Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsi ylös! Kuinka moni on hukannut lapsensa kännykän?

Koti
 
Jari Tammi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, jolle koti on syli ja metsä.

Käsi ylös, vanhemmat. Moniko on takavarikoinut lapselta kännykän ja unohtanut, mihin sen piilotti?

Tämä ei ole vanhempien vika. Nykykodissa on vakiona monenlaista huonetta keittiöstä kodinhoitohuoneeseen, mutta ei tyrmää. Ei edes aikalukollista kassakaappia, johon voisi jemmata peliaddiktoituneilta lapsilta älykännykät, tabletit, läppärit ja konsolit.

Takavarikoidun omaisuuden piilottaminen on myös suoritettava vauhdissa ja huomaamatta. Siinä ei ruveta akkuporakoneella räpeltämään kynnyslistan ruuveja.

Jos manööveri vaatii kaapin aukaisua, yskänkohtaus peittää äänijäljet. Ovelaa! Jos pitää tehdä kurotus ylähyllylle tai sujautus koristetyynyn alle, lapsen katse harhautetaan muualle. Ehkä muisti pettääkin, kun näin keskittyy kotiagentin rooliin.

Jostain syystä lapset luulevat, että takavarikko tarkoittaa vain jotain piilottamisleikkiä tai löytämistestiä: heti kun silmä välttää, he penkovat kaikki tietämänsä piilot. Siitä voi huomauttaa, mutta sana ei mene perille.

No mutta. Kaikkien lasten mielestä koti on paras paikka leikkiä piilosta. Joskus lapset keksivät niin hyviä piilopaikkoja, että he yksinkertaisesti unohtuvat niihin tuntikausiksi ja tulevat mieleen vasta, kun heitä kaivataan ruokapöytään.

Koti kuhisee nerokkaita piiloja tabuesineille. Kautta historian on valepohjien alle piilotettu aseita, kossupulloja ja hieromasauvoja. Me aikuiset siis osaamme tämän.

Mutta yleensä kännykkä hukkuu metrin pikataipaleella, ja sitä sitten etsitään kissojen ja koirien kanssa. Jos kännykkä on säädetty äänettömälle, sitä ei löydy ehkä ikinä.

Ihana arki on yhtä kännykän piilottamista tai etsimistä.

Mikä neuvoksi? Eihän ylikuumentunutta paholaisen älylärpäkettä voi riistää ylikuumentuneelta alaikäiseltä pelkän piiloleikin vuoksi. Ja vain koska kodista ei löydy ensimmäistäkään laatupiiloa, olisi ylireagointia muiluttaa jotain teknologian riemuvoittoa kesämökille kauas toiselle murrealueelle.

Takavarikoinnilla on kaksi tehtävää. Säännöstellä peli- ja someaikaa sekä osoittaa, kuka on herra talossa. Se nyt tiedetään, että auktoriteetti on jo vitsi. Tänä päivänä lapset kiristävät, lahjovat ja uhkailevat vanhempia.

Mutta mitä hyötyä on tolkuttomasta rajoittamisestakaan? Lasten koulunkäynti kärsii sitten jostain muusta.

Kädet ylös, vanhemmat.

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, jolle koti on syli ja metsä.
hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!