Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aiotko osallistua talosi yhtiökokoukseen? Nämä asiat sinun pitää tietää

Yhtiökokous on vuoden tärkein tapahtuma taloyhtiön osakkaille. Siksi siihen kannattaa osallistua.

Koti
 
Anssi Keränen
Kuva: Anssi Keränen

Osallistumisoikeus

1. Muutin vuokralle ja näin porraskäytävässä yhtiökokouskutsun. Saanko osallistua kokoukseen?
Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiössä pitää olla vähintään viisi huoneistoa, joilla on eri omistajat, jotta vuokralla oleva asukas saa osallistua yhtiökokoukseen. Lisäksi kokouksessa täytyy käsitellä vuokralaista koskettavia asioita, kuten järjestyssääntöihin ja yhteisten tilojen käyttöön liittyviä muutoksia tai asumiseen vaikuttavia korjaushankkeita.

2. Milloin yhtiökokoukseen osallistuvalla pitää olla valtakirja mukanaan?

Artikkeliin liittyvät

Ilman valtakirjaa yhtiökokoukseen voivat osallistua vain taloyhtiön osakkaat. Valtakirja on tarpeen, jos osakas lähettää kokoukseen jonkun muun edustamaan itseään.

Valtakirja on hyvä olla mukana myös silloin, kun puolisot omistavat huoneiston yhdessä ja yhteisomistajista vain toinen osallistuu yhtiökokoukseen.

3. Montako vierasta saan tuoda yhtiökokoukseen?

Osakas saa tuoda yhtiökokoukseen yhden avustajan. Avustaja voi olla kuka tahansa, eikä siitä tarvitse ilmoittaa etukäteen.

Yhtiökokouksessa sekä osakas että avustaja voivat käyttää puheenvuoroja.

4. Voivatko molemmat puoliksi asunnon omistavista puolisoista äänestää?
Molemmat puolisot voivat käyttää puheenvuoroa, mutta äänioikeutta on käytettävä yhteisesti. Yhden osakeryhmän osakkeilla pitää siis äänestää samalla tavalla.

Ääniä ei voi jakaa niin, että toinen puolisoista äänestää puolilla osakkeista esimerkiksi putkiremontin puolesta ja toinen vastaan.

Työjärjestys

5. Pitääkö jokainen yhtiökokouksessa käsiteltävä asia olla esityslistalla?

Kokouskutsun mukana tuleva asialista määrittelee sen, mistä asioista yhtiökokous voi tehdä päätöksiä. Jos osakas ottaa jonkin asian esille vasta yhtiökokouksessa, asiasta on mahdollista keskustella, mutta siitä ei voida tehdä päätöksiä.

6. Miten saan haluamani asian esityslistalle?

Osakkaan pitää vaatia asiaa yhtiökokouksen esityslistalle kirjallisesti hallitukselta ennen kokouskutsujen lähettämistä. Kokouskutsut toimitetaan aikaisintaan kaksi kuukautta ja viimeistään kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta. Siksi vaatimus kannattaa lähettää runsaat kaksi kuukautta ennen kokousta.

Ehdotettavat asiat on hyvä olla päätösehdotusmuodossa. Jos haluaa esimerkiksi kitkeä tupakanpolttoa, asia kannattaa muotoilla näin: "Osakas haluaa, että yhtiökokous päättää tupakoinnin kieltämisestä taloyhtiön tuuletusparvekkeella."

7. Mitä asioita voin saada esityslistalle?

Mitä tahansa asiaa yhtiökokouksessa ei voida käsitellä. Yhtiökokouksessa päätetään vain asioista, jotka kuuluvat yhtiökokouksen toimivaltaan ja joista voidaan tehdä päätös.

Hallitus saa myös käyttää harkintaansa: jos asiasta on tehty päätös hiljattain, sitä ei tarvitse ottaa esityslistalle.

8. Milloin voin ottaa asiani esille yhtiökokouksessa?

Asiat käsitellään tavallisesti esityslistan mukaisessa järjestyksessä. Hyvän kokouskäytännön mukaan työjärjestys vahvistetaan kokouksen alussa.

Muut asiat -kohdassa osakkaat voivat lähettää terveisiä tai esittää toiveita hallitukselle. Hallitus voi puolestaan tiedottaa osakkaita ajankohtaisista asioista. Silloin ei enää tehdä päätöksiä.

9. Mitä teen, jos hallitus ei ota esittämääni asiaa kokouksen esityslistalle?

Osakas voi yrittää saada yhden kymmenesosan kaikista osakkaista puolelleen, jolloin he voivat kirjallisesti vaatia hallitukselta ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista asian käsittelemistä varten.

10. Kuka vie yhtiökokouksen loppuun, jos puheenjohtaja ei siihen pysty?

Yhtiökokous voi vaihtaa puheenjohtajan, jos nuija ei pysy tämän hallussa ja kokous pitkittyy. Puheenjohtaja voi olla kuka tahansa kokouksessa olevista. Myös isännöitsijä voi toimia puheenjohtajana.

Hallinto

11. Hallitus ei ole valinnut puheenjohtajaa eikä kokoontunut kertaakaan vuoden aikana. Kenellä on vastuu hallituksen toiminnasta?

Jos hallituksessa on useampi kuin yksi jäsen, hallituksella pitää olla puheenjohtaja. Hallituksen pitää kokoontua ainakin kerran vuodessa käsittelemään tilinpäätös. Tyypillisesti hallitus valitsee puheenjohtajan keskuudestaan äänestämällä. Tasatilanteessa arpa ratkaisee. Jos hallitus on toimimattomuudellaan aiheuttanut vahinkoa taloyhtiölle, hallitus on vastuussa aiheuttamistaan vahingoista.

12. Voiko yhtiökokous lyhentää hallituksen kolmen vuoden pituista toimikautta?

Hallituksen toimikausi on määritelty yhtiöjärjestyksessä. Jos toimikautta halutaan lyhentää, yhtiökokouksen pitää muuttaa yhtiöjärjestystä. Tähän vaaditaan lain mukaan kahden kolmasosan määräenemmistöpäätös.

13. Haluan hallituksen jäseneksi, mutten tunne ketään talosta. Voinko ehdottaa itseäni?

Kyllä. Mahdollisessa äänestyksessä yksi suositeltava tapa on suljettu lippuäänestys. Jos pitää valita esimerkiksi kolme jäsentä ja yksi varajäsen, jokainen äänestäjä merkitsee neljän mieluisinta henkilöä äänestyslipukkeeseen. Eniten ääniä saaneet tulevat varsinaiseksi jäseneksi ja neljänneksi eniten ääniä saanut varajäseneksi.

14. Isännöitsijä on laiminlyönyt tehtäviään. Voinko ottaa yhtiökokouksessa asian puheeksi?

Isännöitsijän valinta ei kuulu yhtiökokoukselle, vaan se on hallituksen tehtävä. Sen sijaan yhtiökokous päättää vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja isännöitsijälle. Siksi on toivottavaa, että myös isännöitsijän toiminnasta keskustellaan.

Talous

15. En osaa tulkita taloyhtiön tasekirjaa enkä kehtaa avata suutani yhtiökokouksessa. Mitä tasekirjasta pitää osata katsoa?
Ensin kannattaa lukea toimintakertomus, joka avaa tilinpäätöksessä olevia lukuja. Jos tilinpäätös ei tästä huolimatta aukea, sitä kannattaa vilauttaa asiaa tuntevalle tutulle.

Taloyhtiön tilinpäätöstiedot ovat julkisia. Tärkeää on tietää, mihin osakkailta kerätyt vastikkeet on käytetty. Luvut avautuvat helpommin, kun vertaa toteutuneita euroja talousarvioon ja edelliseen tilikauteen.

Yhtiökokouksessa hallitukselta ja isännöitsijältä kannattaa kysyä, mistä poikkeamat johtuvat.

 

Juttua varten on haastateltu Isännöintiliiton lakiasiantuntijaa Jaana Sallménia ja Kiinteistöliitto Uusimaan lakimiestä Katriina Sarekoskea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!