Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet naapurit opetetaan Vallilassa talon tavoille pakkomoikkailulla

Asunto-osuuskunnassa asukkaat voivat periaatteessa valita omat naapurinsa

Koti
 
Jaana Laitinen
Liisa Takala
Kun Patrick Fitzner (oik.) ja Anna Vitie vievät poikansa vaunuajelulle, he tapaavat Voiton pihalla Helsingin Vallilassa monta naapuria. Hannele Tanhua (vas.) on matkalla mankeloimaan, ja Maila Häkli seuraa kun Mirkka Hynninen lähtee ulkoiluttamaan koiriaan. Jussi Turpeinen seisoo portailla, joiden vieressä ovat Laura Rautkallio-Salminen, Antti Salminen ja heidän poikansa Akseli Salminen.
Kun Patrick Fitzner (oik.) ja Anna Vitie vievät poikansa vaunuajelulle, he tapaavat Voiton pihalla Helsingin Vallilassa monta naapuria. Hannele Tanhua (vas.) on matkalla mankeloimaan, ja Maila Häkli seuraa kun Mirkka Hynninen lähtee ulkoiluttamaan koiriaan. Jussi Turpeinen seisoo portailla, joiden vieressä ovat Laura Rautkallio-Salminen, Antti Salminen ja heidän poikansa Akseli Salminen. Kuva: Liisa Takala

Kun helsinkiläiset Anna Vitie ja Patrick Fitzner tuovat poikavauvansa ulos ensimmäistä kertaa, naapurit pysähtyvät joukolla tervehtimään. Talon nuorin asukas on vasta viikon ikäinen.

Vallilan Keiteleentien pihalla piipahtaa myös Mirkka Hynninen. Hän on lähdössä ulos koirien kanssa.

Hannele Tanhuakin laskee ison korin hetkeksi alas ja vaihtaa kuulumiset talon muun väen kanssa. Hän on menossa mankeloimaan lakanoita. Iso rautamankeli piilottelee alakerrassa talon toisessa siivessä.

"Meidän naisklubimme kokoontuu siellä kerran kuussa. Mankeloimme yhdessä ja juomme punaviiniä", Tanhua ja naapuri Laura Rautkallio-Salminen paljastavat.

Liisa Takala
Talon alkuperäiset piirustukset ovat osuuskunnan omassa arkistossa, Antti Salminen esittelee.
Talon alkuperäiset piirustukset ovat osuuskunnan omassa arkistossa, Antti Salminen esittelee.

Keiteleentie 1:ssä asukkaat tuntevat toisensa hyvin. Se ei ole ihme, sillä he ovat valinneet toisensa. Asunto-osuuskunnassa asukkaat voivat periaatteessa päättää, kenestä tulee heidän uusi naapurinsa. Siinä asunto-osuuskunta eroaa asunto-osakeyhtiöstä.

Naapureiden valitsemisen mahdollistaa osuuskuntalaki, joka koskee myös asunto-osuuskuntia. Osuuskunnan jäseneksi eli talon asukkaaksi pääsyyn tarvitaan muiden jäsenten hyväksyntä.

Asunto-osuuskunta Voitossa Keiteleentiellä sääntöpykälää ei ole käytetty tai tarvittu aikoihin.

"Minun aikanani ei ole kertaakaan jouduttu miettimään, otetaanko joku vai ei. Sen sijaan pankille on jouduttu joskus selittämään, mikä on asunto-osuuskunta", Antti Salminen kertoo.

Hän on johtanut osuuskuntaa yli vuosikymmenen.

Voiton henki tunnetaan alueella, Salminen sanoo. Se houkuttelee asukkaiksi "mahtavia ihmisiä, jotka sopivat tänne hyvin", hän kuvaa.

Talossa asuu tällä haavaa useita taiteen alan ammattilaisia, erityisesti muusikoita. Myös Katri Helena asui Voiton katon alla 1960-luvulla, asukkaat kehaisevat.

Uudet asukkaat koulitaan. Jos joku yrittää mennä pihalla ohi sanomatta mitään, hänet opetetaan talon tavoille, Antti Salminen sanoo.

Artikkeliin liittyvät

"Häntä pakkomoikataan niin kauan kunnes naapuri oppii tervehtimään."

Vaikka jäseniä ei ole tarvinnut karsia, puskaradio toimii, jos joku asunto vapautuu.

"Jos joskus myymme asunnon, meidän pitää varmaan esitellä ostajat naapureille ja kysyä kelpaako", Laura Rautkallio-Salminen nauraa.

Ihan millä tahansa perusteella asunto-osuuskunnat eivät voi karsia jäseneksi haluavia, arvioi lakimies Vesa Puisto Lexia-asianajotoimistosta. Hän on erikoistunut asumiskysymyksiin.

"Perustuslaki kieltää syrjinnän esimerkiksi iän, uskonnon ja rodun vuoksi. Jos jäsenyyttä halutaan rajoittaa, se pitää tehdä muilla perusteilla."

Sen sijaan asunto-osuuskunnat voivat määrätä, että kukin jäsen saa omistaa vain yhden asunnon. Lisäksi jäsenille voidaan säännöissä antaa etuosto-oikeus asuntoon, kun se on vaihtamassa omistajaa. Niin estetään esimerkiksi asuntojen valuminen suuromistajien käsiin.

Muuten asunto-osuuskunta on melkein kuin tavallinen asunto-osakeyhtiö. Osuuskunta omistaa rakennuksen ja kaikki asunnot. Asukkaat ovat osuuskunnan jäseniä. Jäsenkirja oikeuttaa heidät hallitsemaan määrättyä asuntoa.

Elämää asunto-osuuskunnassa säätelevät sen säännöt. Eri taloissa toimitaan eri tavalla.

Vallilan Voitossa asukkaat esimerkiksi saavat maalata kotinsa omin päin. Kaikkiin muihin muutostöihin pitää saada osuuskunnan suostumus. Remonteille pitää myös hankkia ulkopuolinen valvoja.

Myös Antti Salmisen ja Laura Rautkallio-Salmisen kotona on käytetty vasaraa. Perhe asuu 67 neliömetrin asunnossa, joka oli aiemmin kaksio.

Vanhemmille erotettiin väliseinällä makuuhuone olohuoneesta, kun pojat Akseli Salminen, 9, ja Sakari Salminen, 7, kasvoivat ja valtasivat makuuhuoneen.

Toivon kaikki asunnot ovat kaksioita. Kaksi asuntoa on yhdistetty 100-neliöiseksi huoneistoksi.

Toivon rakensi joukko Pasilan konepajan veturinlämmittäjiä, puuseppiä ja muuta työväkeä.

Talon piirsi tunnettu arkkitehtitoimisto Frosterus & Gripenberg. Asunto-osuuskunta Voitto valmistui vuonna 1925. Se on meidän tietojemme mukaan ensimmäinen pystyssä ollut kivitalo Vallilassa, Antti Salminen kertoo.

Asunto-osuuskuntia alettiin rakentaa 1900-luvun alussa. Osuuskunta on vanha yritysmuoto. Yhdessä omistamisen ja tekemisen hengessä pantiin pystyyn maito-osuuskuntia, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Osuuskunnista haettiin apua myös vuosisadan alun asuntotilanteeseen.

"Nykyihmisen on vaikea ymmärtää, millaista asuntokurjuus oli silloin. Yksi ratkaisu ongelmaan olivat asunto-osuuskunnat", sanoo toimitusjohtaja Sami Karhu Pellervosta.

Pellervo on osuustoimintaa Suomessa edistävä järjestö.

"Osuuskunnat olivat kohtuuhintaisia ja ne tarjosivat asumisen turvaa. Ajatus oli, että välikädet eivät pysty tekemään bisnestä asumisella, kun asukkaat itse omistavat osuuskunnan."

Osuuskunnan aate on pysynyt hengissä Voitossa, Laura Rautkallio-Salminen kertoo. Kaikki katsovat muiden perään.

Kun kerrostalon yksi vanhimmista asukkaista, Marja-Liisa Leppänen, tapailee varovaisesti askeleita jäisellä pihalla, Salminen kiiruhtaa auttamaan.

"Hän oli menossa kirjastoon", hän kertaa naapurin kuulumiset muille. Leppänen on asunut talossa jo lapsena.

"Nämä meidän vanhat rouvamme ovat kuin yhteisiä isovanhempia ja kuuluvat kalustoon", Salminen sanoo Leppäsestä ja yli kahdeksankymppisestä Maila Häklistä.

Seniorinaapureista pidetään huolta.

"Heille virvotaan pääsiäisenä, ja heitä viedään vaikka lääkäriin, jos tarvitsee."

Kesällä yhteinen pihagrilli lämpiää Voitossa liki joka ilta. Elokuun pihajuhlissa väki viipyy pikkutunnille asti. Kolmena kesänä naapuritalosta soitettiin poliisi paikalle. Neljättä kertaa virkavalta ei enää tullut, talon "vanhojen rouvien" mielipahaksi. Heitä harmittaa, kun komeat konstaapelit eivät enää käy.

Voitossa katsotaan myös muiden perään, Laura Rautkallio-Salminen kertoo.

"Jos jostakusta ei kuulu muutamaan päivään eikä ovea avata, naapurit hakevat tikkaat ja tulevat ikkunan kautta tarkastamaan, onko kaikki hyvin", hän sanoo.

Moni asukas on antanut Salmisille säilöön vara-avaimen siltä varalta, että oma hukkuu tai unohtuu sisälle.

"Se on turvallista etenkin vanhuksille ja lapsille", Antti Salminen kertoo.

Suomessa oli noin 120 asunto-osuuskuntaa vuonna 2010. Luku on osuuskuntarekisteristä.

Määrä on vuosien varrella laskenut, sillä monet niistä ovat muuttuneet asunto-osakeyhtiöksi.

"Asunto-osakeyhtiössä asunnon myynti on yksinkertaisempaa. Siksi se malli yleistyi, ja osuuskunnat vähenivät. Muuten asunto-osakeyhtiöt täyttävät samat asumisen tarpeet, joita osuuskunnilla haluttiin ratkaista", Sami Karhu Pellervosta sanoo.

Monet asunto-osuuskunnat toimivat nykyisin kuin tavalliset asunto-osakeyhtiöt. Osuuskuntalaista kuitenkin puuttuu monia asumisen kannalta tarpeellisiä määräyksiä, lakimies Vesa Puisto huomauttaa.

"Siksi asunto-osuuskunnan säännöissä kannattaa ottaa huomioon asiat, jotka laki määrää asunto-osakeyhtiöissä."

Tarpeen ovat etenkin pykälät osuuskunnalle maksettavista maksuista, rakennuksen ja asuntojen korjausvastuista, kunnossapidosta sekä asukkaan oikeudesta huoneiston muutostöihin. Sääntöihin kannattaa kirjata myös mahdollisuus puuttua järjestyshäiriöihin, Puisto sanoo.

"Jos esimerkiksi korjausvastuusta ei mainita mitään säännöissä, osuuskunta on periaatteessa vastuussa kaikista korjauksista. Se voi joutua maksamaan asuntojen vesivahinkojen korjaukset. Tilanne on tullut yllätyksenä joillekin osuuskunnille."

Voitossa säännöt on muutettu vastaamaan asunto-osakeyhtiölakia, Antti Salminen sanoo.

Liisa Takala
Hannele Tanhua (vas.) ja Laura Rautkallio-Salminen vetävät lakanaa mankelihuoneessa.
Hannele Tanhua (vas.) ja Laura Rautkallio-Salminen vetävät lakanaa mankelihuoneessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!