Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä haittaa on rojun jättämisestä jätekatokseen?

Jos roskien hylkääjä tiedetään, lasku saattaa seurata perästä

Koti
 
Erkki Laine
Turha roju aiheuttaa paljon haittaa. Ylimääräiset jätekuljetukset vaikuttavat yhtiövastikkeeseen.
Turha roju aiheuttaa paljon haittaa. Ylimääräiset jätekuljetukset vaikuttavat yhtiövastikkeeseen. Kuva: Erkki Laine
Kaksi ammattilaista kertoo kantansa asumisen ilmiöihin

Juho Nuutinen, logistiikkapäällikkö, HSY Jätehuolto
"Jätekuljettajille turha roju jätekatoksessa aiheuttaa suunnattoman paljon haittaa. Ensin joudutaan siirtämään jätettä pois tieltä, että päästään astialle. Siitä tulee ylimääräisiä työvaiheita.

Jos ylimääräinen jäte kelpaa kyseisen jakeen keräykseen, kuljettaja ottaa sitä kahden kuution tilavuuteen asti. Esimerkiksi pienen kirjahyllyn voimme ottaa mukaan, vaikka se ei jätekatokseen kuulukaan. Irtojätteen kerääminen maksaa taloyhtiölle 30 euroa per kuutio.

Jätesäkkeihin pakatut ylimääräiset roskat on helppo siirtää, mutta isommat tavarat tuottavat ongelmia.

Jos katoksessa on vaikka kodinkoneita, ne jäävät kiinteistöhuollon ongelmaksi. Kerromme ylimääräisestä jätteestä isännöitsijälle kuljettajan ilmoituksen perusteella.

Mikäli jäte ei sovellu normaaliin keräykseen, niin kiinteistöhuolto tai isännöitsijä voi tilata sille noutopalvelun HSY:ltä tai kiinteistöhuolto voi toimittaa jätteet esimerkiksi HSY:n Sortti-asemille.

Jyrki Makkonen, isännöintipalveluiden johtaja, Realia
"Aina kun jäte ei ole astiassa, se on kustannuskysymys. Useimmiten keräysastioiden ulkopuolelle jätetyt rojut ovat kooltaan sellaisia, etteivät ne edes mahdu autoon.

Taloyhtiö joutuu tilaamaan erillisen kuljetuksen, joka vie rojun lähimpään kierrätyspisteeseen. Huoltoliikkeet käyttävät siihen tuntitaksaa. Esimerkiksi hylätyn jääkaapin viemiseen tarvitaan kaksi miestä ja pakettiauto. Yhden kuljetuksen hinnaksi voi äkkiä tulla 150 euroa.

Tällaisia tilanteita tulee valitettavan usein. Etenkin taloissa, joissa on paljon vuokra-asujia, jätekuormitus kasvaa kuunvaihteessa. Osaketaloissa piikki näkyy vähemmän.

Kun ylimääräisiä jätekuljetuksia on riittävän paljon, ne vaikuttavat yhtiövastikkeeseen. Vuokralla asunut muuttaja saattaa saada laskun perässä, jos hänen tiedetään hylänneen katokseen sinne kuulumatonta jätettä.

Aika harvoin taloyhtiöt alkavat kuitenkaan tehdä salapoliisityötä roskaajan selvittämiseksi.

Tavaroiden viskaaminen jätekatokseen on epähuomiossa tapahtuvaa ymmärtämättömyyttä. Emme elä enää sellaisessa maailmassa, jossa uhkailu olisi paras keino roskaamisen estämisessä. Tästä pitäisi vain tiedottaa enemmän.

Muuttolaatikoiden jättäminen katokseen tuottaa vähemmän haittaa kuin muu roju, koska pahvikeräyksiä on monilla huoltoliikkeillä itsellään."

Juho Nuutinen
Juho Nuutinen
Jyrki Makkonen
Jyrki Makkonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!