Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lätäköt kylpyhuoneessa tai vääränväriset kaakelit – Muutto- tai vuositarkastus on oikea hetki valittaa

Upouuteen asuntoon muuttavan on syytä olla hereillä muuttotarkastuksessa ja ennen vuositarkastusta

Koti
 
Savanna Saarikko
HS Arkisto, Shutterstock
Ostajan kannattaa kertoa myyjälle viipymättä vastavalmistuneenasunnon puutteista kuten vesivuodoista ja vääristä tai vaurioituneista pintamateriaaleista.
Ostajan kannattaa kertoa myyjälle viipymättä vastavalmistuneenasunnon puutteista kuten vesivuodoista ja vääristä tai vaurioituneista pintamateriaaleista. Kuva: HS Arkisto, Shutterstock

Tapaus 1: Kylpyhuoneessa vesi jää lätäköksi lattialle, koska kaadot ovat virheelliset.

 

Tapaus 2: Keittiön työtason yläpuolella on vääränvärisiä kaakeleita.

 

Tapaus 3: Asunnossa on puutteellinen äänieristys.

 

Jos ostaja huomaa vastavalmistuneessa asunnossaan puutteita, hänen kannattaa viipymättä ilmoittaa asiasta asunnon myyjälle.

Moni uuteen asuntoon muuttanut kysyy neuvoa kuluttajaneuvonnasta.

"Asunnoista löytyy puutteita laidasta laitaan: Takaovesta vetää, huoneistossa tuntuu voimakas liiman haju tai lieden kelloa ei saa oikeaan aikaan", kertoo johtava kuluttajaoikeusneuvoja Nina Konu Itä-Uudenmaan maistraatista.

Ostajalle tärkeitä hetkiä reklamointiin ovat muuttotarkastus ja vuositarkastus. Niiden välissäkin kannattaa ottaa yhteyttä myyjään, jos havaitsee selkeitä virheitä.

Muuttotarkastuksen myyjä järjestää ennen viimeisen kauppahintaerän maksamista. Ostaja voi merkitä kaavakkeeseen mahdolliset puutteet kuten naarmut, kolhut ja väärät ovennupit.

"Virheistä saa yleensä ilmoittaa vielä vuositarkastuksessa, mutta vuositarkastuksessa voi syntyä kiistaa siitä, kuka viat on aiheuttanut", kuluttajaoikeusneuvoja Konu sanoo.

Myyjän on järjestettävä vuositarkastus, kun rakennuksen käyttöönottohyväksynnästä on kulunut 12–15 kuukautta. Yleensä huoneistossa on silloin asuttu noin vuosi.

Vuositarkastuksessa ostajan pitää ilmoittaa kaikki havaitsemansa virheet. Tämän jälkeen myyjä ei välttämättä enää vastaa ongelmista, jotka ostajan olisi pitänyt havaita vuositarkastukseen mennessä.

Myyjä korjaa puutteet vuositarkastuksen jälkeen yleensä kohtuullisessa ajassa, noin kahdessa kuukaudessa. Pikaista korjausta vaativat virheet pitää korjata viipymättä.

"Jos asunnossa on esimerkiksi vuotava putki, se pitää korjata heti. Myös sellaiset ongelmat pitää korjata heti, jotka voivat aiheuttaa lisävahinkoa – jos vesi vaikka valuu huonojen kaatojen vuoksi suihkusta suoraan eteisen parketille."

Jos vesi sen sijaan jää esimerkkitapaus yhden tapaan lillumaan kylpyhuoneen lattialle, veden voi Konun mukaan vetää lastalla viemäriin:

"Tällöin ei ole kysymys akuutista tilanteesta, vaan vika pitää korjata kohtuullisessa ajassa."

Aina vastavalmistuneen asunnon puute tai virhe ei johda korjaamiseen.

"Pienet kosmeettiset virheet voidaan usein hyvittää hinnanalennuksella", Konu sanoo.

Jos keittiön kaakelit ovat esimerkkitapaus kahden tapaan luonnonvalkoisen sijaan vitivalkoisia mutta muuten priimaa tavaraa, laatoitusta ei Konun mukaan välttämättä kannata korjata.

"Tämäntyyppisissä tapauksissa hinnanalennukset ovat yleensä pikemminkin satasia kuin tuhansia euroja."

Joskus ostaja ottaa yhteyttä lakimieheen, jos myyjä ei suostu korjaamaan puutteita.

"Usein riidat johtuvat siitä, että esimerkiksi pintojen toteutustapa voi olla huomattavasti halvempi kuin myyjä on antanut ymmärtää. On tehty sutta ja sekundaa", kertoo riita-asioiden oikeudenkäynteihin erikoistunut asianajaja Johanna Naarala.

Uuden asunnon pitää olla markkinatietojen mukainen.

Jos esitteessä on luvattu parkettilattiat, lattiaa ei saa peittää parkettikuvioinen muovimatto.

Kaikki riidat eivät liity asunnon sisätiloihin, vaan ostaja voi huomata myös rakenteellisia ongelmia, Naarala kertoo.

"Vastaani on tullut tilanne, jossa asunnossa ei ollut riittävää äänieristystä. Ostaja voi tarvittaessa mittauttaa äänieristävyyden laadun desibeliasteikkoisella äänitasomittauksella."

Myyjän pitää korjata äänieristys, jos se on puutteellinen kuten esimerkkitapaus kolmessa.

Joskus ostaja joutuu menemään oikeuteen asti, jotta saisi puutteen korjattua. Oikeus voi velvoittaa myyjän korvaamaan ostajalle asunnon puutteen hinnanalennuksena.

"Rakennusaikaisia vakuuksia ei tule vapauttaa ennen kuin kaikki virheet on korjattu", Naarala sanoo.

Jos talossa ei ilmene ongelmia, rakentamisaikainen vakuus vapautuu kolmen kuukauden kuluttua siitä kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen käyttöönotettavaksi. Tämän jälkeen asetetaan rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus. Se on voimassa vähintään 15 kuukautta käyttöönottohyväksynnästä.

Rakennusten pitää kestää vuosikymmeniä. Konu ja Naarala painottavatkin, että vuositarkastus ei ole viimeinen mahdollisuus huomauttaa virheistä.

"Kaikki ongelmat eivät tule heti esille. Vuositarkastuksen jälkeen havaituista virheistä pitää reklamoida mahdollisimman pian. Myyjän vastuu esimerkiksi piilevistä rakennusvirheistä kestää kymmenen vuotta", Konu sanoo.

Esimerkit ovat kuvitteellisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!