Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikselikartta saa nartun raivon partaalle

Koti
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Jokin aika sitten huomasin iltalenkillä Vantaanjoen varressa lapun: Metsät uhattuna!

Lapulla oli kartta, johon oli punaisella tussilla ympäröity paikat, joihin kaupungin yleiskaavaluonnoksessa on merkitty uusia asuinalueita.

Sydän pamppailleen katsoin, onko talomme takana oleva metsä ympäröityjen joukossa. En saanut selvää.

Rivitaloyhtiömme roskalaatikoiden takaa nousee pieni polku Veräjämäen kallioiselle huipulle. Siellä on Ylämetsä, jossa tyttäreni leikki lapsena naapurin Nineten kanssa.

Lapset leikkivät metsässä yhä. Kohtaan siellä päiväkotilapsia retkellä tai murkkuja rakentamassa majaa.

Metsässä on taikaa. Ensilumen sataessa se muuttuu Narniaksi. Täyden kuun aikaan siellä hiipivät ketut, keijukaiset ja yksisarviset. Koirani Dotje, ikääntynyt narttu, jolla on taipumusta lievään aggressiivisuuteen, ei koskaan rähjää Ylämetsässä. Siellä se suhtautuu lajitovereihinsa ystävällisen uteliaasti.

Sama pätee minuun.

Huhut alkoivat levitä heti.

Yhdellä oli varma tieto, että metsä rakennetaan umpeen.

Toinen näytti puhelimestaan kartan, jossa metsä säilyisi.

Soitin virkamiehille. He olivat hyvin avuliaita, lähettivät värikkäitä pikselikarttoja, joista ei saanut mitään tolkkua. " Rakennetaanko metsään pientaloja vai ei", tivasin.

Vastaus kuului: "Yleiskaava ei ota kantaa tällä tarkkuudella viheralueisiin. Se ratkaistaan tarkemmassa suunnittelussa asemakaavoituksen kautta."

Olen aina vannonut, että minähän en ole mikään nimby.

Toivotan uudet asunnot tervetulleiksi joutomaille ja pusikoihin. Iloitsen erityisesti uusista kulkuväylistä ja joukkoliikenneyhteyksistä. Mutta pikselikartat ja väistelevät vastaukset saavat minut raivon partaalle.

Onneksi Ninette, nykyinen lukiolainen, on minua fiksumpi. Hän ei räksytä. Hän on jo tviitannut kaupunginvaltuutetulle, kirjoittanut fiksusti Hesarin mielipidesivulle ja jättänyt kannanoton kaupungille, ennen kuin määräaika umpeutui runsas viikko sitten.

Jos virkamiehet päättävät säästä Ylämetsän, se saattaa olla Nineten ansiota. Ehkä voin vielä joskus sirotella Dotjen tuhkat Ylämetsään. Sitten kun siitä aika jättää.

Kirjoittaja on HS:n toimittaja, joka viettää rivitaloelämää pienen koiran ja aikuistuvan tyttären kanssa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!