Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarkkaile pihalla näitä varoitusmerkkejä – remontin hinta voi yllättää

HS kävi katsomassa, miten taloyhtiöt saivat piharemonttinsa sujumaan vantaalaisella lähiöpihalla ja Helsingin kantakaupungissa.

Koti
 
Harri Mäkelä
Ville Männikkö
Isännöitsijä Jarmo Salminen ja taloyhtiön puheenjohtaja Britt-Marie Ojala osallistuivat Sakarin-Salpa-yhtiön piharemontin suunnitteluun Vantaan Martinlaaksossa. Asukkaat ovat ehtineet nauttia pihasta kahden talven ja yhden kesän ajan.
Isännöitsijä Jarmo Salminen ja taloyhtiön puheenjohtaja Britt-Marie Ojala osallistuivat Sakarin-Salpa-yhtiön piharemontin suunnitteluun Vantaan Martinlaaksossa. Asukkaat ovat ehtineet nauttia pihasta kahden talven ja yhden kesän ajan. Kuva: Ville Männikkö

Vesi jäi seisomaan lätäköihin. Vanhanaikainen jätekatos sijaitsi lähellä taloja, ja myös penkit, istutukset ja leikkivälineet olivat nuhraantuneita. Kulkeminen rinnetontilla oli hankalaa. Pyykinkuivaustelinettäkin asukkaat käyttivät vain harvoin, koska se oli kadun vieressä.

Tämä oli tilanne Laajavuorenrinne 5:ssä Vantaan Martinlaaksossa viitisen vuotta sitten. Kerrostaloyhtiön pihalle ei oltu tehty juuri mitään talon valmistumisvuoden 1972 jälkeen. 1970-luvun toteutus ei ollut enää sellainen, joka olisi miellyttänyt asukkaiden silmää tai vastannut arjen tarpeita.

Ville Männikkö
Sadevedelle rakennettiin Martinlaaksossa kaivot ja talon seinusta sepelöitiin.
Sadevedelle rakennettiin Martinlaaksossa kaivot ja talon seinusta sepelöitiin.

Asunto-osakeyhtiö Sakarin-Salpa oli samassa tilanteessa kuin moni muu taloyhtiö. Edessä olisi iso piharemontti, johon kuluisi huomattava määrä rahaa.

"Putki- ja julkisivuremontteihin osataan varautua paljon paremmin kuin piharemonttiin", sanoo kiinteistöalan hallitusammattilainen, varatuomari Roy Rantanen.

Hänen mukaansa syynä on lähinnä se, että viemärien ja seinien kunnossapitoa pidetään välttämättömänä asuntojen arvon säilymisen kannalta. Piha-alue jää vähälle huomiolle tai tulee laiminlyödyksi, kun kuluissa halutaan säästää. Asunnonostajan oppaan kirjoittaneen Rantasen mielestä tällaisesta ajattelumallista pitäisi päästä eroon.

"Piha on taloyhtiön käyntikortti. Se luo kuvan, miten yhtiötä hoidetaan kokonaisvaltaisesti. Kunnostettu, hoidettu ja viihtyisä piha-alue heijastuu suoraan asuntojen hintaan", hän sanoo.

Ville Männikkö
Istutusten määrää lisättiin Sakarin-Salvan piha-alueella.
Istutusten määrää lisättiin Sakarin-Salvan piha-alueella.

Martinlaaksolaiselta Sakarin-Salvalta upposi lähiöpihan remonttiin kuusinumeroinen summa, kertoo isännöitsijä Jarmo Salminen Realia Isännöinnistä.

"Koko urakka maksoi 232 634 euroa. Summa sisältää suunnittelijan ja valvojan kulut sekä muut kokonaisurakkaan liittyvät menot, myös luottolimiittilainan korot", Salminen kertoo. Hän on toiminut taloyhtiön isännöitsijänä kahdeksan vuotta.

Esimerkiksi 74,5 neliömetrin huoneiston osuus piharemontista oli 2 416 euroa, jos osakas maksoi osuutensa kerralla kokonaan pois. Jotkut osakkaat lyhentävät osuuttaan lainasta rahoitusvastikkeessa.

Ville Männikkö
Keinujen lisäksi vantaalainen taloyhtiö uusi esimerkiksi hiekkalaatikon ja kiipeilytelineet.
Keinujen lisäksi vantaalainen taloyhtiö uusi esimerkiksi hiekkalaatikon ja kiipeilytelineet.

Kolmen jykevän kerrostalon piirittämä piha on ollut asukkaille aina tärkeä, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Britt-Marie Ojala. Hän on asunut samassa osoitteessa vuodesta 1989 saakka.

"Kun rakennuksista huolehditaan, myös pihan on oltava kunnossa, toimiva ja viihtyisä", Ojala sanoo.

Sakarin-Salvan nelikymppisiin taloihin on Vantaalla tehty vuosien varrella monta remonttia. Parikymmentä vuotta sitten saumattiin elementit, uusittiin parvekekatot ja tehtiin lämmönvaihdinsaneeraus. 2000-luvun alussa seurasi julkisivuremontti, joka sisälsi myös ulko-ovien ja ikkunoiden uusimisen.

Ville Männikkö
Laajavuorenrinne 5:n parvekkeiden alla on laatoitus ja pyörätelineitä.
Laajavuorenrinne 5:n parvekkeiden alla on laatoitus ja pyörätelineitä.

Kymmenen viime vuoden aikana on maalattu porraskäytävät, vaihdettu lukot, puhdistettu ilmastointikanavat, saneerattu saunaosastot, pinnoitettu peltikatot ja kohennettu lämmöneristystä.

Piharemontissa päästiin liikkeelle, kun tarjouspyyntöjä suunnittelusta ja toteutuksesta käsiteltiin alkuvuonna 2013. Remontti alkoi saman vuoden kesäkuussa.

"Kustannukset tietysti kiinnostivat osakkaita eniten. Hinta pyrittiin heti arvioimaan mahdollisimman realistisesti, joten mikään yllätys se ei ollut", puheenjohtaja Ojala kertoo.

Ville Männikkö
Martinlaaksossa jätteiden lajittelu on piharemontin jälkeen helppoa.
Martinlaaksossa jätteiden lajittelu on piharemontin jälkeen helppoa.

Ojalan mukaan osakkaat ymmärsivät hyvin piharemontin vaikuttavan asuntojen arvoon.

Rännien pihalle valuttamasta vedestä haluttiin Martinlaaksossa eroon.

"Kosteus ja vesi pitää johtaa tontilta. Siksi kannattaa tehdä viemäröinti ja poistaa istutukset rakenteiden läheisyydestä", isännöitsijä Jarmo Salminen sanoo.

Sakarin-Salvassa sokkelin vieressä olleiden istutusten tilalle pantiin sorakaistale.

Veden ohjailu teettää töitä erityisesti kantakaupungin ahtaiden kivipihojen remonteissa. Helsingin Ullanlinnassa asunto-osakeyhtiö Alppi toteutti piharemontin kuutisen vuotta sitten.

Yli satavuotiaan Pietarinkatu 16:een vuonna 1907 valmistuneen talon väki teetti ensin kuntotutkimuksen.

Ville Männikkö
Kantakaupungin kerrostalopihalla istutukset ovat laatikoissa.
Kantakaupungin kerrostalopihalla istutukset ovat laatikoissa.

1980-luvun alussa edellisen kerran kunnostettu pihakansi sai väistyä: rautaiset tukirakenteet olivat ruostuneet puhki. Kallistukset eivät ohjanneet vettä riittävän tehokkaasti pihan ainoaan viemärikaivoon.

"Koko pihakansi purettiin pois", kertoo isännöitsijä Ville Heikinheimo Kantakaupungin Isännöinnistä.

Pihakannen rakentamisen yhteydessä Alpin pihan lämmön- ja vedeneristeet uusittiin. Samalla asennettiin lisää sadevesikaivoja räystäs- ja sadevesien ohjaamiseksi suoraan viemäriin.

Yhteensä Alpin pihaurakka maksoi 750 000 euroa.

Kustannukset olivat keskimäärin 11 000 euroa huoneistoa kohden.

Ville Männikkö
Talon valmistumisvuoden, 1907, voi lukea Alpin pihakiveyksestä Helsingin Pietarinkadulla.
Talon valmistumisvuoden, 1907, voi lukea Alpin pihakiveyksestä Helsingin Pietarinkadulla.

Remonttikuluihin sisältyvät varastorakennuksen uusiminen, kellarivarastojen rakentaminen purettujen tilalle ja betoniset koristekiviasennukset, joilla haluttiin kohentaa pihan ilmettä.

Lisätöillä ei isännöitsijän mukaan kuitenkaan ollut suurta vaikutusta loppusummaan.

"Valtaosa kustannuksista syntyi pihakannen purkutöistä ja uuden rakentamisesta", Heikinheimo sanoo.

Martinlaakson Sakarin-Salvassa hiekkapäällysteiset kulkuväylät päällystettiin asvaltilla ja osittain kivilaatoilla.

Rinnetontille tehtiin kahdet portaat kaiteineen.

Piharemontin yhteydessä vaihdettiin myös talojen väliset lämpö- ja vesijohdot samalla kun maata kaivettiin viheralueiden uusimiseksi. Isännöitsijä Jarmo Salminen huomauttaa, että tämä lisäsi kustannuksia. Toisaalta työ olisi joka tapauksessa ollut lähiaikoina edessä.

Lisäksi Laajavuorenrinne 5:n leikkivälineet uusittiin turvamääräysten mukaisiksi. Penkitkin menivät vaihtoon.

Ja kadun varrelta löytyy nyt ajanmukainen jätepiste. Siinä on omat luukkunsa esimerkiksi pahville, kartonkipakkauksille, paperille ja metallille.

Jätteet päätyvät syväkeräyssäkkeihin, jotka on upotettu maahan muutaman metrin syvyyteen.

Jätepiste saatiin kätevästi asukkaiden kulkureitin varrelle, kun se vaihtoi paikkaa pyykinkuivaustelineen kanssa.

Remonttiurakka Sakarin-Salvassa valmistui vuoden 2013 elokuussa. Uudesta piha-alueesta voitiin nauttia täysillä koko viime kesä.

Asukas Britt-Marie Ojala on lopputulokseen oikein tyytyväinen. Pyykkejäkin kuivataan taas ahkerasti pihan suojassa.

"Pihalla viihdytään, se on paras mittari", hän uskoo.

Vantaalaistalossa pidetään ansaittua hengähdystaukoa isoista remonteita – jonkin aikaa.

"Kunnossapitotarveselvityksen mukaan putkistojen kuntotutkimus, lämmönsiirrinpaketin uusiminen sekä ilmastointikanavien puhdistus ja säätö ovat edessä vuonna 2017", isännöitsijä Salminen listaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!