Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeanlainen matto pysäyttää kurat eteisessä

Millainen eteismatto kerää kurat ja kestää lapsi- tai eläinperheen arkea?

Koti
 
Anna-Kaisa Huusko
Pekka Elomaa
Matot päältä alaspäin: 1. kurastoppari eli kookosharjasmatto, 2. puuvillakantattu sisalmatto, 3. paksu sisalmatto, 4. palmikkomainen matto, jonka materiaali sisalia ja juuttia, 5. sisalmatto, jossa puuvillakanttaus,6. värikäs villaa ja puuvillaa yhdistävä chenillematto, 7. sisalkäytävämatto, jonka päissä kanttaukset,8. paksu sisalmatto. Alimpana tumma, sisalista valmistettu kokolattiamatto, joka voidaan asentaa eteisen koko lattiapinnan peitoksi.
Matot päältä alaspäin: 1. kurastoppari eli kookosharjasmatto, 2. puuvillakantattu sisalmatto, 3. paksu sisalmatto, 4. palmikkomainen matto, jonka materiaali sisalia ja juuttia, 5. sisalmatto, jossa puuvillakanttaus,6. värikäs villaa ja puuvillaa yhdistävä chenillematto, 7. sisalkäytävämatto, jonka päissä kanttaukset,8. paksu sisalmatto. Alimpana tumma, sisalista valmistettu kokolattiamatto, joka voidaan asentaa eteisen koko lattiapinnan peitoksi. Kuva: Pekka Elomaa

Jotta hiekat ja lumet irtoaisivat varmasti kengänpohjista, kannattaa tuulikaappiin tai ovensuuhun hankkia kurasieppari eli karhea, harjamainen matto.

Kerrostaloasuja pääsee helpommalla, sillä porrashuoneen alaovella on yleensä kuramatot valmiina.

"Kun ovella on kurasieppari ja eteisessä käytävämatto, pahimmat pölyt ja hiekat jäävät sinne, eivätkä kulkeudu ympäri asuntoa. Siivoamisessa pääsee helpommalla", sanoo Viivi Soirola helsinkiläisestä Catalina-mattomyymälästä.

Kurasiepparin kaveriksi eteiseen kannatta hankkia reilunkokoinen käytävämatto.

"Mattoa olisi hyvä olla koko kulkuväylän pituudelta, ovensuusta aina naulakolle perukoille saakka", Soirola selittää.

Tyypillinen virhe on ostaa eteiseen liian pieni matto.

"Se kaventaa käytössä olevaa kulkutilaa ja saa eteisen näyttämään pienemmältä kuin se onkaan", Soirola sanoo.

Parhaiten eteiseen sopivat sisalista valmistetut matot. Sisal on luonnostaan kovapintainen, kulutusta kestävä ja likaa hylkivä luonnonkuitu.

Sisalmaton hoidoksi riittää imurointi ja tuuletus.

Käytössä vahva sisalmatto kestää helposti kymmenen vuotta, jopa pidempäänkin.

Sisalmaton valinnassa kannattaa kuitenkin olla huolellinen. Paras eteismatto on tiheään kudottu ja kumipohjainen. Kumi pitää maton paikallaan ja estää samalla hiekan pääsyn maton alle ja hankaamasta lattiaa.

Väreistä arkikäytössä kestävät parhaiten harmaat ja sisalin luonnollinen, pehmeä ruskean sävy.

Vaaleisiin mattoihin jää ajan myötä pinttymiä. Sysimustassa matossa näkyy irtoroskat. Musta matto pimentää pientä ja ikkunatonta eteistä.

Vaikka sisalia käytetään paljon käytävämatoissa, sillä on myös huonot puolensa.

Kastuessaan sisal kutistuu, eikä mattoa voi sen vuoksi pestä kotona. Kotiin kannattaakin valita helpommin pestävä matto, jos perheessä on vaikkapa sisäsiisteyttä harjoitteleva koira.

Eteisen mattojen materiaaleiksi sopivat muutkin kovat luonnonkuidut, kuten kookos ja juutti. Myös villa- ja puuvillamattoja käytetään paljon eteisissä erityisesti silloin, kun sisustukseen halutaan voimakkaita väriä, reippaita kuvioita ja pehmeyttä.

Tosin silloin kannattaa varautua vuosittaisiin pesulalaskuihin. Pääkaupunkiseudun pesuloissa mattopesun hinnat vaihtelevat materiaalista ja pesutavasta riippuen 10:stä 15 euroon neliöltä.

Luonnonmateriaalien lisäksi eteiseen on tarjolla erilaisia keinokuitumattoja kuten nylon- ja polyamidimattoja.

Myös vinyylistä kudotaan mattoja. Niitä käytetään erityisesti julkisissa tiloissa ja vaikkapa lasitetuilla parvekkeilla.

Keinomateriaaleista valmistettujen mattojen etuna on, etteivät ne säikähdä kosteutta.

Tosin niissä ei ole samaa lämpöä ja kodikkuutta kuin luonnonmateriaaleissa.

Ekologisimpia keinokuitumattoja ovat muovipullojen kierrätyksestä saadusta raaka-aineesta valmistetut käytävämatot.

Eteisen mattoa valitessa pitääkin päättää, mikä ominaisuus painaa eniten. Onko siis tärkeintä materiaalintuntu, väri, ekologisuus vai se, ettei mattoa tarvitse turhan usein pestä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!