Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin usein puhdistat kodinkoneet

Vaikka pieniä kodinkoneita käyttäisi joka päivä, niiden puhdistus voi unohtua.

Koti
 
Liisa Takala
Kahvikannu kannattaa pestä jokaisen käyttökerran jälkeen.
Kahvikannu kannattaa pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Kuva: Liisa Takala

Marttojen sivuilla neuvotaan yksinkertaisia keinoja useiden kodinkoneiden puhdistamiseksi, mutta siivoustiheydestä ei juuri puhuta. Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen antoi neuvot keittiön kodinkoneiden puhdistusaikatauluun.

Kahvinkeitin

"Jos keitin on päivittäin käytössä, vesisäiliö kannattaa pestä nelisen kertaa vuodessa. Kannu ja suppilo on hyvä pestä aina käytön jälkeen."

Pesuohjeet: Pese kannu ja suppilo vedellä ja astianpesuaineella. Voit käyttää myös ruokasoodaa. Vesisäiliö kannattaa puhdistaa viimeistään silloin, jos kahvinkeittimen ääni on muuttunut tai keittovauhti hidastunut. Puhdistamiseen sopii kuuma vesi ja astianpesuaine. Huuhtelu hoituu keittämällä kahvinkeittimellä pari kannullista puhdasta vettä.

Kalkkisaostumat saa pois kaatamalla vesisäiliön noin puolilleen seosta, jossa puolet on vettä ja puolet väkiviinaetikkaa, ellei sen käyttö ole laitteessasi erikseen kielletty. Laita keitin päälle ja anna osan nesteestä valua pannuun. Laita sitten keitin pois päältä ja anna vaikuttaa 5-10 minuuttia. Toimenpiteen jälkeen keitä ainakin kaksi kannullista pelkkää vettä keittimen huuhtelemiseksi.

Vedenkeitin

"Tässä toimii sama puhdistustiheys kuin kahvinkeittimellä, eli noin neljä kertaa vuodessa. On tärkeä muistaa, että vettä ei jätetä seisomaan vedenkeittimeen. Muuten siihen kerääntyy pieneliöitä ja limaisuutta."

Pesuohjeet: Pese keitin kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Kalkkisaostumia voi saada pois etikkaliuoksella, jonka annetaan vaikuttaa ensin 5–10 minuuttia viileänä ja lopuksi keitetään. Huuhtele vedenkeittimestä etikan maku pois keittämällä muutama pannullinen puhdasta vettä.

Mikroaaltouuni

"Mikro on murheenkryyni sekä kotona että työpaikoilla. Roiskeet pitäisi pestä tuoreeltaan. Lämmityksen jälkeen mikroa on myös hyvä tuulettaa muutama minuutti, jotta lämpö jo kosteus haihtuvat."

Pesuohjeet: Tiskaa mikron lasilautanen käsin. Pyyhi seinät ja luukku kostealla liinalla ja astianpesuaineella. Vältä runsaan veden käyttöä.

Uuni

"Uuni pitäisi putsata useammin kuin vain joulusiivouksessa. Helpoimmalla pääsee, jos tahrat pesee heti kun ne huomaa."

Pesuohjeet: Irroita rasva miedolla astianpesuaineliuoksella. Vaikeampiin tahroihin voi kokeilla mäntysuopaliuosta tai tahnaa, joka on tehty ruokasoodasta, suolasta ja kuumasta vedestä. Jos tahrat ovat todella tiukassa, käytä uuninpuhdistusainetta. Muista silloin suojakäsineet ja uunin huolellinen huuhtelu.

Astianpesukone

"Jos konetta käyttää vaikka kerran päivässä, se pitäisi pestä kerran puolessa vuodessa. Jos astiat laittaa koneeseen ruuantähteineen päivineen, kone tarvitsee puhdistusta useammin."

Pesuohjeet: Laita 2–3 ruokalusikallista sitruunahappoa pesuainelokeroon. Käynnistä 60–65 asteen pesuohjelma. Jos mahdollista, pysäytä kone ennen kuivausvaihetta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!