Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi kaksiota, viisi hintaa – näin sijainti vaikuttaa 60-luvun asuntojen hintoihin

HS vertaili 1960-luvun kerrostalokaksioiden hintoja Helsingissä. Talon sijainti ja kodin pohjaratkaisu ovat usein hyvät, mutta isot remontit voivat olla edessä.

Koti
 
Liisa Takala
Satu Rautiainen osti Puotilasta 1960-luvun asunnon, koska talo on lähellä luontoa. Nyt muutaman kuukauden ikäistä Runo Kellosaloa on helppo viedä ulos lähimaastoon.
Satu Rautiainen osti Puotilasta 1960-luvun asunnon, koska talo on lähellä luontoa. Nyt muutaman kuukauden ikäistä Runo Kellosaloa on helppo viedä ulos lähimaastoon. Kuva: Liisa Takala
Fakta

Näin vertailu tehtiin

 Oikotie.fi-palvelusta haettiin muutamalta asuinalueelta Helsingistä kerrostalojen myytävänä olevia kaksioita. Talot on rakennettu vuosina 1961–1964.

 Hakutulokset rajattiin niin, että talo on omalla tontilla, eikä siinä ole tehty linjasaneerausta.

 Kaksiot ovat noin 50-neliöisiä ja niissä on parveke.

 Hintakehitystiedot saatiin Tilastokeskukselta.

Oikotie kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Helsingin Sanomat.

Kahden samankokoisen ja samana vuonna valmistuneen asunnon hinta voi Helsingissä vaihdella jopa sadoilla tuhansilla euroilla.

HS vertasi 1960-luvun alussa rakennettujen kerrostalojen myynnissä olevien kaksioiden hintapyyntöjä viidellä eri alueella. Kallein kaksio sijaitsi Punavuoressa ja sen pyyntihinta on 315 000 euroa. Kalliossa hinta oli toisiksi korkein: 229 000 euroa. Puotilasta samanlaisen asunnon saa 139 800 eurolla.

Puotila on hyvä esimerkki lähiöstä, joka rakennettiin helpottamaan 1960-luvun alun asuntopulaa. Siellä lähes kaikki kerrostalot noudattavat samaa konstailematonta tyyliä. Julkisivu ei herätä ihailua, mutta asuntojen pohjaratkaisut toimivat. Talot sijaitsevat lähellä toisiaan, mutta välissä on luontoa ja sisäpihoja.

Juuri pihan takia kuvataiteilija Satu Rautiainen osti miehensä kanssa asunnon Puotilasta vuosi sitten.

"Halusimme nimenomaan tämän ajan talon. Asunto ostettiin lapsiperheen tarpeita ajatellen: täällä on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja iso sisäpiha", Rautiainen kertoo. Sylissä köllöttelee vain vajaan kolmen kuukauden ikäinen Runo Kellosalo.

Rautiainen kehuu kotinsa selkeää pohjaratkaisua: huoneet ovat reilunkokoiset ja keittiö on erotettu olohuoneesta liukuovella. Ruokaa saa laittaa lähes 1960-luvun tunnelmissa, sillä keittiön kaapit ovat alkuperäiset.

Liesituuletin ei ole tehokkain mahdollinen, koska asunnossa on tämänikäisille taloille tyypillinen painovoimainen ilmanvaihto. Tarvittaisiin koneellinen ilmanvaihto, jotta voitaisiin käyttää nykyaikaisia liesituulettimia.

"Jos liesituuletin menisi hormistoon, se voisi toimia paremmin. Nyt asuntoon tulee ruuan käryä", Rautiainen sanoo.

Kylpyhuone ei ole alkuperäinen. Asunnossa tehtiin putkiremontti sukitusmenetelmällä vuonna 2009 ja kylpyhuone remontoitiin jo vuonna 2001. Muut saman ajan talot joutuvat putkiremontoitavaksi viimeistään lähivuosina.

Raimo Ingrenin kotitalon ovet ovat säilyneet alkuperäisinä.
Raimo Ingrenin kotitalon ovet ovat säilyneet alkuperäisinä.

Neuvontainsinööri Jari Hännikäinen Kiinteistöliitto Uusimaasta kertoo, että 1960-luvun alun kerrostalot ovat nyt elinkaarensa käännekohdassa.

"Rakennus kyllä kestää, mutta putkitekniikka täytyy uusia", Hännikäinen sanoo.

Sen tietää myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Ingren. Hän asuu Kalliossa ja valmistelee 1960-luvun alussa rakennettuun taloyhtiöönsä putkiremonttia yhdessä hallituksen ja isännöitsijän kanssa.

Ingrenin talossa sijaitsee hintavertailun toisiksi kallein kaksio, mutta yhtiö joutuu teettämään remonttia toisensa jälkeen. Viime kesänä yhtiöön tehtiin sisäpihan julkisivukunnostus ja uusittiin parvekkeiden vedeneristeet.

Ingren on asunut talossa 1990-luvun alusta lähtien ja nähnyt monta työmaata.

"Hallituksen puheenjohtajana olen pyrkinyt osallistumaan työmaakokouksiin ja pysymään ajan tasalla. Nyt se on helpompaa, kun olen eläkkeellä."

Kesällä sisäpiharemontin yhteydessä kokouksia oli joka toinen viikko, joten vastuutehtävä on vaatinut omistautumista.

Monen 1960-luvulla rakennetun talon tunnistaa nauhaikkunoista. Kuvassa Raimo Ingrenin kotitalo Kalliossa.
Monen 1960-luvulla rakennetun talon tunnistaa nauhaikkunoista. Kuvassa Raimo Ingrenin kotitalo Kalliossa.

Jatkuvista remonteista huolimatta Ingren viihtyy talossaan ja arvostaa erityisesti sen sijaintia. Sitä paitsi remontoimalla talon arvo nousee entisestään.

Viihtyvyyden kannalta tärkeää on, että osakkaat tekevät remonttisuunnitelmia sovussa. Niin on tehtykin, Ingren kertoo.

"Remonteista päätettäessä ei ole tarvinnut äänestää. Se johtuu varmaan osakkaiden sopuisuudesta ja siitä, että suunnitelmat on valmisteltu huolellisesti."

Putkiremontin lisäksi yhtiön puuhamiehet ja -naiset suunnittelevat sisäpihan jätekatokseen trendikästä viherkattoa.

Remonttitarpeista huolimatta 1960-luvun alun talot ovat muutenkin muuttumassa trendikkäiksi, uskoo kiinteistönvälittäjä Kristofer Öfverström.

"Suomalaisen sisustusmaku muuttui 2000-luvulla avaraksi, niukaksi ja vaaleaksi: eletään valon kanssa ilman kirjahyllyjä tai puffiverhoja. Tämä nostaa 60-luvun isoikkunaiset asunnot taas muotiin. Paras löytö asuntomarkkinoilla onkin 1960-luvun asunto, jossa kalliit remontit on jo tehty."

Remontoidusta vanhasta asunnosta saa todennäköisesti viihtyisämmän kuin uudemmasta huoneistosta, jossa remontteja ei ole vielä tehty, Öfverström ennustaa.

Satu Rautiaisen koti Puotilassa on valoisa.
Satu Rautiaisen koti Puotilassa on valoisa.

1960-luvun korkeisiin taloihin tehtiin hissit rakennusvaiheessa.
1960-luvun korkeisiin taloihin tehtiin hissit rakennusvaiheessa.

 

Samanlaisesta 1960-luvun alun kerrostalokaksiosta pyydetään Punavuoressa 175 000 euroa enemmän kuin Puotilassa:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!