Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puukerrostalo­asuntojen määrä moninkertaistuu lähivuosina

Puukerrostalot ovat tekemässä läpimurtoa mutta asuntokaupoista haaveileva joutuu pettymään

Koti
 
Tuomo Tarvas
Pekka Elomaa
Ensi kesänä Eskolantielle Helsingin Pukinmäkeen valmistuu uusia puukerrostaloja, joita ovat tekemässä myös Hannu Nokela (vas.) ja Henry Koskipalo.
Ensi kesänä Eskolantielle Helsingin Pukinmäkeen valmistuu uusia puukerrostaloja, joita ovat tekemässä myös Hannu Nokela (vas.) ja Henry Koskipalo. Kuva: Pekka Elomaa

Meneillään on puukerrostalojen rakennusbuumi. Ostohalukas joutuu kuitenkin vielä odottamaan uusia asuntoja.

Suurin osa pääkaupunkiseudun puukerrostalokohteista on nimittäin asumisoikeus- tai vuokrataloja. Iso tilaaja on Helsingin asuntotuotantotoimisto ATT, joka rakennuttaa esimerkiksi Pukinmäkeen ja Jätkäsaareen.

Seuraavat pääkaupunkiseudun puukerrostaloon tehdyt omistusasunnot valmistuvat mahdollisesti Espooseen parin vuoden kuluttua, jos Espoon kaupunki päättää kaavoittaa Tapiolan Tuuliniittyyn myös niitä.

Miten puukerrostalojen rakentaminen sujuu ja millaista niissä on asua? HS esitti asiantuntijoille kymmenen kysymystä.

 

Pekka Elomaa
Eskolantien puukerrostalot kootaan Helsingin Pukinmäessä tilaelementeistä, joihin on tehtaalla asennettu niin vaatekaapit, keittiökoneet, kylpyhuonekalusteet kuin ikkunatkin.
Eskolantien puukerrostalot kootaan Helsingin Pukinmäessä tilaelementeistä, joihin on tehtaalla asennettu niin vaatekaapit, keittiökoneet, kylpyhuonekalusteet kuin ikkunatkin.
Mika Ranta HS
Kivistön asuntomessualueelle Vantaalle valmistuu tänä vuonna Euroopan suurin puukerrostalo, johon tulee lähes kaksisataa asumisoikeus- tai vuokra-asuntoa.
Kivistön asuntomessualueelle Vantaalle valmistuu tänä vuonna Euroopan suurin puukerrostalo, johon tulee lähes kaksisataa asumisoikeus- tai vuokra-asuntoa.
Juha-Pekka Laitinen HS
Helsingin Vuosaaren Omenamäenkadulle puukerrostalo valmistui jo kymmenen vuotta sitten.
Helsingin Vuosaaren Omenamäenkadulle puukerrostalo valmistui jo kymmenen vuotta sitten.
Juha-Pekka Laitinen HS
Puukerrostalokortteliin kuuluu useampia taloja Von Daehnin kadulla Helsingin Viikissä.
Puukerrostalokortteliin kuuluu useampia taloja Von Daehnin kadulla Helsingin Viikissä.
Pekka Elomaa
Puukerrostaloasunnossa ei juuri pääse fiilistelemään silittelemällä puisia seinäpintoja. Paloturvallisuusmääräysten takia kantava puurunko peitetään palamattomalla kipsilevyllä. Näin tehdään myös Eskolantie 4:ssä.
Puukerrostaloasunnossa ei juuri pääse fiilistelemään silittelemällä puisia seinäpintoja. Paloturvallisuusmääräysten takia kantava puurunko peitetään palamattomalla kipsilevyllä. Näin tehdään myös Eskolantie 4:ssä.

Kuinka paljon puukerrostaloja jo on ja paljonko niitä on suunnitteilla?

Tammikuun lopussa Suomessa oli 11 paikkakunnalla 40 puukerrostaloa ja niissä yhteensä 811 asuntoa, puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo.

Rakenteilla on Karjalaisen mukaan noin 6 000 puukerrostaloasuntoa yli kymmenelle paikkakunnalle.

Pääkaupunkiseudun lisäksi koteja nousee lähivuosina ainakin Turkuun, Tampereelle, Ouluun, Seinäjoen vuoden 2016 asuntomessualueelle, Kokkolaan ja Jyväskylään.

 

Maksavatko puukerrostaloasunnot enemmän kuin betonirakenteiset?

Myyntihinnat eivät ole vertailukelpoisia, koska puukerrostaloasuntoja on toistaiseksi niin vähän. Useimmiten puukerrostalot ovat kuitenkin tulleet rakentajilleen hiukan perinteisiä kalliimmiksi.

Puutalon runkomateriaalit eivät ole juuri betonia hintavampia mutta rakentaminen maksaa enemmän. Koska harva ostaja on valmis maksamaan puukerrostaloasunnosta enempää kuin tavallisestakaan, puurakentajat joutuvat tinkimään voitoistaan.

Artikkeliin liittyvät

Hintaan vaikuttavat myös paloturvallisuusmääräykset. Kaikki yli kaksikerroksiset puurakennukset täytyy varustaa automaattisella sammutuslaitteistolla.

Useimmiten käytetään laivateollisuudessa kehitettyjä korkeapainesprinklereitä, jotka taltuttavat palon vesisumulla vanhoja sprinklerijärjestelmiä tehokkaammin ja pienemmällä vesimäärällä. Sprinklaus maksaa rakentajalle noin 75–100 euroa neliömetriä kohden.

 

Saavatko pääkaupunkiseudun kiinteistönvälittäjät kysymyksiä vapaista puukerrostaloasunnoista?

Varsin vähän, koska niitä on niin niukasti tarjolla.

Kiinteistönvälittäjät kyllä uskovat, että kauppa voisi käydä, jos asuntoja olisi enemmän myytäväksi asti.

Vanhat puukerrostaloasunnot esimerkiksi Helsingin Käpylässä, Kumpulassa ja Vallilassa sen sijaan "revitään käsistä".

Hieman samankaltaista idylliä tavoitellaan Myllypuron puutalokaupunginosassa, johon valmistuu lisää pienkerrostaloja, rivitaloja ja paritaloja. Esimerkiksi Skanskan kaksikerroksisissa Boklok-taloissa käytetään materiaalina puuelementtejä.

 

Mikä on hidastanut puukerrostalojen yleistymistä?

Ennakkoluulot, osaajien puute ja rakennuttajien halu välttää taloudellisia riskejä. Moni tilaaja odottaa yhä, että rakennusmenetelmät kehittyvät ja kustannukset laskevat.

Houkutus tehdä niin kuin tähänkin saakka on suuri.

"Suomen kerrostalot on rakennettu 45 vuotta samalla betonielementtitekniikalla. Usein ei tule edes mieleen, että talot voisi tehdä muutenkin", toimitusjohtaja Mikko Viljakainen puurakentamista edistävästä Puuinfosta kritisoi.

Rakennuttajille puu on vain materiaali muiden joukossa.

"Urakoinnissa ei ole väliä mistä materiaalista tehdään, kunhan tehdään", Rakennusteollisuuden talonrakennustoimialan johtaja Kim Kaskiaro arvioi.

 

Käytetäänkö puukerrostalojen elementeissä kotimaista puuta?

Suomen markkinajohtaja puukerrostalojen runkoelementtien valmistamisessa on Stora Enso. Sen niin sanotut clt-elementit valmistetaan itävaltalaisesta kuusesta ja männystä Itävallassa, josta ne kuljetetaan Hartolaan tai Pälkäneelle. Siellä niistä tehdään tilaelementtejä, joista kerrostalot kootaan työmaalla kuin legopalikoista.

Menetelmää käytetään parhaillaan Eskolantiellä Helsingin Pukinmäessä.

Crosslam Kuhmo -yhtiö on aloittanut clt-levyjen valmistuksen Kuhmossa. Yritys käyttää kotimaista mäntyä ja kuusta. Kotimaista puuta elementeissään käyttävät lisäksi muiden muassa Koskisen Oy, Versowood ja Metsä Group.

Runkorakenteissa on kotimaista kuusta ja koivua, julkisivuverhouksissa ja parvekkeiden tai hissikuilujen pystyrakenteissa myös mäntyä.

 

Kuinka korkeita puukerrostaloja on mahdollista rakentaa?

Suomen paloturvallisuusmääräykset sallivat kahdeksankerroksiset talot, mutta teknisiä esteitä ei ole korkeampienkaan rakennusten toteuttamiseen. Norjan Kirkkoniemessä on suunnitteilla 16–17-kerroksinen virastorakennus.

Toisaalta yli kahdeksankerroksiset talot eivät ole viranomaisten mieleen: pelastuslaitosten tikasautot eivät yllä niin korkealle.

 

Miten hyvin puukerrostalojen julkisivut kestävät sateita ja pakkasia?

Mielipiteet vaihtelevat. Puurakentamisen kehittämispäällikkö Markku Karjalainen työ- ja elinkeinoministeriöstä on sitä mieltä, että puujulkisivujen pitkäaikaiskestävyydestä on tutkimustietoa, mutta rakennuttajat ja rakennusliikkeet epäilevät.

Puuarkkitehtuurin professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta huomauttaa, ettei julkisivujen voi odottaa kestävän pitkään, jos valitaan halvin julkisivuratkaisu – kuten hänen mukaansa usein käy: "Hyvin suunniteltu ja toteutettu julkisivu kestää vuosikymmeniä."

Talonrakennusteollisuuden Kim Kaskiaro on vielä kriittisempi. Hänen mukaansa puu on onneton säänkestävyytensä osalta.

"Puuverhoilu pitää todennäköisesti kunnostaa muutaman vuoden välein", sanoo Kaskiaro.

 

Millaista on asuapuukerrostalossa?

Jyväskylän Puukuokka 1:n asukkaat saivat avaimet käteen joulukuun alussa. Pirjo Laiho asuu avomiehensä Hannu Karjanmaan kanssa 64,5 neliömetrin kolmiossa kahdeksankerroksisen rakennuksen kuudennessa kerroksessa. Neliöhinta ei Laihon mukaan juuri poikennut Jyväskylän keskimääräisestä hintatasosta.

Laihon mukaan eron tavalliseen kerrostaloon huomaa pienistä asioista.

"Täällä tuoksuu puu. Julkisivu on puuverhoiltu, samoin ison ja valoisan porraskäytävän lattiat ja rappuset. Asuntomme lattia on vaaleaa parkettia, ja katossa on puuverhoilua", Laiho kertoo.

 

Onko Suomessa tarpeeksi alan suunnittelu- ja rakennusosaamista?

Kyllä ja ei. Arkkitehtikoulutusta on Suomessa paljon, ja sama arkkitehti osaa suunnitella sekä betoni- että puukerrostaloja. Puuarkkitehtuurin professori Pekka Heikkinen korostaa kuitenkin puun tuntemuksen arvoa.

"Jos halutaan bulkkitaloja, huonompikin arkkitehtisuunnittelu tietenkin kelpaa", Heikkinen sanoo.

Puurakentamisen erityispiirteet tuntevista pätevistä rakennesuunnittelijoista on pulaa. Työ- ja elinkeinoministeriön ja Puuinfon mielestä heitä pitäisi kouluttaa 2–3 kertaa nykyistä enemmän joka vuosi.

Puukerrostalon suunnittelussa on hallittava etenkin lujuuslaskenta sekä tunnettava paloturvallisuus, äänieristys, kosteuden hallinta työmaalla ja ulkopintojen pitkäaikaiskestävyys.

 

Saako puukerrostalo aina hyvän energialuokituksen?

Ei välttämättä.

"Puusta voi tehdä erittäin energiatehokkaita taloja verrattain helposti, mutta automaattisesti puutalot eivät saa hyvää energiatehokkuusmerkintää", Puuinfon toimitusjohtaja Mikko Viljakainen sanoo.

Viljakaisen mukaan esimerkiksi Vantaan Kivistön ja Helsingin Eskolantien puukerrostalot kuuluvat A-energialuokkaan.

Juttua varten on haastateltu myös Markku Kilpeläistä Oulunkylän Kiinteistömaailmasta, Anne Tauschia Huom-kiinteistönvälityksestä, Lakean toimitusjohtajaa Keijo Ullakkoa ja Petri Perttulaa Stora Ensosta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!