Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsuuskodissa aika oli hitaampaa

Koti
 
Riina Katajavuori
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

Kun synnyin, asuimme Helsingin Kruununhaassa, Mariankadulla. Kolmen kuukauden päästä muutettiin pois. En voi muistaa ensimmäisestä kodista mitään. Silti, kun kävelen Mariankadulla, tunnen olevani omalla kadullani. En tiedä talon numeroa. Mutta jossakin näistä kivitaloista jokeltelin, ääneni kajahteli rappukäytävän seinistä. Tässä puistossa minua ehkä lykittiin.

Kokkareilla vanhempi nainen alkaa muistella, että oli aikanaan vanhempieni hauskoissa uudenvuodenjuhlissa. Mariankadulla. "Sinä nukuit vaunuissa parvekkeella!"

Lasken: olen ollut kuukauden ikäinen.

Minulle tulee kylmä. Peräännyn. Mitä näin, jos avasin silloin silmät? Taivaan täynnä värikkäitä kimmeltäviä raketteja? Uspenskin katedraalin kupolit? Tähtiä, hahmotonta maailmankaikkeutta?

Nainen nauraa kovaan ääneen. Hän astuu askelen eteenpäin. Peräännyn lisää. En halua kuulla juhlista.

Benh Zeitlinin Beasts of the Southern Wild -elokuva (2012) kertoo New Orleansin suistoalueen köyhistä, joihin Katrina-hirmumyrsky vuonna 2005 tuhoisimmin iski. Kuusivuotias Hushpuppy ja hänen viinaanmenevä isänsä asuvat tulvan runtelemassa rämeikössä, joka kaupungin viranomaisten mielestä tulisi evakuoida välittömästi. Kolhittujen yhteisö kuvataan pikkutytön näkökulmasta runollisena, rujona, armollisena.

Ilotulitusraketit sädehtivät, musiikki pauhaa, porsaat röhkivät ja ravut mönkivät kasoissa. Bathtubiksi (Kylpyammeeksi) kutsuttu märkä lokalätäkkö ja sen aaltopeltihökkelit ovat ainoa Hushpuppyn tuntema koti.

Vaikka aikuisena asuisi vuosikymmeniä muualla, lapsuuskoti on aina se arkkityyppi, jossa aika oli hitaampaa.

Mariankadulta muutimme Maunulan Koivikkotielle, elementtirivitalooon. Sieltä alkaa tietoisuus, auringonkukat ja omenapuuntaimet. Neppisautot kiisivät rinteessä. Kotiapulainen telkesi minut tuulikaappiin. Naapurin rouva oli povekas. Pojat kirjoittivat sen liidulla katuun: Raijalla on isot tissit. Lapsilauma juoksi syysillassa taskulamput käsissä pimeyden keskellä. Leikki oli vaarallinen ja hurja. Olimme kiihkeitä olentoja kuin Kafkan novellissa Lapsia maantiellä. Ääretön keskuspuisto avautui takapihalta.

Ja kotikatu, jolla opettelin ajamaan pyörällä, oli leveä kuin Mississippi.

hs.koti@hs.fi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!