Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi käyttövastikkeemme on suurempi kuin naapurilla?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Asumme asumisoikeusasunnossa kerrostalon alimmassa kerroksessa. Huoneistomme todellinen pinta-ala on 69,5 neliömetriä ja jyvitetty pinta-ala 68,4 neliömetriä. Ylimmän kerroksen samankokoisessa asunnossa jyvitetty pinta-ala on kuitenkin pienempi: 66,4 neliömetriä. Myös käyttövastike on yläkerran naapurilla halvempi. En ole saanut tälle perusteluja isännöitsijältä. Minulle on vain kerrottu, että kyseessä on sopimusasia. Sopimuksen allekirjoitushetkellä mainittiin myös talon hissittömyys. Onko meillä oikeus tietää, mikä on jyvityksen peruste?

 

Asumisoikeusasunnon haltijan allekirjoittamassa asumisoikeussopimuksessa pitää kertoa käyttövastikkeen suuruus ja sen määräytymisperuste, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm.

Asumisoikeuslaissa ei ole säännöksiä jyvityksestä, mutta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on antanut oman suosituksen asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeiden määritykseen ja jyvitykseen.

Ohjeen mukaan jyvityksen tarkoituksena on jakaa talon rakennus- ja hoitokustannukset yksittäisille huoneistoille mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

Jyvityksellä tarkoitetaan sitä, että vastiketta ei peritä huoneistoilta suoraan asunnon pinta-alan perusteella, vaan huomioon otetaan huoneistotyyppi ja asunnon pinta-ala tai kerros.

Furuhjelmin mukaan pienissä huoneistoissa vastikeperusteena oleva laskennallinen pinta-ala tavallisesti suurenee ja isoissa huoneistoissa vastaavasti pienenee.

Ylempänä olevien asuntojen vastike on yleensä suurempi kuin alemmissa kerroksissa olevien asuntojen vastike. Hissittömissä taloissa tilanne voi lakiasiantuntijan mukaan olla päinvastainen.

Furuhjelm muistuttaa, että lain mukaan omistajalla on tiedonantovelvollisuus: asukkaalle on annettava tiedot siitä, miten käyttövastike määräytyy ja miten ne tasataan eri talojen kesken.

"Vastaus ei voi olla se, että tämä on sopimusasia", Furuhjelm sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!