Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökin huoltokirjasta on korvaamatonta apua remonteissa – pistä muistiin ainakin nämä

Millä maalilla mökin ulkoseinät viimeksi maalattiin?

Koti
 
Meri Liukkonen
Nina Dodd
Mökkikirjan pitäminen saattaa nostaa kiinteistön arvoa.
Mökkikirjan pitäminen saattaa nostaa kiinteistön arvoa. Kuva: Nina Dodd

Harva mökkiläinen kokoaa vapaa-ajan asuntonsa perustiedot, huollot ja korjaukset yksiin kansiin, vaikka siitä olisi paljon hyötyä.

"Autostakin pidetään usein paremmin huolta kuin mökistä", sanoo rakennusinsinööri Jouko Taskinen. Hänet valittiin kaksi vuotta sitten vuoden mökkiläiseksi ja hän on pitkään toiminut Omakotiliitossa.

Syitä laiminlyöntiin on Taskisen mukaan kaksi. "Ensimmäinen on laiskuus. Toinen on se, että valmiit huoltokirjamallit ovat liian monimutkaisia matti meikäläiselle. Kirjan täyttäminen vaatii usein teknistä asiantuntemusta."

Hyvin täytetty huoltokirja auttaa kuitenkin varmistamaan, että esimerkiksi huollot ja korjaukset tehdään ajoissa. Kirja saattaa myös nostaa mökin arvoa, sillä sen avulla voi osoittaa, että kiinteistöstä on pidetty hyvää huolta. Erityisen hyödyllinen huoltokirja on silloin, kun mökki on yhteisomistuksessa.

Huoltokirjaa voi ajatella myös vapaa-ajan asunnon käyttöohjeina. Kesämökin omistajien keski-ikä on Suomessa yli 60 vuotta, joten moni kiinteistö siirtyy lähivuosina tai -vuosikymmeninä perheessä eteenpäin tai myydään.

Vaikka asiat tuntuisivat itsestään selviltä nykyisille omistajille, eivät uudet asukkaat välttämättä ole niistä tietoisia tai niitä ei muista enää vuosien päästä.

Huoltokirjaa voi alkaa kerätä ruutuvihkoon tai muistikirjaan, Taskinen suosittelee. Sellainen hänellä itselläänkin on käytössä. Painetuista tai sähköisistä huoltokirjoista voi poimia itselleen tärkeät kohdat ja jättää muut osiot huomioimatta.

Täyttäminen vie aluksi aikaa, mutta perustietojen jälkeen se sujuu jo rivakammin.

Myös espoolainen Kalle Liesinen kertoo käyttävänsä ruutuvihkoa mökkipäiväkirjana, mutta harkitsevansa siirtymistä sähköiseen kirjaan. Laitteiden käyttöohjeet hän kasaa laatikkoon.

"Huomasin huoltokirjan tarpeelliseksi, kun sain mökin hoitovastuun appiukon kuoleman jälkeen. Ennen vanhaan kukaan ei pitänyt kirjaa, mistä tuli käytännön ongelmia. Kun pitää uusia maalausta, mistä tietää, millä seinä on aiemmin maalattu. Kysymykset saattavat olla hyvin kinkkisiä."

Liesinen mökkeilee Kouvolan Jaalassa.

Hän kehottaa kokoamaan myös tarkistuslistan siitä, mitä mökille tullessa tai sieltä lähtiessä tulee muistaa. Näin vaikka lämpöpatterit eivät unohdu turhaan päälle.

Tarkistuslistasta on apua myös niille perheenjäsenille, jotka käyttävät mökkiä vain harvoin.

 

Kirjaa huoltokansioon ainakin nämä:

 

1 Kiinteistön perustiedot

Kirjaa ensimmäiselle sivulle tontin nimi ja osoite sekä kaikki rakennukset. Kerro myös teknisiä tietoja, kuten mökin rakennus- ja lämmitystapa. Liitä mukaan myös mahdolliset rakennuspiirustukset.

2 Kunnossapito

Laki vaatii asunto-osakeyhtiöitä suunnittelemaan kunnossapitoa viisi vuotta eteenpäin. Mökinomistajan kannattaisi toimia samoin ja laatia suunnitelma mökin ja muiden rakennusten kunnossapidosta: Tänä vuonna vaihdetaan haisevan ulkohuussin tilalle kompostikäymälä, ensi vuonna korjataan mökin katto.

Remonttien teko ajallaan on halvempaa kuin vahinkojen korjaaminen. Sitä paitsi päteviä remonttimiehiä voi olla vaikeaa saada apuun hädän hetkellä.

3 Tehdyt remontit

Liitä kansioon tietoa isoista ja pienistä korjauksista sekä niiden ajankohdista. Kirjaa myös olennaiset tiedot käytetyistä materiaaleista.

Millä maalilla ja millä sävyllä eri pinnat käsiteltiin? Mitä ja minkä laatuista puutavaraa käytettiin? Mitä laattoja asennettiin? Mistä materiaalit hankittiin ja paljonko ne maksoivat?

4 Budjetti

Kirjaa ylös, paljonko mökki maksaa. Kuluja tulee muun muassa kiinteistöverosta, tiemaksuista, sähköstä ja lämmityksestä, vedestä ja jätevesistä.

Listaus auttaa etsimään säästökohteita ja kertomaan mökin kustannuksista vaikkapa tuleville ostajaehdokkaille.

5 Sähkö

Seuraa sähkönkulutusta ja sähkönhintoja. Kilpailuta sähkösopimus etenkin, jos mökkeilet myös talvella ja lämmitykseen käytetään sähköä.

Merkitse maan alla kulkevat sähkökaapelit pihakarttaan. Tiedosta on hyötyä, jos pihaa joudutaan myöhemmin kaivamaan.

6 Vesi

Jos mökille tulee vesi kunnallisesta vesijohtoverkostosta, pidä kirjaa veden hinnasta ja kulutuksesta.

Kerro kansiossa, miten putkia tulee huoltaa: tyhjennetäänkö ne talveksi, etteivät ne jäädy ja halkea? Entä vesikaivo?

Kirjaa myös ohjeet jätevesijärjestelmän käyttöön. Tarvitaanko kemikaaleja, säännöllistä puhdistamista tai tyhjennystä? Lisää tyhjennyspalvelun yhteystiedot.

7 Tulisijat

Anna tarkat ohjeet takan, kiukaan ja muiden tulisijojen käyttöön. Etenkin uusien tulisijojen käyttöönotto vaatii perehtymistä.

Vapaa-ajan asunnon tulisija ja hormit pitää nuohota kolmen vuoden välein. Kirjaa kansioon nuohoojan tiedot ja käynnit.

Tarkista säännöllisesti kattotikkaiden kunto.

8 Wc ja jätteet

Kirjaa, miten mökkihuussia käytetään ja huolletaan. Sahanpuru ei yleensä kelpaa kuivikkeeksi kompostikäymälään, ja astioiden tyhjentämiseenkin on omat niksinsä. Jos mökkivessa toimii sähköllä, liitä kansioon käyttöohjeet.

Kirjaa myös, miten erilaiset jätteet lajitellaan ja hävitetään. Mitä poltetaan, mitä kompostoidaan, mitä viedään muualle ja missä on lähin keräyspaikka. Anna myös neuvot lehti- ja ruuanjätekompostien käyttöön.

9 Mökin paperit

Liitä kansioon mahdollinen kauppakirja, todistukset, vakuutuspaperit, ohjeet ja kuitit.

Säilytä remonttisopimukset, märkätilojen tarkastussertifikaatit ja sähkötöiden tarkastuspöytäkirjat. Kopioi kansioon tärkeät kuitit sekä kodinkoneiden ja elektronisten laitteiden käyttöohjeet.

Säilytä myös kiinteistörekisteriote, siinä näkyvät mahdolliset rasitteet, kuten naapureiden oikeus käyttää tietä.

10 Tärkeät yhteystiedot

Kirjaa tärkeiden henkilöiden, kuten mökkitalkkarin ja remonttimiesten yhteystiedot. Näin huoltokirjasta selviää, mistä saa takkapuut tai hevosenlantaa kasvimaalle ja kuka auraa lumet tai tuo tielle sepeliä.

11 Kevät- ja syystyöt

Mökki vaatii huoltoa niin keväällä kuin syksylläkin. Kerro, miten mökki otetaan käyttöön ja miten se laitetaan talvikuntoon.

Kirjaa myös laiturin, ulkokalusteiden ja veneen huolto-ohjeet ja niissä käytetyt aineet.

12 Piha

Tarkista, onko mökkisi vieressä huonokuntoisia puita, jotka ovat vaarassa kaatua. Tilaa tarvittaessa ammattilainen kaatamaan ne.

Kasvimaa- ja puutarhakartta auttaa tietämään, mitä pihalle on istutettu. Samalla voit merkitä, milloin pensaat tulee leikata tai millaista hoitoa omenapuu tarvitsee.

13 Turvallisuus

Liitä mökin vakuutuskirjat kansioon. Mökki tarvitsee oman kotivakuutuksen, ja luvanvaraiset sauna- ja ulkorakennukset on vakuutettava erikseen.

Mökki on usein pitkiä aikoja tyhjillään, eikä lukituksessa kannata pihistellä. Vene ja moottori kannattaa kesällä lukita laituriin, eikä mönkijää tai peräkärryä kannata jättää lukitsematta.

Jos käytät varashälyttimiä tai valvontakameroita, liitä mukaan laitteiden käyttöohjeet.

Valmiita huoltokirjoja

 Ympäristöministeriön huoltokirjaohje: Korjaustieto.fi/tyokalut.

 Omakotiliitto: jäsenille ilmainen huoltokirja painettuna tai sähköisenä, Omakotiliitto.fi

 Rakennustiedon kirjakauppa: Rakennustietokauppa.fi

 Pientalon päiväkirja: Shop.suomirakentaa.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!