Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten vedon tunteen saa huoneistossa loppumaan?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Asunnossani vetää, vaikka parvekkeen ovi tiivistettiin, ikkunan nurkassa oleva lista korjattiin ja keittiön ikkunan yläpuolella oleva sisäilmansuodatin uusittiin. Jaloissa tuntuu viileää ilmaa, ja lämpömittari näyttää lattialla 19:ää astetta, kun pöydän yläpuolella lämpötila on 25 astetta. Mikä avuksi?
 

Energia-asiantuntija Markku Mannila energiayhtiö Helenistä sanoo, että ilmiö on varsin yleinen taloissa, joiden ilmanvaihtolaitteet eivät lämmitä ulkoa sisälle tulevaa ilmaa.

Hänen mukaansa vastaavaa ongelmaa ei ole talossa, joissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto: siinä huoneiston sisäilma poistuu poistoilmapuhaltimella, ja tuloilmapuhallin tuo uutta lämmöntalteenottolaitteissa lämmitettyä ulkoilmaa tilalle.

"Poistoilmalämpöpumpputalossa poistettavan sisäilman lämpöenergia otetaan talteen ja siirretään lämminvesivaraajaan, ja korvaava ilma tulee ikkunoiden yläkarmeihin tai seiniin asennettujen venttiilien kautta", Mannila sanoo.

Venttiilien kautta tuleva korvausilma on talvella luonnollisesti kylmää.

Koska kylmä ilma painaa enemmän kuin lämmin ilma, se laskeutuu lattiatasolle, jolloin sisäilman lämpötila lähellä lattiaa on alhaisempi.

"Se aiheuttaa vedon tunnetta, ja sitten on oltava töppöset jalassa sisällä talvella."

Mannilan mukaan moni tekee tässä vaiheessa virheen panemalla tuloilmaventtiilit pienemmälle tai sulkemalla ne kokonaan. Tämä pahentaa tilannetta entisestään.

"Tuloilmaventtiilien sulkeminen kasvattaa alipainetta huoneistossa, jolloin korvausilma pyrkii sisään kaikkien rakenteiden vuotokohtien kautta", Mannila sanoo.

Hän suosittelee varmistamaan, että tuloilmaventtiilit ovat auki. Ilmanvaihdon määrää tulisi ohjata pikemminkin poistoilman määrää rajoittamalla.

"Kun tuloilmaventtiilit ovat auki, niiden kautta syntyvät virtaukset jäävät pienemmäksi ja ilma ehtii sekoittua huoneilmaan ennen kuin se saavuttaa lattiatason. Näin lattioiden lämpötila pysyy korkeampana ja asumisviihtyvyys paranee."

Asiantuntija muistuttaa, että poistoilmalämpöpumpputalossa ei voi kuitenkaan koskaan päästä samaan tilanteeseen kuin talossa, jossa on tuloilman lämmitys.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!