Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näillä materiaaleilla säilytät keittiösi arvon

Keittiön siisteys alkaa jo materiaalien valinnasta

Koti
 
Robert Byron
Miedot pesuaineet riittävät keittiön siistinä pitämiseen.
Miedot pesuaineet riittävät keittiön siistinä pitämiseen. Kuva: Robert Byron

Keittiön pintojen valinnassa kannattaa pitää mielessä oma siivousinto. Suurpiirteiselle sopivat erilaiset materiaalit kuin siisteysintoilijalle.

Vettä roiskivalle paras lattiamateriaali on joko kivilaatta, muovimatto tai linoleum.

Sen sijaan hinnaltaan edullinen laminaatti kestää huonosti kosteutta.

Työtasojen valinnassakin kannattaa miettiä siivoamista.

Puu materiaalina miellyttää monia. Toisaalta sen käyttöikä epäilyttää. Oikein hoidettuna puu kestää käyttöä hyvin ja kaunistuu vanhetessaan.

Puutasoa on hyvä öljytä tai vahata säännöllisesti.

Se on kuitenkin pinnaltaan huokoinen. Puutaso imaisee kahviläikät ja marinadiroiskeet helposti.

Vaalean kivitason kanssa käy helposti samoin. Sotkuiselle ruuanlaittajalle sopii paremmin korkeapainelaminaatista tai ruostumattomasta teräksestä valmistettu taso. Jälkimmäisen pesuun voi käyttää reilusti vettä.

Myös keittiön kaapinovet kestävät materiaalista riippuen eri tavoin kosteutta. Tiskatessa kaapistoihin tulee roiskeita ja etenkin lapsiperheessä tahroja, jotka vaativat pesua kostealla liinalla.

Keittiön kaapiksi kannattaa valita melamiini, jos ei ole halukas pyyhkimään pintoja koko ajan. Melamiinipinnassa sormenjäljet eivät näy. Se on helppo pyyhkäistä puhtaaksi.

Jos valitsee keittiön kaapinoviksi maalatut ovet, kannattaa muistaa, että maalattu pinta on arka kosteudelle ja vaatii huolellista käsittelyä. Yksivärisessä maalatussa pinnassa tahrat ja kolhut näkyvät hyvin.

Lasipinnat kaapinovissa ovat kauniita, mutta pöly, lika ja rasva näkyvät niissä helposti. Lasipinnat kannattaa pyyhkiä nihkeällä ja nukkaamattomalla liinalla usein.

Kaakeleista keittiöön ei kannata valita kaikkein pienikokoisimpia. Mitä enemmän laatoituksessa on saumoja, sitä vaikeampaa laattoja on pitää puhtaana.

Yhtenäisessä taustalevyssä siivottavia saumoja on usein vain ylhäällä ja alhaalla. Jos keittiössä roiskuu paljon, välitilaan voi harkita esimerkiksi laminaattia. Taustaksi asennetaan myös täyskeraamisia levyjä, jotka on helppo puhdistaa.

Keittiö ei kaipaa puhdistuakseen laajaa pesuainevalikoimaa.

Voimakkaat puhdistus- tai hankausaineet eivät ole tarpeen, vaan miedosti emäksiset pesuaineet riittävät hyvin.

Juttua varten on haastateltu Anne Malinia Helsingin yliopiston kotitaloustieteen laitokselta, Teija Jerkkua Marttaliitosta ja Sirkku Ainetta Puustellista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!