkiremontin kuluista.

Lisäkerrosta ollaan tekemässä myös esimerkiksi Helsingin Punavuoreen Merimiehenkadulla olevaan taloon.

Asuntoverstaan kiinteistökehityksestä vastaava Samuel Tuomola kertoo, että kaupunki on suhtautunut lisäkerroshankkeisiin aina myönteisesti. Helsingin virallinen tavoite nimittäin on, että 30 prosenttia lisärakentamisesta pitäisi olla täydennysrakentamista.

Yhtä kohdetta Asuntoverstas on suunnittelemassa Espoon Matinkylään, jonne rakennetaan kaksi lisäkerrosta. Hankkeelle haetaan parhaillaan kaavamuutosta.

Pisimmät neuvottelut Tuomola käy taloyhtiöiden kanssa. Pelkät uudet vastikkeenmaksajat eivät yleensä saa taloyhtiötä suostumaan kalliiseen täydennysrakentamiseen.

"Täydennysrakentaminen toimii vain tietyillä postinumeroalueilla. Jälleenmyyntiasuntojen neliöhinnan pitää olla vähintään 4 500 euroa, että rakentamisessa on järkeä", Tuomola sanoo.

Rakennettavaa riittäisi Tuomolan mukaan vaikka hänen loppu-urakseen. Siitä myös tuntuvat hyötyvän kaikki: taloyhtiöt saavat rahaa peruskorjauksiinsa, helsinkiläiset saavat asuntoja ja rakennusfirmat töitä.

"Ainoaksi ongelmaksi muodostuvat autopaikat. Tosin kaupunki ei enää vaadi jokaiselle uudelle asunnolle autopaikkaa, ja helsinkiläiset myös omistavat entistä vähemmän autoja", Tuomola toteaa.

Toiseksi haittapuoleksi voisi laskea suomalaisille varsin yleisen naapurikateuden. Täydennysrakentamisessa asunnot nimittäin tehdään yleensä sisennetysti niin, että terasseista tulee leveitä. Uudet asunnot osuvat useimmiten ylempään hintaluokkaan kuin saman talon vanhat huoneistot.

"Joskus 20 vuotta sitten tällainen rakentaminen olisi voinut olla mahdotonta, koska vallitseva peruskateus oli suurempi kuin nykyään", Tuomola arvelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!