Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin seutu rohmuaa uudet asunnot

Koti
 

Uusista vapaarahoitteisista kerros- ja rivitaloasunnoista puolet aiotaan rakentaa tänä vuonna Helsingin seudulle. Tänä vuonna vapaarahoitteisia asuntoja rakennetaan koko maassa kuitenkin vähemmän kuin viime vuonna.

Rakennusteollisuuden tammikuussa 2015 tehdyn asuntotuotantokyselyn mukaan rakennuttajat arvioivat, että tänä vuonna aloitetaan noin 10 400 vapaarahoitteisen kerrostalo- ja rivitaloasunnon tekeminen. Suunnitelluista asunnoista 5 287 tulisi Helsingin seudulle.

Viime vuonna samaan aikaan suunniteltiin suurempaa rakentamismäärää. Toteutuneita rakennushankkeita on joka vuosi ollut lopulta vähemmän kuin alkuvuonna on arvioitu.

"Helsingin seutu painottuu rakentamisessa tulevaisuudessa vielä nykyistä enemmän", sanoo pääekonomisti Sami Pakarinen Rakennusteollisuudesta.

Toinen selvä trendi on se, että vuokra-asuntojen osuus uusista asunnoista kasvaa. Se johtuu talouden taantumasta ja ihmisten varovaisuudesta ostaa uusia asuntoja.

Muualle maahan rakennetuista asunnoista vielä suurempi osa asunnoista on vuokra-asuntoja kuin pääkaupunkiseudulla. Syynä on omistusasuntojen vähäisempi kysyntä.

Vaikka rakentaminen keskittyy kasvukeskuksiin, Ouluun uusia vapaarahoitteisia asuntoja on suunnitelmien mukaan kuitenkin tulossa selvästi vähemmän kuin aiempina vuosina.

"Oulun osuus on laskenut nopeasti, kun kysyntä on vähentynyt", Pakarinen sanoo.

Asuntorakentamista jarruttaa rakennuttajien mukaan eniten kysynnän puute. Toinen syy liittyy vuodesta toiseen kaavoitukseen ja tonttipulaan.

"Kysynnän puute liittyy talouden taantumaan, mutta kaavoituksen ongelmat ja tonttipula jarruttavat rakentamista sekä nousu- että laskukausina", harmittelee Pakarinen.

Pääkaupunkiseudulle ei Pakarisen mukaan saada kohtuuhintaisia asuntoja, jos rakentamista ei saada lisättyä. Vaikka vapaarahoitteisten asuntojen rakennuttajia jarruttaa kysynnän puute, tarvetta uusille asunnoille olisi selvästi nykyistä enemmän. Asuntotuotannon lisääminen olisi Pakarisen mukaan ainoa tapa saada asuntojen hintataso kohtuulliselle tasolle. Silloin ihmisillä olisi nykyistä useammin mahdollista ostaa sellainen asunto, joka vastaa heidän tarpeitaan.

"Nyt Suomeen rakennetaan vuodessa noin 25 000 asuntoa, kun mukaan lasketaan myös valtion tukema asuntotuotanto. Suomeen kuitenkin tarvittaisiin 40 000 uutta asuntoa vuodessa", sanoo Pakarinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!