Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen toimisto on Helsingissä monen koti

Koti
 
Taru Taipale
Sabrina Bqain
Helsinkiläisen Miia Salosen koti sijaitsee rakennuksessa, joka oli aikaisemmin toimistokäytössä. Alkujaan 1960-luvulla rakennettu toimitila ristittiin muutosrakennusurakan jälkeen Kaartin Unioniksi.
Helsinkiläisen Miia Salosen koti sijaitsee rakennuksessa, joka oli aikaisemmin toimistokäytössä. Alkujaan 1960-luvulla rakennettu toimitila ristittiin muutosrakennusurakan jälkeen Kaartin Unioniksi. Kuva: Sabrina Bqain

Rakentamisen pauke on rauennut Unioninkatu 8:ssa. Vanhasta 1960-luvulla valmistuneesta toimistotalosta on kuoriutunut asuintalo, jonne uudet asukkaat ovat alkaneet muuttaa sisään helmikuussa.

Sabrina Bqain
Unioninkadulla sijaitsevassa rakennuksessa on yhteensä 39 asuntoa. Talon komea sisäänkäynti on alkuperäinen.
Unioninkadulla sijaitsevassa rakennuksessa on yhteensä 39 asuntoa. Talon komea sisäänkäynti on alkuperäinen.

Rakennustelineiden takaa paljastunut talo näyttää ulospäin melkein entiseltään. Satunnainen ohikulkija tuskin kiinnittää huomiota siihen, että alkuperäiset tammi-ikkunat ovat saaneet kaverikseen uudet ranskalaiset parvekkeet.

Ohikulkija ei tiedä sitäkään, että talon kellarikerroksessa on tyylikäs alkuperäinen uima-allasosasto.

Miia Salomaa astuu Unioninkadulta sisään komeasta sisäänkäynnistä. Sekä rakennusvalvontaviranomainen että rakennuttaja Auratum Asunnot halusivat säilyttää talon alkuperäisen sisäänkäynnin.

Myös sisällä rappukäytävässä on paljon vanhaa. Mutta ovien takana on vain uutta, ja Salomaa tietää sen. Hän on juuri muuttanut uuteen kaksioonsa.

Helsingissä alettiin viime vuonna rakentaa toimitiloihin 432:ää asuntoa, mikä on yli 10 prosenttia kaikesta asuntorakentamisesta.

Määrä on pysytellyt viime vuosina samalla tasolla. Vuonna 2010 aloituksia oli ennätysmäärä 485.

Kaartin Unioniksi ristittyyn taloyhtiöön tuli 39 asuntoa. Miia Salomaa teki omasta parvekkeellisesta kaksiostaan kaupat syksyllä.

Tausta

Suojeltua taloa ei saa tärvellä

Wärtsilän vanhan pääkonttorin muuttaminen asunnoiksi vaati ensin asemakaavan muutoksen. Sen jälkeen rakentajan piti läpäistä museoviraston suojelumääräykset.

"Asemakaavassa oli suojelumääräys. Rakennusta ei saanut purkaa eikä sen ominaispiirteitä tärvellä", sanoo YIT:n rakennuttajapäällikkö Kari Kuittinen.

Hän toimi rakentamisen aikana kohteen projektipäällikkönä.

Rajoitusten mukaan talon julkisivu, vesikatto ja rakenteet piti säilyttää. Koska julkisivua ei saanut muuttaa, taloon ei voitu kadun puolelle rakentaa isoja lasitettuja parvekkeita. Viranomaisen hyväksymille pienille parvekkeille ei saanut rakentaa edes viemäreitä.

Puhumattakaan, että rakentaminen olisi tärvellyt punaisen tiilipinnan. Myös toisen portaikon alkuperäinen lasitiiliseinä oli suojeltu.

Rakennuksen ikkunat uusittiin mutta aukotus pidettiin samana. Julkisivun ruutuikkunat muistuttavat talon entisestä elämästä.

"Kauempaa katsoessa näkee heti, että ikkunat ovat isommat kuin nykyään uusissa taloissa. Ikkunat paljastavat, että talo on vanha teollisuuskiinteistö", Kuittinen sanoo.

Tapiolassa asunut Salomaa halusi Helsingin keskustaan. Kaartin Unionista onkin Kauppatorille vain kahden korttelin verran matkaa.

"Keväällä tästä pääsee fillaroimaan rantaa pitkin", Salomaa sanoo.

Keskeisen sijainnin lisäksi Salomaa arvostaa talon hiljaisuutta. Asunnossa häntä viehättivät pihanäkymät kahteen suuntaan sekä muun muassa vanhanmalliset ikkunalaudat.

Salomaan koti on hyvin harmoninen. Vaikka sisustaminen oli talossa jo pitkällä, kun Salomaa osti asuntonsa, hän ehti vielä päättämään pintamateriaaleista ja väreistä.

Alun perin talon rakennutti ruotsalainen kuulalaakeriyhtiö SFK omaksi toimistokseen. 1980-luvulla siellä majaili ammattiliitto STTK. Viimeksi talo oli Puolustusvoimien käytössä.

Kiinteistönkehittäjä Auratum osti talon avoimessa tarjouskaupassa Senaatti-kiinteistöiltä kaksi vuotta sitten. Auratumin toimitusjohtaja Matti Äijälän mukaan toimistotalon rakennustyöt kävivät nopeasti, sillä muutosta asemakaavaan ei tarvittu.

Rakentajat rakentaisivat enemmänkin asuntoja vanhoihin toimistoihin, mutta asunnoiksi sopivia kohteita ei ole Helsingin kantakaupungissa paljon.

Äijälä muistuttaa, että muutosrakentaminen on kallista.

"Vanhan toimiston tai pääkonttorin muuttaminen asunnoiksi maksaa vähintään saman verran kuin täysin uuden talon rakentaminen. Unioninkadulla keskineliöhinnaksi tuli 9 500 euroa", Äijälä sanoo.

Parin kilometrin päässä Munkkisaarenkatu 2:ssa Salla Auerto seisoo poikansa Dominicin huoneessa ja katsoo ikkunasta Punavuoren kattojen yli. Auerto kertoo, että kuusivuotias Dominic oli ehdottanut rakentajille, että hänelle tehtäisiin oma parveke. Perheen asunnossa on yksi parveke pihan puolella sekä kattoterassi, josta on näkymät kolmeen suuntaan.

Sabrina Bqain
Isä Fred Heino, pojat Dominic (vas.) ja Liam sekä äiti Salla Auerto asuvat Wärtsilän entisessä pääkonttorissa Hietalahdessa.
Isä Fred Heino, pojat Dominic (vas.) ja Liam sekä äiti Salla Auerto asuvat Wärtsilän entisessä pääkonttorissa Hietalahdessa.

Koti sijaitsee Wärtsilän Helsingin Telakan entisessä pääkonttorissa Hietalahden telakan kupeessa. Huoneisto on todennäköisesti pääkonttorin entisen ruokalan paikalla.

YIT:n saneeraamaan pääkonttoriin valmistui 56 asuntoa keväällä 2012. Yksi asunnoista on Salla Auerton ja Fred Heinon sekä heidän poikiensa Liamin ja Dominicin koti.

Sabrina Bqain
Kuusivuotias Dominic Auerto asuu perheineen Wärtsilän entisessä pääkonttorissa. Perheen kaksikerroksisessa asunnossa on viisi huonetta ja keittiö.
Kuusivuotias Dominic Auerto asuu perheineen Wärtsilän entisessä pääkonttorissa. Perheen kaksikerroksisessa asunnossa on viisi huonetta ja keittiö.

Rakennuksen katolla sijainnut tila muuttui muutosrakentamisessa isoksi asunnoksi, jossa on kahdessa kerroksessa viisi huonetta ja keittiö.

"Halusimme vanhaan taloon mutta emme halunneet tehdä remonttia niin kuin edellisessä asunnossamme. Tässä sai tavallaan molemmat", Salla Auerto sanoo.

Auerto muutti perheineen taloon viime syksynä etsittyään isompaa asuntoa vuoden. Asunto oli ainoa, joka talossa oli enää myynnissä.

Sabrina Bqain
Liam (vas.) ja Dominic Auerto seisovat kattoterassilla, josta on näkymät kolmeen suuntaan.
Liam (vas.) ja Dominic Auerto seisovat kattoterassilla, josta on näkymät kolmeen suuntaan.

Alun perin YIT suunnitteli asuntoja muistisairaille. Niille ei ollut riittävästi kysyntää, joten vuonna 2010 yhtiö alkoi rakentaa tavallisia asuntoja. Keskineliöhinnaksi tuli 8 000 euroa.

Rakennus on valmistunut vuonna 1950 ja ullakko vuonna 1957. Wärtsilän pääkonttoriksi se muutettiin vuosina 1969–1971.

Vanhojen toimistojen muuttaminen asunnoiksi ei ole ihan yksinkertaista. Kaikki toimitilat eivät edes taivu asuinkäyttöön.

Usein ongelmia aiheuttaa rakennuksen runkosyvyys. Jos talon runko on liian syvä, sisälle jää paljon pimeitä kohtia. Wärtsilän päärakennuksen syvyys toimi asuntoihin mutta ei olisi voinut olla yhtään syvempi.

Kerroskorkeutta pitää olla riittävästi, jotta ilmanvaihto mahtuu sisään. Vanhoissa tehdaskiinteistöissä korkeutta yleensä löytyy mutta 1960-luvun toimistotaloissa välittämättä ei.

Munkkisaaressa kerroskorkeus vaihtelee kerroksittain. Ensimmäisessä kerroksessa se on yli kolme metriä, 2.–6. kerroksessa noin kolme metriä, seitsemännessä kerroksessa 2,5 metriä ja kahdeksannessa kerroksessa 2,9 metriä.

Munkkisaaressa piti myös lisätä rakenteita vanhan betonisen välipohjalaatan ala- ja yläpuolelle, jotta asuntojen äänieristystä saatiin parannettua.

Kattoterassilta aukeaa näkymä viereiselle Hietalahden telakalle. Vanhasta nosturista on erotettavissa kirjaimet WÄRTSILÄ.

Aiemmin Kampissa asunut Auerto muistelee, miten vielä jokunen vuosi sitten telakkamiehet haalareissaan kulkivat telakan porteista sisään.

Naapureiden kanssa tulee kuulemma usein juteltua vanhasta Wärtsilästä.

Sekin on kätevää, että taksit löytävät perille, kun antaa osoitteeksi Wärtsilän vanhan pääkonttorin.

Sabrina Bqain
Vuonna 1950 valmistunut talo muutettiin Wärtsilän pääkonttoriksi vuosina 1969–1971. Asuintalona se on toiminut vuodesta 2012.
Vuonna 1950 valmistunut talo muutettiin Wärtsilän pääkonttoriksi vuosina 1969–1971. Asuintalona se on toiminut vuodesta 2012.

Kari Pullinen
Hissiyhtiö Koneen entinen pääkonttori muutetaan asuinrakennukseksi. Rakennustyöt alkavat vuonna 2016.
Hissiyhtiö Koneen entinen pääkonttori muutetaan asuinrakennukseksi. Rakennustyöt alkavat vuonna 2016.

Korjaus 16.3.2015 kello 18.39: Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti Wärtsilän pääkonttorista.

Korjaus 17.3.2015 kello 18.22: Korjattu aiempaa virheellistä grafiikkaa, jossa kerrottiin, ettei Itäkeskuksen Maamerkkiä olisi vielä alettu rakentaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!