Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tärkeintä oli kylpyhuone

Koti
 
Helsingin Sanomat

Kun 1960-luvun alussa rakennettiin kerrostaloja, ne tulivat todella tarpeeseen. Kaupunkiin muutti paljon ihmisiä, jotka tarvitsivat katon päänsä päälle. Numerot konkretisoivat kehityksen: vuonna 1950 valmistui 1 100 huoneistoa, ja huippuvuonna 1961 yli 8 000 huoneistoa. Silloin määrä meni laadun ohi, kertoo arkkitehtuurin historian emeritusprofessori Riitta Nikula.

"Sodan jälkeen rakentaminen lähti hitaasti käyntiin, mutta sitten perustettiin suuria elementtitehtaita ja koko rakentamisen mittakaava räjähti suuremmaksi", Nikula sanoo.

Sen ajan tuotteliaimmat asuntoarkkitehdit eivät ole niitä, joita arkkitehtuurin historiassa nostetaan esille. Nikulan mukaan kerrostaloja tehtiin eri paikkoihin jopa samoilla piirustuksilla.

"Tuon ajan kerrostalomiljöön yksitoikkoisuus on kiistämätön totuus, mutta sitä ei kannata alleviivata", Nikula sanoo.

Syyt uusien kerrostalojen rujoon ulkonäköön ovat loogiset: niiden rakennusaikaan ei puhuttu julkisivusta vaan huomio kiinnitettiin rakenteisiin ja pohjaratkaisuihin.

"Silloin julkisivujen ajattelua pidettiin vanhanaikaisena ja tylsänä. Samasta syystä siihen aikaan purettiin 1800-luvun jälkipuolen taloja tarmokkaasti", Nikula kertoo.

Asukkaita ei kotitalojensa ulkonäkö huolestuttanut. He muuttivat joko maalta tai keskustan pienemmistä asunnoista, ja saattoivat saada elämänsä ensimmäisen kylpyhuoneen.

Tärkeänä pidettiin juoksevaa vettä, asunnon lämpöä ja oikeaa kylpyhuonetta, koska mitään näistä ei edellisissä asunnoissa välttämättä ollut.

"Meidän on nyt vaikea ymmärtää sitä, mutta se oli sen ajan todellisuutta", Riitta Nikula sanoo.

 

Lähteet: Turpeinen, Herranen, Hoffman: Helsingin historia vuodesta 1954, Neuvonen (toim.): Kerrostalot 1880–2000

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!