Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hilding, elämäni arkkitehti

Koti
 
Riina Katajavuori
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

"Meidän kodissa on viisi kerrosta", kerroin luokkatoverille. "Te olette varmaan rikkaita", hän totesi.

Rikkaita, öh? Oikeastaan kerrokset olivat tasoja. Virallisia asuinneliöitä oli 80. Mutta lisäksi oli epävirallisia neliöitä.

Juuri ne olivat parhaita. Vinokattoisella parvella sai maata katsomassa Lassieta. Vaatehuoneeseen kyhätyssä työhuoneessa oli laveri, jolle saattoi ryömiä kuin purjeveneen makuukaijaan. Siellä luin heppakirjoja. Kellarissa tein löytöjä. Pahvilaatikosta kaivoin äidin nuoruudenpäiväkirjat ja luin niitä salaa pakastearkun päällä. Pannuhuone humisi ja perunat haisivat. Hyllyillä oli isän Moskovan-työmatkojen tuliaisia: parahteleva haitari ja pikkuviuluja. Lojuin varapatjoilla ja lauloin Toivelauluja: Muskaa, Kirkaa ja Kisua.

Eteisen vieressä oli niin sanottu pyörävarasto. Meillä sen nimi oli romuhuone. Siellä säilytettiin roinan keskellä tuttavaperheen pianoa. Lapsuuden parhaita hetkiä olivat kiireettömät iltapäivät, jotka istuin unohduksissa epävireisen pianon kanssa. Sitä sai tapailla omaehtoisesti. Mikä ilo, kun koskettimista löytyi Petteri Punakuono tai Perhe on pahin -sarjan tunnusmelodia.

Lähes koko kouluikäni asuin Helsingin Maunulassa, Liesi- ja Pirttipoluilla. Väliin mahtui vanhempien ero ja pari kerrostalovuotta. Mielestäni Maunulan-kodit olivat huippuonnistuneita. Tiesin syynkin: rivitalot oli suunnitellut nainen, Hilding. Hilding ymmärsi perheen eri-ikäisten yksityisyyden tarpeita.

Olin jo aikuinen, kun minulle selvisi, että kaupunginarkkitehti Hilding Ekelund olikin mies. Funktionalisti Ekelund (1893–1984) uskoi puhtaaseen ilmaan, auringonvaloon, vihreyteen ja tilan eriyttämiseen. Keskiössä olivat tilan käyttäjät, asukkaat.

Ensimmäinen omistusasuntoni löytyi Ekelundin suunnittelemasta Olympiakylästä. Kiviset ikkunalaudat ja mittasuhteet olivat tuttuja. Tosin luulen, että ostopäätös syntyi jo alaovella, kun tartuin pyöreään puiseen ovenkahvaan. Se vei lapsuuteen. Kosketusmuisti toimi.

Minua ei kenties olisi edes olemassa ilman Hildingiä. Vanhempani tutustuivat toisiinsa seurakuntanuorina Töölön kirkon Pärinäpirtissä. Ja Töölön kirkon suunnitteli Hilding Ekelund.

hs.koti@hs.fi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!