Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilvenpiirtäjät tuovat Helsingin Kalasatamaan varjoa ja tuulta

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Haluaisitko muuttaa kalliiseen pilvenpiirtäjän huoneistoon, jossa on komeat näkymät? Vai kelpaisiko halvempi asunto pilvenpiirtäjien katveesta, jonne aurinko paistaa vain osan aikaa vuodesta, ja jossa parvekkeet, yhteispihat ja leikkipaikat ovat usein tornien varjostamia ja tuulisia? Molempia on tulossa Helsingin Kalasatamaan.

Kun osan viime vuosien tornihankkeista arveltiin olevan lopahtamassa, käynnistyi kiivas keskustelu verkkopalstoilla. Äänekkäimmin ärhäköivät korkeaa rakentamista vaativat miehet. Osa haluaa pilvenpiirtäjiä, siis yli sadan metrin korkuisia rakennuksia, fiilisperusteilla. Ne kuulemma muuttaisivat "lättänän ja tylsän" Helsingin kiinnostavaksi, "oikeaksi kaupungiksi".

Kaupunkisuunnittelussa pitäisi huomioida paitsi kauneus- ja viihtyisyysarvot myös toimivuus. Kalasataman suunnitelma oli jo valmistunut, ja keskuksen kaava juuri hyväksytty, kun tapahtui outo käänne. Tuore asemakaava, korkein torni 16 kerrosta, hylättiin.

Tilalle runnottiin pilvenpiirtäjäsuunnitelma. Se oli rakennusliikkeille järjestetyn tontinluovutuskilpailun ehdotuksista massiivisin, suunnittelijana arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co. Ei piitattu siitä, että tornimöhkäleet varjostavat pohjoispuoleista asuinaluetta.

Paksu, ylhäällä levenevä runko ja suuret vinolipat antavat Kalasataman pilvenpiirtäjille raskaan ja jäsentymättömän ulkomuodon. Toisaalta lasijulkisivuihin tulee vaihtelua valkoisella silkkipainatuksella ja viherhuoneiden avattavilla lasipinnoilla. Kauppakeskusta ja kahta ensimmäistä, 35- ja 32-kerroksista, tornia aletaan rakentaa tänä keväänä.

Kuuden muun tornin toteutumisen ajankohta jäänee vielä nähtäväksi. Vaikka tuloksena olisi torso, Kalasataman jättiläiset hallitsevat laajasti Helsingin maisemanäkymiä. Samalla ne muuttavat lähitienoot tuulisemmiksi vetämällä tuulia mereltä sisämaahan. Eniten pyörteitä tulee tornien juurelle.

Pilvenpiirtäjät ovat kalliita rakentaa ja pitää kunnossa, mutta parhaimmillaan ne toimivat hyvin maailman metropoleissa. Matalalta paistavan auringon maahamme ne sopivat harvoin. Vuosaaren 26-kerroksisen Cirruksen sijainti on harkittu, sillä se varjostaa lähinnä kauppakeskuksen kattoa.

Tehokas kaupunkirakenne ei edellytä torneja. Kalasataman keskusta rakennuttavan SRV:n mainossivutkin sen epähuomiossa kertovat: "Tiesitkö, että Harjussa asuu enemmän ihmisiä kuin New Yorkissa neliökilometrin alueella?"

hs.koti@hs.fi
Kirjoittaja on helsinkiläinen arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!