Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nauhaikkunatalojen hyvät ja huonot puolet

Koti
 
Helsingin Sanomat

Kolme eri alan asiantuntijaa kertoo 1960-luvun talojen plussat ja miinukset.

Kiinteistönvälittäjä Kristofer Öfverström, toimitusjohtaja, Westhouse 
 
+ Suuret ikkunat. "Ikkunat antavat valoisuutta ja tuovat taloon myös luonnetta. 1960-luvun taloissa on suuremmat ikkunat kuin esimerkiksi 1970-luvun taloissa."

+ Hyvät pohjaratkaisut. "Huoneet ovat järkevän kokoisia eivätkä pieniä koppeja. Pienet makuuhuoneet ovat myös helpommin muutettavissa kuin vanhemmissa taloissa. Huonejaot ovat käytännöllisiä, koska esimerkiksi saunoja ja kodinhoitohuoneita ei vielä tehty viemään neliöitä."

+ Keskeiset sijainnit. "Tämän ajan talot ovat usein parhaimmilla paikoilla, koska asuinalueiden ensimmäiset rakennuttajat pääsivät valitsemaan niiden sijainnit."

+ Suunnittelun vapaus. "Jos ostaa asunnon, jossa remontit ovat vielä edessä, saa suunnitella tulevan kotinsa."

– Remontit edessä. "Kaikki tekniikka on auttamattomasti vanhaa: sähköt, ikkunatekniikka, lämmitysjärjestelmät, putket ja muut. 1960-luvun alkupuolen asunnoissa joudutaan viimeistään nyt tekemään putkiremonttia."

 

Rakennustekniikan asiantuntija Jari Hännikäinen, neuvontainsinööri, Kiinteistöliitto Uusimaa 
 
+ Hyvä äänieristys. "Lähes kaikki paikalla valetut osat näistä kerrostaloista ovat kantavia osia. Jos kaikki on tehty oikein, asuntojen äänieristys on hyvä."

+ Väljä sijoittelu.
"Rakennukset on sijoiteltu väljästi, ja niiden väliin on jätetty luontoa."

– Pohjaratkaisujen muuttaminen vaikeaa. "Edellä mainitusta syystä asuntojen pohjaratkaisut eivät juuri jousta. Kerrostalon kantaviin osiin on hankala tehdä muutoksia."

– Huonot lämpöeristeet. "Eristysmäärät ulkoseinissä, katoissa ja ikkunoissa ovat huonot. Ne falskaavat paljon, joten talot ovat energiasyöppöjä."

– Kosteissa tiloissa riskejä.

"Kylpyhuoneen vesieristykset ovat joko vanhentuneet, tai sitten ne on uudistettu vanhojen standardien mukaan, jos esimerkiksi amme on haluttu poistaa."

 

Sisustussuunnittelija Ida Lestinen, toiminnanjohtaja, Sisustussuunnittelijat SI ry 
 
+ Valoisuus. "Funkkiksen ihanteisiin kuului valoisuus. Se saatiin aikaan esimerkiksi pitkillä nauhaikkunoilla."

– Vaikea muunneltavuus.
"Huoneistoja voidaan yhdistellä vain tekemällä aukkoja kantaviin väliseiniin. Suuria asuintiloja voidaan jakaa rakentamalla kevyitä väliseiniä."

– Kaikuisat tilat. "Kiviseinien kaiku on epämiellyttää. Tilan akustiikan parantaminen lisää asumismukavuutta."

– Alkuperäiset värit ja tapetit. "Kylpyhuoneissa kaakeleiden sijaan käytetyt muovitapetit ovat jo taaksejäänyttä elämää. Myöskään ovien ja seinien tehostevärit, kuten oranssi ja vihreä, eivät ole tätä päivää."

– Valopisteiden ja pistorasioiden määrä. "Yleisvaloa antaa yleensä yksi valaisin keskellä kattoa, ja pistorasioita on vähän. Nykyään tiloihin ei haluta pimeitä katvealueita."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!