Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat lisää tilaa ilman muuttoa

Miten perusolohuoneen valjua tunnelmaa voi kohentaa? Valaistussuunnittelija neuvoo.

Koti
 
Anna-Kaisa Huusko

Vanhoissa asunnoissa olohuoneen valaistusta varten on tavallisesti yksi sähköpiste keskellä kattoa. Siihen ripustetaan kattovalaisin, jonka tehtävänä olisi valaista koko olohuone. Tähän ei yleensä plafondin, muutaman spotin tai kattokruunun teho riitä.

"Valoa saadaan vain huoneen keskelle. Nurkat jäävät pimeäksi, ja tila tuntuu neliöitään pienemmältä. Tunnelmakin on vähän lattea", sanoo valaistussuunnittelija Harri Kumpulainen.

Tyypillinen ratkaisu ongelmaan on ostaa jalka-, seinä- ja pöytävalaisimia ja ripotella niitä pöydille tai huoneen pimeisiin nurkkiin. Irtovalaisimien ongelma on, että ne vievät tilaa.

"Jos asuinneliö maksaa pääkaupunkiseudulla 5 000 euroa, kannattaako olohuoneesta varata monta neliömetriä jalkavalaisimille, kun valaistuksen voi ratkaista fiksumminkin?"

Yhtä patenttiratkaisua olohuoneen valaistukseen ei ole. Tilan muoto, pintamateriaalit, huonekalujen paikat ja asukkaat vaikuttavat ratkaisuun. Esimerkiksi ikääntyessä valontarve kasvaa.

Hyvänä perusratkaisuna vanhan talon olohuoneen valaistukseen Kumpulainen pitää kattoon asennettavaa pitkää L-kirjaimen muotoista valaisinkiskoa. Kun siihen hankkii tehokkaita valaisimia, niitä voi suunnata tarpeen mukaan.

"Monille tulevat valaisinkiskoista mieleen 1970-luvun massiiviset viritelmät. Nykyiset kiskot ja valaisimet ovat keveitä ja huomaamattomia", sanoo Kumpulainen.

Kiskoa ei asenneta katon keskelle vaan reilun puolen metrin päähän seinästä. Silloin valaisimet voi suunnata niin, etteivät ne häikäise sohvalla istujaa.

"Osan valosta voi suunnata seinän kautta, jolloin saadaan pehmeää, epäsuoraa valoa. Valolla voi myös korostaa pintamateriaaleja tai vaikkapa tauluja."

Nojatuoliin saa lukuvalon suuntaamalla yhden valaisimista alaspäin.

"Kun huoneen nurkatkin on valaistu, tila tuntuu isommalta ja ilmavammalta", selittää Kumpulainen.

Laadukkaan kiskovalaistuksen saa keskikokoiseen olohuoneeseen noin 800 eurolla.

Uutta taloa rakennettaessa valaistukseen on tarjolla useita vaihtoehtoja, eikä kattokiskoa välttämättä tarvita. Valaistus voidaan toteuttaa rakenteisiin upotetuilla valaisimilla.

Valaisimien paikat pitää kuitenkin miettiä jo ennen rakennustöiden aloittamista, jotta tekniikka saadaan piiloon ja valaisimet juuri oikeille paikoille.

Kiinteän valaistuksen lisäksi valaistussuunnittelija ei välttämättä kaipaa muita valaisimia olohuoneeseen. Kiskovalaistustakin voi hänen mukaansa silti täydentää sisustusvalaisimilla, vaikkapa näyttävällä design-valaisimella tai perintökruunulla. Niiden tehtävänä ei ole niinkään valaista vaan toimia tilan katseenvangitsijoina.

Lisää tunnelmaa sisustukseen voi tuoda pienillä pöytävalaisimilla, jotka sijoitetaan tv-tason tai vaikkapa lipaston päälle. Tarvittaessa sohvan vieressä on vielä paikka jalkavalaisimelle.

Kun valaisimet on saatu paikoilleen, on edessä vielä polttimoiden valinta. Siihen kannattaa uhrata hetki aikaa.

Valon värisävy on valaistussuunnittelijan mielestä tärkeä tunnelmanluoja. Se merkitään lamppuihin kelvineinä (K).

"On tärkeää, että huoneen kaikki valonlähteet ovat värisävyltään samoja. Muuten valaistuksesta tulee levoton tai tunkkainen", Kumpulainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!