Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terassin lasituksessa on suuret hintaerot

Espoolaiset Konkolat kilpailuttivat terassilasituksia tekeviä yrityksiä. Suuret hinnanerot yllättivät.

Koti
 
Julia Weckman
Raija-Liisa Konkola on tyytyväinen terassilasitukseen. Sen ansiosta lämmityskulutkin pienenivät.
Raija-Liisa Konkola on tyytyväinen terassilasitukseen. Sen ansiosta lämmityskulutkin pienenivät. Kuva: Julia Weckman

Kuuma on kuin Thaimaassa. Lämpömittari näyttää 34:ää plusastetta. Mutta nyt ei olla Phuketissa, vaan Konkoloiden omakotitalon hiljattain lasitetulla terassilla Espoossa. Ulkona on vasta kahdeksan astetta lämmintä.

Lasitettu terassi kuumenee aurinkoisella säällä nopeasti, jos liukuovet pitää kiinni. Talvipakkasilla terassilla ei taas tarkene ilman toppatakkia.

Päätös 12 neliön terassin lasituksesta syntyi vuosi sitten keväällä, kun Konkolat halusivat muuttaa avoterassinsa viihtyisäksi pikkuparatiisiksi, jota voi käyttää kaikkina vuodenaikoina. Projekti ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan.

Julia Weckman
Lasitetulla terassilla alkaa kohta taimien kasvatus. Komposiittilautalattian huolloksi riittää pelkkä pesu.
Lasitetulla terassilla alkaa kohta taimien kasvatus. Komposiittilautalattian huolloksi riittää pelkkä pesu.

Urakka alkoi huhtikuun lopulla. Terassilasituksia tekeviä yrityksiä vertailtuaan Konkolat päätyivät pyytämään tarjoukset viideltä firmalta. Myyjät tulivat käymään, ja suurin osa antoi oman tarjouksensa heti.

Raija-Liisa Konkola kertoo, että tarjousten hintahaitari yllätti. Halvin tarjottu hinta terassin lasitukselle oli vajaat 9 000 euroa ja kallein 15 000 euroa. Muut tarjoukset vaihtelivat 11 000 eurosta 13 000 euroon. Ero halvimman ja kalleimman välillä oli siis 6 000 euroa.

Tarjoukset olivat sisällöltään lähes samanlaisia. Työn osuudeksi yritykset ilmoittivat 20–30 prosenttia loppuhinnasta.

Suurille hintaeroille löytyy ainakin osaselitys. Kalliimmissa tarjouksissa terassipiirustusten teko ja toimenpideluvan haku sisältyivät hintaan ja olivat erittelyn mukaan 2 000 euroa. Halvemmissa tarjouksissa niistä olisi veloitettu erikseen 1 400 euroa. "Se on mielestäni aika iso summa", Konkola sanoo.

Toimitusaika oli kaikilla pari kuukautta. Myös takuuajat olivat samat: toiminnallisuustakuu viisi vuotta ja asennustakuu kaksi vuotta.

Loppusuoralle pääsi kolme yritystä. Konkoloiden ehtona neuvotteluiden jatkamiselle oli se, että yritys pystyy hoitamaan lupa-asiat kuntoon rakennusvalvontaviranomaisten kanssa.

"Halvimman tarjouksen tehnyt yritys oli sitä mieltä, ettei terassin lasittamiseen tarvita lainkaan lupia. Sellaisen yrityksen kanssa emme halunneet tehdä yhteistyötä."

Konkolat päätyivät lopulta keskihintaiseen vaihtoehtoon.

"Meille tuli tunne, että yrityksen kanssa olisi kiva tehdä yhteistyötä. Halvin oli mielestämme niin villi tarjous, ettemme uskaltaneet valita sitä."

Terassin lupakuvat viranomaisia varten olivat valmiina kesäkuun alussa, ja lupaprosessin piti alkaa. Lasitus oli tarkoitus tehdä heinäkuussa.

Julia Weckman
Terassin lasitus tuo kotiin yhden huoneen lisää.
Terassin lasitus tuo kotiin yhden huoneen lisää.

"Kun silloin ei kuulunut mitään, aloimme tiedustella tilannetta. Meille kerrottiin, että lupahakemus on käynnissä, mutta elokuussa kuulimme naapurilta, että terassilasien toimittaja oli käynyt vasta kuulemassa heitä."

Lupa tuli lopulta nopeasti, ja terassi nousi takapihalle noin viikossa. Toimenpidelupa maksoi 440 euroa, ja kotitalousvähennystä Konkolat saivat muutaman tonnin.

"Toimenpideluvan hinta tuntuu kalliilta. Mutta yritys hoiti asian tyylikkäästi. Hyvitykseksi he purkivat vanhan terassin rakenteet ilmaiseksi."

Lasitusta helpotti vanhan terassin valmis betoninen perusta. Sen ympärille nousivat alumiiniset tukirakenteet ja kahdeksan millimetrin karkaistusta lasista tehty katto, joka kestää ihmisen painon.

Lattiamateriaaliksi Konkolat valitsivat komposiittilaudan.

"Se tuntui hyvältä, koska se ei vaadi muuta huoltoa kuin puhdistuksen. Terassilla isoin työ on pitää kiskot puhtaina. Jos haluaa katsoa kirkkaiden lasien läpi, ne pitää tietysti pestä", Konkola sanoo.

Pariskunta on ollut lopputulokseen tyytyväinen.

Terassi on ikään kuin tuulikaappi, eikä kylmä ulkoilma pääse sisälle. Lasitukset tuovat näin säästöä lämmityskuluihin.

"Olemme myös saaneet yhden huoneen lisää. Tässä on mukava nauttia aamukahvia, kuivata pyykkiä tai tuulettaa vuodevaatteita. Kohta tuon tänne siemeniä ja tomaatin taimia", Raija-Liisa Konkola kertoo.

Julia Weckman
Lasikattoa voidaan tarvittaessa jatkaa.
Lasikattoa voidaan tarvittaessa jatkaa.

Julia Weckman
Liukuovilla saa auki terassin kaksi seinää.
Liukuovilla saa auki terassin kaksi seinää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!