Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi vuokranantaja ei korottanut vuokraani? Onko se tavallista?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Vuokrasopimukseeni on merkitty vuokran vuosittainen 2,7 prosentin korotus eli hupaisammin ilmaistuna "tarkistaminen". Uusimmassa vuokranmaksuilmoituksessa todettiin, että tänä vuonna korotusta ei tehdä. Onko tällainen tavallista? Onko kyse verosuunnittelusta? Vai voiko tämä ennakoida asunnon myyntiä?
 

Lain mukaan vuokranantajalla on oikeus korottaa vuokraa, jos siitä on sovittu vuokrasopimuksessa. Vuokran voi myös jättää korottamatta tai sitä voi korottaa vähemmän kuin on sovittu.

Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo, että vuokran korottamatta jättäminen ei kuitenkaan ole kovin tavanomaista. Hän ei silti usko, että vuokranantajalla olisi mielessään mitään vilunkia.

"Tämä on metka kysymys. Uskon, että ilmoitus on tarkoitettu kohteliaaksi kädenojennukseksi: kaikki on sujunut hyvin, eikä ole syytä nostaa vuokraa."

Kun vuokrasopimukseen on kirjattu vuokran korotusperuste, vuokranantajan on ilmoitettava kirjallisesti vuokralaiselle uusi vuokra ja sen voimaantulopäivä noin kuukautta ennen korotusta.

Vuokran säilymisestä ennallaan ei sen sijaan tarvitse ilmoittaa. On kuitenkin hyvän vuokratavan mukaista, että vuokranantaja kertoo vuokralaiselle, jos vuokraa ei koroteta.

"Se tekee tilanteen selkeämmäksi. Silloin vuokralainen voi olla varma, ettei vuokranantaja ole vain unohtanut korottaa vuokraa eikä yritä periä vuokria takautuvasti myöhemmin."

Koro-Kanervan mukaan vuokran korottamatta jättämisessä ei ole kikkailun elementtejä.

"Verotuksen kannalta asialla ei ole suurta merkitystä. Korotuksen tekemättä jättäminen ei myöskään vaikuta mahdollisen myynnin sujuvuuteen. Jos asunto myydään, vanha vuokrasopimus siirtyy uudelle omistajalle samoin ehdoin."

Koro-Kanerva sanoo, että asunnon omistajalla on kuitenkin oikeus irtisanoa vuokrasopimus sillä perusteella, että hän on myymässä asuntoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!