Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on kohtuullinen vuokra?

Omistajan tuottotavoite vaikuttaa vuokran suuruuteen

Koti
 
Jussi Helttunen
Vuokara-asuntoa esitellään Helsingissä elokuussa 2012.
Vuokara-asuntoa esitellään Helsingissä elokuussa 2012. Kuva: Jussi Helttunen
Kaksi ammattilaista kertoo kantansa asumisen ilmiöihin
SIRKKA-LIISA KÄHÄRI puheenjohtaja, Vuokralaiset ry
SIRKKA-LIISA KÄHÄRI puheenjohtaja, Vuokralaiset ry

SIRKKA-LIISA KÄHÄRI
puheenjohtaja, Vuokralaiset ry
"Kohtuullinen vuokra on mielestäni 25 prosenttia käteen jäävistä tuloista. Jos tulot ovat siis vaikka 2 000 euroa kuukaudessa ja siitä käteen jää 1 500 euroa, asumisen kustannusten ei pitäisi ylittää 375:tä euroa.

Palvelualoilla ja hoitoalalla työskentelee lähes miljoona suomalaista, jotka ansaitsevat vain parituhatta euroa kuussa. Keskiansioille pääseville eli runsaat 3 000 euroa tienaaville kohtuuhintainen vuokra olisi noin 550 euroa.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat korkeat, ja vain harva pääsee vuokra-asuntoon, jonka vuokra on alle 400 euroa. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovatkin 500 eurosta ylöspäin.

Vuokraan vaikuttaa tietysti asunnon sijainti ja koko. Siksi monet asuvat yhä kauempana. Se taas lisää matkakustannuksia ja vaatii enemmän aikaa esimerkiksi työmatkoihin.

VVO:n kaltaiset asuntojen vuokraukseen erikoistuneet yritykset hankkivat kunnon tuoton vuokra-asunnoilleen.

Yli 15 euron neliövuokra on jo liian kallis. Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa neliövuokra on hieman yli 10 euroa. Aina ei pitäisi olla rahankiilto silmissä.

Valtion tukemaa kohtuuhintaista asuntotuotantoa ja ylipäätään vuokra-asuntoja pitäisi olla tarjolla nykyistä enemmän, jolloin vuokra-asuminen pysyisi kilpailukykyisenä vaihtoehtona.

Valtio tukee omistusasumista voimakkaasti, ja kunnat pyrkivät maksimoimaan tuottonsa maalleen. Siksi vuokra-asuntotontteja on hankala saada hyviltä liikennepaikoilta ja tarvitaan pitäviä sopimuksia siitä, että kunnat ovat valmiita kaavoittamaan kohtuuhintaista asuntorakentamista."

 

MIA KOROKANERVA toiminnanjohtaja, Vuokranantajat ry
MIA KOROKANERVA toiminnanjohtaja, Vuokranantajat ry

MIA KOROKANERVA
toiminnanjohtaja, Vuokranantajat ry
"Minua ärsyttää keskustelu, jossa toistetaan termiä kohtuuhintainen vuokra ilman, että määritellään, mitä se oikeasti tarkoittaa ja kenen näkökulmasta puhutaan.

Jos ollaan rehellisiä ollaan, keskustelussa vuokran kohtuullisuudesta pitäisi keskittyä tuoton kohtuullisuuteen. Suurta liikkumavaraa ei asunnon ylläpito- ja korjauskustannuksissa ole.

Juoksevien kulujen lisäksi sijoittajan pitäisi saada jonkinlainen tuotto pääomalle. Eihän asuntosijoittamisessa ole muuten mitään järkeä.

Yhteiskunnassa on tiettyjä ryhmiä, jotka tarvitsevat edullisempaa asumista, koska heillä ei muuten ole varaa asua missään. Sitä varten tarvitsemme tuettua asuntotuotantoa, jossa tuottovaatimuksesta tingitään ja rakentamis- ja ylläpitokuluja tuetaan. Se ei tarkoita, että yksityisten vuokra-asuntojen vuokrat olisivat kohtuuttomia.

Kohtuuttomuus tulee liian isosta tuottovaateesta. Jos asuntosijoittaja edellyttää 15 prosentin tuottoa sijoitukselleen, sitä voidaan pitää kohtuuttomana. Jos hän taas hakee viiden prosentin tuottoa, en pidä sitä kohtuuttomana. Helsingissä tuottoprosentti on usein noin kaksi.

Rakas vastapuoleni peilaa vuokria palkkatasoon, ansiotulojen kehitykseen ja yleiseen hintakehitykseen.

Kun puhutaan, että pääkaupunkiseudun vuokrat ovat nousseet korkeiksi eikä ihmisillä ole varaa maksaa niitä, käppyröiden vertailu osoittaa toista. Isossa mittakaavassa ansiotaso on kehittynyt paremmin kuin vuokrataso.

Se tarkoittaa, että palkansaajilla on ollut varaa maksaa vuokransa, eivätkä vuokrat ole olleet kohtuuttomia.

Totta kai Helsingin keskusta on liian kallis, jos ihminen elää 700 eurolla kuussa ja asumistuella."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!