Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Montako karmiventtiiliä on tarpeeksi?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Asumme 60 neliön studiossa. Jokaisessa viidessä ikkunassa on korvausilmaventtiili ja niistä tulee valtavasti vetoa. Joskus tekisi mieli panna pipo päähän. Venttiiliä ei saa suljettua, ja suodatin on surkea.
Eikö riittäisi, että avarassa tilassa vain osassa ikkunoista olisi korvausilman tulo?
Naapuri on tukkinut venttiilit styroksilla, isännöitsijää asia ei kiinnosta.

"Viisi karmiventtiiliä 60:een neliöön kuulostaa liian suurelta määrältä", sanoo toimitusjohtaja Peter Schlauf ilmanvaihtoasioihin erikoistuneen Suomen Terveysilmasta.

Hyvä nyrkkisääntö on, että yksi korvausilmaventtiili riittää 20:ta lattianeliömetriä kohden. Tämän kaavan mukaan 60 neliön asunnossa sopiva määrä venttiileitä olisi siis kolme.

Venttiilien oikea lukumäärä ja toiminta ovat tärkeitä, koska ne tasoittavat ilmavirtaa huoneistossa.

"Ilmanvaihto on yleisesti ottaen huonosti hoidettu asia taloyhtiöissä, mutta se on helposti korjattavissa", Schlauf sanoo.

Aluksi kannattaa jättää kirjallinen kysymys taloyhtiön hallitukselle ja pyytää kohtuullisen ajan kuluessa vastausta siihen, mitä ilmanvaihdolle aiotaan tehdä.

"Viime kädessä avuksi voi pyytää kunnallisen terveystarkastajan."

Schlaufin mukaan karmiventtiilit ovat siitä haastavia, että niihin ei tilanpuutteen takia mahdu kunnon suodattimia. Hyvä suodatin vaatii pinta-alaa, ja yksi ratkaisu voi olla karmiventtiilien korvaaminen ulkoseinään asennettavilla venttiileillä.

Asiantuntija painottaa, että korvausilmaventtiileitä ei saa sulkea eikä tukkia. Muuten ilmaa virtaa huoneistoihin rakenteiden vuotokohdista kuten ikkunoiden ja ovien raoista, postiluukusta ja jopa viemäristä.

Tämä voi aiheuttaa ikäviä haittoja. Lattia saattaa tuntua kylmältä ja vetoiselta. Lisäksi viemäristä voi levitä tunkkaista hajua koko huoneistoon.

"On hyvin yleistä, että venttiilit suljetaan, kun ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Se aiheuttaa vain lisää harmia. Jos sulkee omat venttiilit, naapurin silakkapihvin hajut tulevat rakennevuotoina asuntoon", Schlauf huomauttaa.

Yhden asunnon ilmanvaihto-ongelmat voivat sotkea koko talon ilmanvaihdon: jos naapuri on tukkinut omat venttiilinsä, muissa asunnoissa ilmanvaihto saattaa toimia liian tehokkaasti.

Ilmanvaihdon säätötyöt kannattaa jättää ammattilaiselle, joka osaa tutkia ongelman syyt ja tasapainottaa ilmanvaihdon.

Ilmanvaihdon toimivuus on tärkeää, sillä huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa terveydellisiä ongelmia ja pahentaa sydän- ja hengityselinsairauksia.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!