Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokone ohjaa suomalaisperheen taloa

Maskulaisen Rissasten perheen omakotitaloa voi kutsua älykodiksi. Sen lämmitys, valaistus, ilmastointi ja sähköistys on kytketty samaan järjestelmään, jota voi ohjata vaikkapa tabletilla.

Koti
 
Tuomo Tarvas
Antti Johansson / HS
Yrittäjä Samu Rissasen kodissa on älyjärjestelmä, jonka avulla voi ohjata muun muassa lämmitystä, valaistusta ja ilmastointia. Tietokoneen ruudulta näkee esimerkiksi sen, montako kilowattituntia sähköä perhe on kuluttanut viikossa.
Yrittäjä Samu Rissasen kodissa on älyjärjestelmä, jonka avulla voi ohjata muun muassa lämmitystä, valaistusta ja ilmastointia. Tietokoneen ruudulta näkee esimerkiksi sen, montako kilowattituntia sähköä perhe on kuluttanut viikossa. Kuva: Antti Johansson / HS
Fakta

Älykodin sanasto

 Knx. Maailmanlaajuinen kotien ja rakennusten taloautomaatiostandardi ja -järjestelmä, joka ohjaa siihen kytkettyä talotekniikkaa.

 Talotekniikka. Talotekniikka tarkoittaa kiinteistön ja sen tilojen teknisiä palveluita, järjestelmiä ja laitteita. Talotekniikkaan kuuluvat muun muassa ilmastointi, lämmitys, sähkö ja valaistus.

 Taloautomaatio. Taloautomaatio tarkoittaa ratkaisuja, joilla ohjataan, seurataan ja käytetään kodin laitteita ja järjestelmiä.

Tausta

Pian kodinkone kertoo viastaan

Älykodin perustana oleva talotekniikka, langaton teknologia ja mobiililaitteet ovat viime vuosina kehittyneet ja halventuneet. Sen takia älyteknologia on yhä useamman saatavilla.

Älykotien seuraavaan aaltoon kuuluvat professori Jukka Vanhalan mukaan muun muassa puheohjauksen yleistyminen, erilaiset palvelurobotit ja verkkoon liitetyt, "keskenään kommunikoivat" kodinkoneet.

Vanhala toimii Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan ja tietoliikennetekniikan laitoksella.

Tulevaisuudessa esimerkiksi pakastin voi viestiä asukkaalle viasta heti, kun se ilmenee. Asukas voi tilata huollon, ennen kuin pakastin hajoaa.

Ani harvassa suomalaiskodissa koko sähköinen talotekniikka on yhdistetty samaan älykkääseen, digitaaliseen järjestelmään. Useimmiten älyohjattuja ovat valaistus ja lämmitys.

Samu Rissasen perheen talo näyttää ulkoa päin melko tavalliselta uudelta omakotitalolta pulpettikattoineen ja suurine ikkunoineen. Sisällä on kuitenkin viimeisintä älyteknologiaa. Esimerkiksi valaistus, lämmitys, ilmastointi ja sähkön kulutuksen seuranta on liitetty samaan Knx-taloautomaatiojärjestelmään. Knx on Suomen johtava talotekniikan automaatio- ja ohjausstandardi.

Rissanen asuu vaimonsa sekä 5- ja 8-vuotiaiden tyttäriensä kanssa 195-neliöisessä omakotitalossa Maskussa. Se valmistui kesällä 2014 uudelle omakotitaloalueelle lähelle Turun maantietä.

Älyratkaisut alkavat jo Rissasten ulko-ovella. Eteisen valot syttyvät liiketunnistinten ansiosta heti, kun joku tulee sisään, ja ne sammuvat itsestään, jos liiketunnistimet eivät havaitse liikettä muutamaan minuuttiin.

Samu Rissanen kertoo, että luonnonvalon määrä vaikuttaa sisävalaistuksen voimakkuuteen. Talon ulkoseinällä on valoisuusanturi, joka mittaa auringon valon määrää. Anturi on kytketty alakerrassa olevaan keskustietokoneeseen, joka ohjaa kaikkea talotekniikkaa. Jos päivä on aurinkoinen, järjestelmä himmentää katon halogeenilamppujen valontehoa.

Valaistuksen voi säätää vuorokaudenaikojen mukaan. Esimerkiksi vessassa syttyvät öisin vain peilin alla olevat ledilamput, ei kattolamppu.

"Yöllä liian voimakas valaistus saattaa virkistää liikaa", Rissanen perustelee.

Älykodin sydäntä eli Knx-järjestelmää voi ohjata esimerkiksi ovensuissa olevilla väyläpainikkeilla. Ne näyttävät muotoilijan suunnittelemilta valokatkaisimilta, mutta niihin voi ohjelmoida paljon muutakin, kuten verhojen nostamista ja laskemista.

Älytoimintoja voi seurata ja säätää myös älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Samu Rissanen avaa tabletillaan käyttöliittymän. Se paljastaa, että käytössä on kotona-tila, verhot ovat auki ja kattovalot päällä.

Kotona-tilan vaihtoehtona ovat poissa- tai loma-tilat. Poissa-tila sammuttaa valot ja loma-tila lisäksi alentaa sisälämpötilaa sekä kytkee päälle palo- ja murtohälytykset ja kylpyhuoneen ja keittiön vuotovahdit.

"Vuotovahti toimii niin, että jos lomamatkan aikana sattuu vesivuoto, järjestelmä sulkee päähanan."

Samu Rissasen mukaan älykodin hyötyihin kuuluu esimerkiksi se, että sähkön ja energian kulutusta voi seurata hyvin tarkkaan. Valotkaan eivät voi jäädä vahingossa päälle valo-ohjauksen ansiosta.

Tabletin ruudulta näkyy, että perhe on kuluttanut 366 kilowattituntia sähköä kuluneen viikon aikana. Punainen nuoli kertoo, että se on hieman enemmän kuin edellisviikolla.

Jos asukas haluaa säästää sähköä, hän voi ohjelmoida sähkönkulutuksen ylärajan esimerkiksi määrätylle viikolle. Jos raja ylittyy, järjestelmä hälyttää.

"Meillä tällaisia toimintoja ei ole vielä otettu käyttöön", Rissanen sanoo.

Antti Johansson
Ovensuiden väyläpainikkeilla voi ohjelmoida vaikkapa valaistuksen säädön. Painikkeiden sisällä on lämpötermostaatti.
Ovensuiden väyläpainikkeilla voi ohjelmoida vaikkapa valaistuksen säädön. Painikkeiden sisällä on lämpötermostaatti.

Älyratkaisut parantavat myös asuinmukavuutta. Yläkerran ikkunoissa on erikoiskalvolla varustetut verhot, jotka heijastavat valoa ja lämpöä poispäin. Se onkin tarpeellista talossa, jonka sisään aurinko paistaa selkeällä säällä suurista, eteläsuuntaisista ikkunoista aamusta iltaan.

Lisähelpotusta kesäkuumille tuo maalämpöön perustuva koneellinen viilennysjärjestelmä.

"Mutta arvaapa, oliko verhoja ja viilennysjärjestelmää asennettu vielä viime heinäkuun helteiden aikana? Silloin täällä oli yli 30 astetta", Rissanen sanoo.

Älyratkaisujen hintaan vaikuttaa ennen kaikkea se, mitä asukas kotiinsa haluaa. Rissanen on taloautomaatioalan yrittäjä ja toimittaa asiakkaille erilaisia älykotiratkaisuja.

"Perusautomaatio-ohjauksen eli valaistuksen ja peruslämmityksen ohjauksen hinnat alkavat 40 eurosta neliömetriltä. Jos haluaa enemmän toimintoja, 10 000–15 000 eurolla saa jo paljon."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!