Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako taloyhtiö pimittää tietoja putkiremontista?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Taloyhtiössämme tehdään putkiremontti. Suurimmat puutteet ovat tiedonkulussa. Osakkaiden on ollut vaikeaa saada tietoa remontin aikataulusta, emmekä ole saaneet purku- tai putkikuvia. Ihmetystä herättää sekin, miksi myynnissä olevan huoneiston kiinteistönvälittäjällä on ollut antaa lähes kaikki tiedot ostajaehdokkaille. Eniten huolettaa hallituksen halu saada valtuudet tehdä remontti haluamallaan tavalla ja lähes kahden miljoonan euron lainanottovaltuudet. Noudatetaanko tässä hyvää hallinto- ja isännöintitapaa?
 

Asianajaja Matti Kasso sanoo, että putkiremontti on taloyhtiön suurimpia korjaushankkeita ja se vaatii niin isännöitsijältä, hallitukselta kuin mahdollisilta rakennuttajakonsulteilta paljon taustatyötä.

Kaiken teknisen tiedon jakaminen osakkaille ei hänen mielestään ole tavallisesti tarpeen. Monet asiat, kuten urakkatarjoukset, ovat lisäksi salaisia, eikä niitä voi siksi jakaa.

Työnjako putkiremontissa menee siten, että hallitus valmistelee urakan ja yhtiökokous päättää ehdotuksesta. Osakkaille pitää pystyä kertomaan eri vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista.

Yhtiökokouksessa osakkaiden pitää saada päättää remontin päälinjoista ja varsinkin rahoituksesta, vaikka hallitus päätöksiä toteuttaakin, Kasso muistuttaa.

Hänestä päätökseen on usein tarpeellista lisätä toimivaltuus hallitukselle.

Joskus remonttivalmistelut vievät suunniteltua enemmän aikaa. Se on tavallista varsinkin vanhoissa rakennuksessa, joissa ei ole riittävän tarkkoja piirustuksia esimerkiksi vanhoista putkista.

Kasso painottaa tiedottamisen merkitystä urakan eri vaiheissa. Huonoksi koetusta tiedottamisesta kannattaa kertoa vaikka osakasillassa tai yhtiökokouksessa.

Hyvän hallintotavan mukaan kaikkia osakkaita pitää kohdella tasapuolisesti myös tiedottamisessa. Tulevalle osakkaalla ei siten voi antaa enemmän tietoja kuin nykyisille osakkaille, Kasso sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!