Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saanko pitää autopaikan, jos käytän autoa vain vähän?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Minulla on autopaikka taloyhtiön parkkihallissa, mutta auto on vähällä käytöllä.
Autopaikan yläpuolella olevasta ilmastointilaitteesta parkkihalliin tunkeutuu pölyä, ja nyt auton pölyisyys on häirinnyt jotakuta.
Isännöitsijä määräsi auton siirrettäväksi muualle, jos autoa ei oteta aktiivikäyttöön. Saako yhtiö irtisanoa autopaikkani? Voiko parkkihallinpitäjää velvoittaa varustamaan ilmastointilaite suodattimella?
 

Autopaikat ovat tyypillinen kiistanaihe. Paikkojen jakaminen on haastavaa osakkaiden yhdenvertaisuusperiaatteen kannalta, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Kiinteistöliitto on linjannut, että osakkaalla on lähtökohtaisesti oikeus säilyttää vähän käytössä oleva autonsa yhtiön autopaikalla, jos autopaikkoja ja huoneistoja on yhtä monta.

"Jos autopaikkoja on vähemmän kuin huoneistoja, paikkoja tulisi käyttää ensisijaisesti päivittäisessä käytössä olevien autojen paikoitukseen."

Pynnösen mukaan osakkaalla pitää olla konkreettinen autopaikan tarve, jotta hänellä on oikeus vaatia paikkaa.

Esimerkkinä tästä hän ottaa Turun hovioikeuden ratkaisun. Hovioikeus katsoi, ettei taloyhtiö loukannut osakkaiden yhdenvertaisuutta, kun se ei antanut autottomalle osakkaalle autopaikkaa. Autopaikka olisi ollut käytössä vain silloin tällöin.

Rovaniemen hovioikeus sen sijaan piti autopaikan autottomalta osakkaalta epäävää päätöstä yhdenvertaisuutta loukkaavana. Asiaan vaikutti se, että yhtiössä oli yhtä monta autopaikkaa kuin huoneistoja.

Samantyyppiseen ratkaisuun päätyi Itä-Suomen hovioikeus tuoreessa ratkaisussaan.

"Hovioikeus katsoi, että myös kakkosasunnon osakkailla oli oikeus saada autopaikka käyttöönsä, vaikka osakkaat asuivat talossa vain noin neljäsosan vuodesta. Tässäkin yhtiössä oli yhtä monta autopaikkaa kuin huoneistoja", Pynnönen sanoo. Hän muistuttaa, että paikat on tarkoitettu autojen paikoitusta, ei varastointia varten.

"Oikeuskirjallisuudessa on otettu kanta, että autopaikkoja tulee käyttää ensisijaisesti päivittäisessä käytössä olevien autojen paikoitukseen eikä esimerkiksi talveksi käytöstä poistettujen kesäautojen säilyttämiseen."

Jos osakkaalle on vuokrattu autopaikka ja hän käyttää sitä varastonaan, yhtiö voi Pynnösen mukaan irtisanoa autopaikan vuokrasopimuksen, kun joku muu yhtiössä asuva osakas tarvitsee paikkaa autonsa paikoitukseen.

Parkkihallinpitäjä voidaan velvoittaa ilmastointilaitteen korjaustoimenpiteisiin, jos runsas pölyyntyminen johtuu ilmastointilaitteen puutteellisuudesta tai virheellisyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!