Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleisimmät keinot saada rahoitus ensiasunnon hankintaan

Koti
 
Helsingin Sanomat

Pankit myöntävät ostettavaa asuntoa vastaan lainaa vain 70 – 80 prosenttia asunnon ostohinnasta. Melkein aina ensiasunnolle haetaan valtiontakausta ja lisäksi tarvitaan omia säästöjä. Usein ensiasuntolainoissa käytetään myös lisävakuuksia. Yksin asuvat ostavat pääkaupunkiseudulla yleensä yksiöitä ja pieniä kaksioita, joiden neliöhinnat ovat kalliimpia kuin perheasunnoissa. Lainaa hakevalla pitää olla maksukykyä lainanmaksuun.

Asuntosäästäminen

Ensiasuntoa varten säästävä 18–39-vuotias voi avata pankissa ASP-tilin, jolloin asunnon hankintaan voi saada ASP-korkotukilainan. ASP-lainalla hankittavaa asuntoa varten pitää olla omia säästöjä vähintään 10 prosenttia asunnon ostohinnasta. Omarahoitusosuus voi koostua sekä ASP-tilistä että muista säästöistä.

+Mitä suuremman summan säästää, sitä vähemmän lainaa tarvitaan. Asuntolainaan liittyvät riskit pienenevät, kun lainan määrä pienenee.

+Pankki maksaa ASP-talletukselle yhden prosentin verottoman koron. Kun säästötavoite on saavutettu ja asuntokauppa tehty, pankki maksaa 2–4 prosentin lisäkoron. Myös lisäkorko on veroton.

+Asuntolainaan liittyvä korkoriski pienenee. Jos ASP-lainan korko ylittää 3,8 prosenttia, valtio tukee lainansaajaa maksamalla korkotukea.

Yhden hengen taloudessa säästöön jää usein vähemmän rahaa kuin kahden aikuisen taloudessa. Asuminen vie säästämisaikana suuremman osan tuloista, kun käytössä on vain yhdet tulot. Voi viedä pitkään, että saa säästettyä ASP-lainaan vaadittavan summan.

Lainan korkotukiaika kestää enintään kymmenen vuotta.

Muut säästöt

Asuntokaupassa voi hyödyntää myös muita säästöjä ja omaisuutta, kuten rahasto-osuuksia ja osakkeita.

+Joustavuus. Omia säästöjä voi asuntokaupassa käyttää yhdessä ASP-tilille kertyneiden säästöjen kanssa. Näin saa nopeammin kokoon ASP-sopimuksen vaatiman 10 prosenttia kauppahinnasta.

Valtiontakaus

Omistusasunnon ostaja voi saada asuntolainalleen valtiontakauksen.

 Takauksen voi saada, kun ostettava asunto tulee omaan vakituiseen käyttöön.

+Takausta ei tarvitse erikseen hakea. Se myönnetään asuntolainalle pankissa lainapäätöksen yhteydessä.

+Valtiontakaukselle ei ole tulo- tai varallisuusrajoja.

+ASP-lainalla ensiasunnon ostaneelta ei peritä valtiontakauksesta takausmaksua. Muuten maksun määrä on 2,5 prosenttia takauksesta.Maksimimäärä on joko 20 prosenttia lainamäärästä tai 25 prosenttia ASP-lainan määrästä, enintään kuitenkin 50 000 euroa.

Säästäminen voi olla yksin asuvalle hidasta, koska käytössä on vain yhdet tulot.

Lisävakuus

Asunnon hankintaan voi saada tarvittaessa lisälainan lisävakuutta vastaan. Lisävakuuden voi tarjota esimerkiksi hakijan lähiomainen. Vakuudeksi kelpaa vaikkapa osittain tai kokonaan velattomaksi maksettu asunto tai kesämökki.

+Omaan asuntoon voi päästä jopa ilman omia säästöjä.

+Lisävakuutta vastaan myönnetty osuus asuntolainasta lyhennetään usein ensimmäisenä. Näin lisävakuus kestää vain osan laina-ajasta.

Lainaneuvotteluihin pitää ottaa mukaan uusi osapuoli. Vakuuden tarjoaja allekirjoittaa laina-asiakirjoihin sisältyvän panttaussitoumuksen. Hänelle toimitetaan laina-aikana tietoja lainasta.

Asiantuntijana asiakkuusjohtaja Sami Vallinkoski, Suomen Hypoteekkiyhdistys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!