Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyseenalaista perinteinen mökillä rehkintä – uusi konsti voi säästää hieltä

Koti
 
Tuomas Vimma
Kirjoittaja on helsinkiläinen rakennusalan yrittäjä, joka saa elantonsa rakennusalan konttoritöitä tekemällä ja romaaneja kirjoittamalla.

Varhaisen kevään vuoksi suomalaisten mökkivaistot heräävät tavallista aikaisemmin. Vaikka maa on vielä tukevasti jäässä, alkavat kädet himoita lehtiharavan karheaa vartta. Ajatus siitä, että kerrankin saisi pihatyöt tehdyksi hyvissä ajoin ennen vappua, on paatuneen mökki-ihmisen mieltä kutkuttava. Samoissa ajatuksissa ajelimme viime viikolla Porvoon saaristossa sijaitsevalle kesämökillemme. Mökkitien lumettomia varsia katsellessamme alkoi heräillä jo mykologisesti absurdi ajatus maaliskuisista korvasienistä.

Nyt on tunnustettava, että en ole oikeasti mikään patologinen viherpeukalo. Olemme jakaneet puutarhahommat vaimoni kanssa niin, että minä raahaan painavia asioita paikasta A paikkaan B rouvan huolehtiessa tietoa ja taitoa vaativista töistä.

Silti pitkän talven aikana alkaa minussakin itää kaipuu upottaa sormeni multaan. Ajatus – ja korostan, että vain ajatus – reippaasta puutarhatyöstä tuntuu päivien pidetessä aina vain ihanammalta. Kuitenkin viimeistään juhannuksen tienoilla olenkin sitten jo kurkkuani myöten kyllästynyt lapiohommiin ja valmis ratkaisemaan kaikki puutarhanhoidolliset ongelmat bensalla, DDT:lltä tai asfaltilla.

Tällä kertaa kävi kuitenkin niin, että kun kurvasimme kesämökin pihaan, meitä odotti lehdetön, vihreänä hehkuva piha, joka olisi kelvannut vaikka Sarfvikin golfkentän vastaavalle hoitajalle.

Pulla-aukot ammoisina tuijottelimme näkyä, kunnes muistimme, että olimme viime syksynä kokeilleet marttojen ohjetta, jossa lehdet haravoinnin sijaan ajellaan marraskuussa ruohonleikkurilla silpuksi. Briggs & Stratton oli parissa tunnissa hoidellut kahden päivän hikisen työn.

Jäimme pohtimaan sitä, kuinka monet vuosittain orjallisesti käsipelillä toimitetut työt voisi ratkaista fiksummin, jos asiaa pysähtyisi hieman fundeeraamaan ja kyseenalaistaisi perinteiset metodit.

En usko, että meidän mökkimme on Suomen ainoa, jossa asioita tehdään tietyillä tavoilla vain ja ainoastaan siksi, että niin on aina tehty. Yhden iltapäivän aikana kirjasimme kaksi sivua pitkän listan asioista, joiden tekemisestä emme erityisesti pitäneet tai ainakin ne voisi tehdä tehokkaammin ja hauskemmin.

Tästä on tulossa loistava mökkikesä, ja suurin kiitos siitä kuuluu martoille, jotka saivat minut ymmärtämään, että toisinaan yksi uusi konsti voi olla parempi kuin pussillinen vanhoja.

Kirjoittaja on helsinkiläinen yrittäjä, joka saa elantonsa rakennusalan konttoritöitä tekemällä ja romaaneja kirjoittamalla.

hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!